Tiga Elemen Jahat Dalam Tubuh PKR | Malaysia News

Tiga Elemen Jahat Dalam Tubuh PKR

Tiga Elemen Jahat Dalam Tubuh PKR

Berhati-hatilah, sentiasa ada duri di dalam daging. Nampaknya pepatah lama ini relevan dengan kebimbangan semua anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Lalu persoalannya apa? Mutakhir ini fakta-fakta yang telah muncul menunjukkan bahawa terdapat sejumlah duri dalam daging yang berkembang menjadi elemen jahat di dalam PKR.

Siapakah mereka ini?

Pertama, mereka adalah orang yang tidak komited untuk membina parti. Mereka tidak pernah peduli pun tentang pembangunan parti. Samada PKR berada dalam keadaan mundur atau tidak, nyata itu bukan keprihatinan mereka.

Bagi mereka, menjadi ahli parti hanyalah lakonan kepura-puraan, semata untuk menyertai orang ramai dan hanya mengisi masa lapang.

Kedua, mereka tidak komited terhadap matlamat dan visi politik parti. Kumpulan ini biasanya bersubahat dengan kumpulan ketiga. Mereka tidak peduli dengan agenda politik parti kerana mereka tidak mahu kehilangan manfaat dari kumpulan ketiga.

Mereka biasanya juga yang paling oportunistik. Sokongan mereka seperti lalang yang akan sering berubah arah ke arah mana-mana pihak yang boleh memenuhi kepentingan mereka.

Jenis ketiga adalah kumpulan yang paling berbahaya. Mereka menyertai PKR dengan matlamat keuntungan peribadi dan kepentingan kotor.

Kumpulan ini biasanya dikaitkan dengan kartel perniagaan, usahawan gelap dan tentu saja kaum kleptokrat. Tidak menghairankan, kumpulan ini tidak teragak-agak untuk menjual nama organisasi dan berunding (walaupun) dengan lawan politik. Matlamatnya hanyalah untuk memperalatkan PKR, menjual PKR dan membuat keuntungan dari semua itu.

Malangnya, lewat kebelakangan ini, ketiga-tiga kumpulan ini semakin hari semakin membuat wajah PKR jelek. Tiga kumpulan ini menunjukkan kepada orang ramai bahawa PKR mempunyai konflik dalaman. Mereka begitu gembira untuk tidak setia ke arah organisasi dan struktur parti.

Tidak sukar untuk mengenal pasti ketiga-tiga kumpulan ini. Kerana, ketiga-tiganya tentu tidak suka melihat PKR berkembang menjadi sebuah parti besar dengan kredibiliti.

Malah ketiga-tiga kumpulan ini juga tidak mahu pembaharuan Malaysia ditambah baik. Lantas mereka juga pastinya akan enggan untuk menyokong Dato Seri Anwar Ibrahim (DSAI) sebagai Perdana Menteri ke-lapan.

(Raheem Arshavin)
**

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply