22 Sebab Mengapa Mahathir Tidak Boleh Menjadi The Next PM | Malaysia News

22 Sebab Mengapa Mahathir Tidak Boleh Menjadi The Next PM

22 Sebab Mengapa Mahathir Tidak Boleh Menjadi The Next PM

Mengapa artikel ini? Kerana ada tangisan yang tidak menyenangkan bagi Tun Dr Mahathir Mohamad untuk dilantik sebagai perdana menteri sekali lagi – satu-satunya orang Melayu yang menghormati, satu-satunya yang dapat menyatukan semua orang, kita memerlukannya, dia cekap dll.

Tetapi ini adalah pembohongan seperti yang akan kita tunjukkan sebentar lagi, dijerit dan dijerit oleh penyokong dan pasukannya dan mereka terlalu terdesak untuk kembali berkuasa setelah mencubanya untuk beberapa lama. Bagi yang lain, terutama yang lidahnya agak terkekang sekarang, mungkin masalah sama ada mereka diadili atau tidak, mereka tetap diam, membiarkan orang lain berbicara untuk mereka.

Dan mengapa 22 sebab? Kerana oleh beberapa kebiasaan, dia menjadi PM kedua kalinya selama sekitar 22 bulan, setelah 22 tahun pemerintahannya berakhir pada tahun 2003 pada awalnya. Setelah 17 tahun, pada usia tua 93 tahun, dia kembali ke pelana, menunggang lagi.

Pada bulan Jun 2006, saya menulis sebuah artikel mengenai apa yang saya fikirkan mengenai tugasnya selama 22 tahun sebelum ini melalui 22 kumpulan pertanyaan yang, seperti yang anda jangkakan, membuat kesimpulan yang tidak menarik tentang kepemimpinannya. Artikel itu bertajuk “22 Pertanyaan untuk Mahathir” satu, untuk setiap tahun dia memegang jawatan. Anda boleh melihat soalan dan kesimpulan di sini jika anda terlepas atau melupakannya.

Dalam momen penting dalam sejarah negara ini, saya rasa akan baik, bahawa dalam jangka masa yang sama 14 tahun yang lalu, saya memberikan 22 alasan, satu untuk setiap bulan dia memegang jawatan, mengapa dia TIDAK seharusnya menjadi PM lagi. Percayalah, ada lebih banyak alasan daripada itu – saya terpaksa mengeditnya.

Tanpa basa-basi lagi, mari masuk ke alasannya. Untuk kepentingan ringkas dan mudah dibaca, saya tidak akan mengatakan terlalu banyak tetapi nyatakan satu atau dua sokongan yang paling penting untuk penegasan saya. Begini:

 1. Dia tidak boleh dipercayai kerana dia memungkiri janji dan dusta. Dia berjanji berulang kali bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menggantikannya apabila dia tidak mempunyai niat untuk membiarkannya melakukannya. Dia mengatakan lebih awal bahawa satu-satunya tujuannya adalah menyingkirkan Datuk Seri Najib Razak sebagai PM tetapi mengubah suaranya kemudian.
 2. Dia memungkiri janji manifesto. Dia meminta maaf dengan mengatakan bahawa dia tidak menyangka PH akan menang. Sebenarnya dia tidak mahu kerana banyak janji dapat ditunaikan dengan mudah. Dia bahkan mengeluarkan komitmen untuk menandatangani ICERD, Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum.
 3. Dia tidak melakukan pembaharuan dan dia tidak mempunyai rancangan. Dia tidak membuat reformasi yang dijanjikan, terutama berkaitan dengan menyeimbangkan kekuasaan dalam pemerintahan dan mengurangi kekuatan PM. Sebaliknya, dia menjadi diktator walaupun hanya mempunyai 13 anggota Parlimen dari 222 di bawah sayapnya, termasuk dirinya sendiri, dalam pilihan raya 2018. Dia tidak menawarkan rancangan untuk negara maju.
 4. Dia memberikan lebih banyak kuasa kepada Daim daripada kabinet. Salah satu perkara pertama yang dilakukannya setelah menjadi PM sekali lagi adalah dengan melantik rakannya dan kroni Tun Daim Zainuddin untuk mengetuai Majlis Orang-orang yang kontroversial dan memberi mereka 100 hari untuk membuat rancangan. Mereka merampas kuasa kabinet dan rekomendasi mereka diajukan di bawah Akta Rahsia Pegawai. Tiada rancangan.
 5. Dia memecahbelahkan Harapan dengan bermain antara satu sama lain. Dia merancang untuk melakukan ini, dan sedih untuk mengatakan, itu sangat baik sehingga PH sendiri hancur dan ada perubahan dalam pemerintahan.
 6. Dia membuat perselisihan antara PKR dan DAP dengan bijak menjadikan menteri kewangan DAP Lim Guan Eng yang cerdik, memperoleh rasa terima kasih dan pergolakan abadi DAP yang membuat mereka mengatakan itu adalah hak prerogatif PM atas setiap tindakan yang dipersoalkan yang diambil oleh Mahathir.
 7. Dia mendorong Azmin untuk menentang Anwar. Selamat dengan sokongan DAP tetapi tidak mahu Anwar berjaya, dia membuat perselisihan antara Anwar dan penyokongnya Datuk Seri Azmin Ali dengan hanya menawarkan jawatan Menteri Hal Ehwal Ekonomi kepadanya – walaupun tidak ada jawatan kabinet untuk Anwar. Serentak dengan itu dia melepaskan beberapa kuasa dari Lim, sekarang sangat putus asa untuk kedatangan ketiga Mahathir yang akan memastikan tuduhan rasuahnya tidak dibangkitkan.
 8. Kabinetnya kurang sesuai dengan perwakilan popular. Setiap ahli parlimen dari 13 mendapat jawatan penting – Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri, empat menteri penuh yang lain, enam timbalan menteri dan seorang ketua menteri (anaknya). Jawatan ketua menteri lain pergi ke ADUN Bersatu misalnya, Perak dan Johor.
 9. Dia tidak berunding. Dia secara terang-terangan terbuka mengenai hal itu – hak prerogatif perdana menteri.
 10. Dia membuat janji yang meragukan. Sekali lagi dia mendakwa itu haknya. Contoh yang menonjol: Seorang lawan Anwar menjadi ketua SPRM.
 11. Dia mahukan kereta Malaysia yang lain. Dia kembali kepada omong kosong lama yang menelan belanja ekstra beratus-ratus bilion bagi pembeli kereta Malaysia – kali ini ia adalah kenderaan elektrik.
 12. Dia terlalu dekat dengan kroni. Satu contoh – dia mengadakan perjumpaan di Yayasan Albukhary di mana dia dan isterinya diberi pejabat besar. Bagaimana dia tidak boleh memilih jutawan perniagaan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary?
 13. Dia cuba menjual aset negara kepada kroni. Dalihnya adalah bahawa Khazanah Nasional tidak menjual aset kepada bumiputera – ia tidak mempunyai mandat seperti itu. Dia menggunakan tekanan untuk memaksa seluruh Dewan Khazanah untuk mengundurkan diri.
 14. Dia membuat perjanjian buruk dengan China. Pada asalnya, projek Landasan Rel Pantai Timur bernilai RM66 bil itu seharusnya dibatalkan tetapi secara ajaibnya Daim menyelamatkannya melalui rundingan rahsia. Melalui tawaran tersembunyi yang lain dia juga “menyelamatkan” projek lain, projek yang tidak diperlukan oleh Malaysia. Betapa cemerlang!
 15. Dia tidak mendapat sokongan orang Melayu yang ketara. Partinya, yang sepatutnya membawa suara orang Melayu dikuasai oleh Umno dan Pas. Bersatu hanya bertanding di Semenanjung Malaysia, dan di antara rakan gabungan Harapan bertanding di kerusi terbanyak di sini dengan 52, diikuti oleh PKR dengan 51, DAP dengan 39 dan Amanah dengan 27. PKR memenangi lebih dari 80% kerusi yang dipertandingkan di Semenanjung tetapi 67% keseluruhan. DAP memenangi 89% kerusi yang dipertandingkan. Juga ingat Tanjong Piai. Cukup berkata.
 16. Dia hanya mempunyai 5 Ahli Parlimen, termasuk dirinya. Sebilangan besar partinya sendiri meninggalkannya dan dia dipecat dari Bersatu, dan kini mencabar keputusan itu. Masih dia mahu jadi PM? Sungguh tidak masuk akal! Minta dia pergi mendapatkan beberapa nombor terlebih dahulu.
 17. Dia terlalu tua dan terlalu tidak cekap. Pada usia 95, dia menunjukkan umurnya. Pekerjaan ini memerlukan seseorang yang lebih peka dari segi mental, dengan lebih banyak stamina. Mahathir tidak memotongnya. Dia tidak cekap. Apabila yang tidak cekap tidak menyedari mereka, mereka menjadi lebih berbahaya kerana mereka fikir mereka tahu semuanya dan bereksperimen. Percubaan Mahathir terlalu mahal.
 18. Dia mempunyai peluang. Dan ya, 22 tahun dan 22 bulan lebih dari cukup masa untuk membuat tanda. Dia tidak memerlukan lagi peluang.
 19. Dia tidak layak mendapatkannya. Apa yang dia lakukan untuk mendapat peluang lain? Adakah dia luar biasa, inovatif dan cemerlang? Tidak, dia kusam, lesu, pudar dan tidak tahu apa yang harus dilakukan.
 20. Sekiranya dia diberi peluang, dia akan mengalahkan kita lagi. Walaupun dia menandatangani pernyataan undang-undang untuk bertahan selama 22 hari atau 22 jam dia akan melanggarnya. Sudah menjadi sifatnya untuk terus berkuasa dengan segala cara.
 21. Dia bertanggungjawab untuk semua kekacauan di tempat pertama. Bagaimana mungkin seseorang berfikir untuk menjadikannya PM lagi ketika dia memiliki semua kekuatan, tidak melakukan apa-apa dan kemudian merosakkan parti dengan enggan menepati janjinya? Dia bertanggung jawab atas tindakan Sheraton dan bersedia untuk mengkhianati PH sekali lagi sehingga Tan Sri Muhyiddin Yassin memukulnya dan mengkhianati Mahathir dan Harapan.
 22. Inilah masanya untuk dia berkompromi. Terlalu lama, orang lain terpaksa menunggu sementara lelaki ini bermain-main, meluangkan masa, tidak melakukan apa-apa dan membuat pernyataan yang mementingkan diri sendiri yang pelik di semua tempat. Sudah tiba masanya dia pergi. Dia telah lama menyambutnya.

Nah, itulah 22 sebabnya. Kaji semula mereka dan anda akan bersetuju bahawa benar-benar gila dan gila untuk mendapatkannya kembali. Saya percaya bahawa kebanyakan rakyat Malaysia adalah orang yang sopan, waras dan dengan itu dengan rendah hati menegaskan bahawa saya bercakap untuk kebanyakan rakyat Malaysia.

Sekiranya dia tidak setuju untuk menyokong calon PH, memecatnya dan mereka yang menyokongnya. Biarkan dia naik ke matahari terbenam dan biarkan matahari terbenam di atasnya. Kita sudah cukup, dia telah melakukan kerosakan yang cukup besar pada negara, lebih dari orang lain.

Anda tidak boleh berperang dengan sekutu yang telah mengkhianati anda berkali-kali. Anda mesti memotong gangren untuk menyelamatkan anggota badan sebelum terlambat. Kami sudah lama menunggu. Jangan ada kompromi lagi, PH – dan PKR.

– 18 Jun 2020

Oleh P Gunasegaram

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply