Mengumpul Janji Pakatan Harapan Untuk Malaysia Berjaya Bersama | Malaysia News

Mengumpul Janji Pakatan Harapan Untuk Malaysia Berjaya Bersama

Mengumpul Janji Pakatan Harapan Untuk Malaysia Berjaya Bersama

Kuala Lumpur, MTN – Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan pada masa yang lalu menegaskan bahawa Pakatan Harapan meningkat kepada janji sejuta pekerjaan tetapi kehilangan lebih dari setahun yang lalu. Dia mendedahkan ini dalam akaunnya di media sosial Facebook, dipetik daripada Sinar Harian serta sumber berita dari pelbagai media.

Untuk mengetahui isu kerja adalah sangat penting dalam mengejar agenda kebajikan bersama. Pekerjaan bukan sahaja menghasilkan produktiviti yang menyumbang kepada pengeluaran domestik. Yang lebih penting adalah kerja menghasilkan pendapatan dan kuasa beli rakyat. Maka adalah wajar bahawa tuduhan Mohamad Hasan dibincangkan dengan teliti.

Pekerjaan di Malaysia

Pertama sekali, dari tahun ke tahun, sumber data pekerjaan boleh merujuk kepada beberapa sumber yang lebih dipercayai dan bertanggungjawab. Hanya dengan itu perbandingan pola dan perbandingan yang anda ingin buat lebih adil.

Rujukan: Data penggajian, pekerjaan dan pengangguran adalah berdasarkan Laporan Ekonomi Tahun 2019 dan 2020 Statistik Perburuhan Buruh yang diambil dari Jabatan Perangkaan, Jabatan Sumber Manusia dan Kementerian Dalam Negeri. Data 2019 didasarkan pada Statistik Buruh, Malaysia, Suku Ketiga (S3) 2019 yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan pada hari Isnin, 11 November 2019.

Dari data ini dapat dilihat bahawa antara 2013 dan 2019 terdapat peningkatan jumlah pekerja dan pekerjaan. Walau bagaimanapun, walaupun angka menunjukkan pengangguran (disebabkan oleh peningkatan buruh dan pekerjaan) daripada 450,000 kepada lebih daripada 510,000 orang, kadar pengangguran menunjukkan corak penurunan, peningkatan, penurunan dan stabil yang berlainan.

Ini menunjukkan bahawa peluang pekerjaan terus meningkat di Malaysia. Dari tahun 2013 hingga suku kedua 2018 (jumlah tenaga kerja sebanyak 15.28 juta orang, penggajian 14.78 juta orang menurut Statistik Buruh, Malaysia, 2018 Suku Kedua (S2) yang diterbitkan oleh Jabatan Perangkaan pada hari Jumaat, 9 Ogos 2018), buruh meningkat 1.3 juta manakala pekerjaan meningkat 1.2 juta. Ini meletakkannya antara GE13 dan GE14, purata kira-kira 65,000 pekerja baru dan 61,250 pekerja baru.

Selepas GE14, dari suku kedua 2018 hingga yang terbaru diterbitkan hari ini sehingga suku ketiga 2019, pekerjaan meningkat sebanyak sekitar 390,000 sementara pekerjaan meningkat sebanyak sekitar 380,000. Ini telah menyebabkan pilihan raya umum sejak pilihan raya umum lepas pada tahun 2009, dengan peningkatan purata sekitar 78,000 pekerja baru dan sekitar 76,000 pekerja baru.

Ini menunjukkan bahawa lebih banyak pekerjaan boleh didapati secara purata untuk setiap suku tahun selepas GE14 berbanding setiap suku semasa pentadbiran terdahulu. Ini menjelaskan mengapa selepas PRU14, kadar pengangguran turun dan stabil.

Sekiranya corak ini dikekalkan, maka dalam tempoh lima tahun tidak kurang daripada 1.5 juta peluang pekerjaan akan diwujudkan, melebihi sasaran menyediakan 1 juta peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun. Semasa PRU14, BN menetapkan sasaran sebanyak 3 juta pekerjaan. Jika kita mengambil corak peningkatan pekerjaan antara tahun 2013 dan suku tahun 2018, sasaran ini mungkin akan jatuh. Tetapi semua ini hanyalah unjuran berdasarkan prestasi masa lalu.

Walaupun corak pengangguran telah menunjukkan peningkatan, penurunan dan kestabilan, angka-angka ini masih agak baik. Ahli ekonomi mungkin tidak bersetuju dengan angka tetap, tetapi kadar pengangguran di Malaysia masih dalam kategori pekerjaan penuh.

Ahli ekonomi tidak menilai pekerjaan penuh sebagai pengangguran sifar tetapi menilai kadar positif yang stabil untuk pengangguran akibat daripada mempertimbangkan perubahan ekonomi, ketidakpastian di mana pekerja boleh menukar pekerjaan. Kemerosotan ekonomi baru-baru ini juga menyumbang kepada perubahan dalam keadaan pasaran buruh.

Kerja yang hilang

Kehilangan pekerjaan boleh menjadi pengalaman yang sukar bagi sesiapa sahaja. Faktor-faktor boleh berbeza-beza. Sebagai seseorang yang bekerja di sektor awam, swasta dan bukan kerajaan, saya dapat melihat sebab-sebab kehilangan kerja yang tidak dapat dielakkan seperti projek khas yang telah ditamatkan atau pilihan sukarela sama ada kerana tidak ada pilihan yang lebih baik atau keutamaan yang berbeza.

Mari kita lihat data hilang pekerjaan dari tahun 2013 sehingga suku ketiga tahun 2019.

Rujukan: Bank Negara Malaysia dalam Laporan Tahunan 2017 menunjukkan graf pemberhentian kerja dari tahun 2012-2017 berdasarkan sumber Jabatan Perangkaan, Kementerian Sumber Manusia dan anggaran Bank Negara Malaysia sendiri. Bagi tahun 2018 dan tahun 2019, data adalah daripada jawapan YB Menteri Sumber Manusia kepada soalan ahli Parlimen Jeli di Dewan Rakyat pada 4 November 2019.

Daripada data-data ini, kita dapat melihat dengan jelas bahawa sejak tahun 2018, corak pemberhentian kerja jauh lebih rendah jika dibandingkan antara tahun 2013-2017 yang secara purata menunjukkan pemberhentian kerja sebanyak kira-kira 35,200 orang setahun.

Sudah tentu, meskipun corak pemberhentian kerja ini jauh lebih rendah, sebagaimana telah dinyatakan lebih awal, pemberhentian kerja adalah satu pengalaman sukar yang perlu diberi perhatian oleh semua pihak.

Saya tidak berhasrat menukilkan apakah sistem jaringan keselamatan sosial yang ada untuk pekerja. Sebahagiannya telah saya bangkitkan dalam beberapa siri soal jawab dan bahas di Dewan Rakyat sejak dipilih sebagai ahli Parlimen semasa PRU14.

Kita mesti mampu membezakan masalah ekonomi yang ternampak atau dirasa (presenting problem) dengan masalah ekonomi sebenar (real problem).

Pakatan Harapan tidak menang dalam situasi ekonomi negara yang sepenuhnya bersih dan elok. Kita tahu ada sejumlah kes salah guna kuasa dan kecurangan ekonomi yang bukan sahaja sedang dibawa dan diusaha untuk dibawa ke muka pengadilan, tetapi juga menjadi bahan perbualan masyarakat dunia.

Masalah yang nampak mungkin penyelewengan tetapi masalah sebenar ialah tata kelola pemerolehan mesti diperbaiki.

Pada masa yang sama kita berdepan situasi sukar kerajaan kerana pertambahan hutang langsung kerajaan disebabkan corak belanjawan kita sekurang-kurangnya sejak 2013 telah menunjukkan antara 95-99 peratus hasil kutipan pelbagai cukai dan terimaan digunakan untuk perbelanjaan mengurus. Justeru itu hampir keseluruhan perbelanjaan pembangunan dibuat secara berhutang. Jumlah pembayar cukai pula kecil, menunjukkan ramai pekerja di Malaysia bergaji rendah.

Masalah yang nampak mungkin penjimatan kerajaan untuk mengelak kegagalan mengurus hutang. Masalah sebenar kita ialah pendapatan boleh guna rakyat kecil.

Tahun depan Tinjauan Ekonomi Dunia (World Economic Outlook) telah berkali-kali meramal kemerosotan ekonomi global. Peningkatan besar belanja sosial kebajikan daripada 9.5 peratus (sekitar RM26.6 billion) pada tahun 2017 kepada 13.5 peratus (sekitar RM39.5 billion) dalam Belanjawan 2020 mesti diterjemahkan kepada rasa gembira rakyat kerana nasib mereka terbela.

Ketika Pakatan Harapan dinilai lemah, sebenarnya banyak yang telah dicapai dalam tempoh relatif singkat satu tahun setengah. Bayangkan jika Pakatan Harapan memimpin dalam keadaan masalah tatakelola yang minima dan situasi ekonomi global sekurang-kurangnya stabil. Pasti lebih banyak yang boleh dicapai.

Penyampaian perkhidmatan kerajaan perlu diperbaiki agar erti kemakmuran bersama dapat lebih dinikmati dan dirasakan. Tuduhan buruk parti pembangkang perlu dijawab dengan penjelasan yang baik dan tuntas.

Ayuh kita semarakkan Malaysia bekerja untuk kemakmuran bersama!

Penulis: NOOR AMIN AHMAD ialah ahli Parlimen Kangar. Baru-baru ini beliau dilantik menganggotai Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Belanjawan. Beliau juga telah dipilih menjadi ahli jawatankuasa pemandu jaringan ahli Parlimen muda Bank Dunia. [malaysiakini]

 

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply