39 MP PKR: Peralihan Kuasa Perlu Dilakukan Seperti Dijanji | Malaysia News

39 MP PKR: Peralihan Kuasa Perlu Dilakukan Seperti Dijanji

39 MP PKR: Peralihan Kuasa Perlu Dilakukan Seperti Dijanji

Di tengah-tengah spekulasi bahawa Pakatan Harapan (PH) mempunyai sokongan yang cukup daripada anggota parlimen untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN), anggota parlimen PKR menegaskan peralihan kuasa harus dilakukan “seperti yang dijanjikan”.

Perkara itu ditegaskan oleh 39 anggota parlimen PKR dalam satu kenyataan yang ditandatangani oleh ketua whip parti itu, Johari Abdul.

Walaupun tidak mengulas lanjut, mereka dipercayai menyentuh janji bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad untuk menyerahkan kuasa kepada presiden PKR Anwar Ibrahim tahun ini.

“Kami mengambil maklum bahawa proses rundingan dan perbincangan dengan semua pihak masih berterusan, demi mengembalikan mandat rakyat ke tempat yang sepatutnya pada kadar segera.

“Ini bukan pertarungan di kalangan elit politik untuk merebut kuasa, tetapi sebaliknya adalah usaha membawa agenda Reformasi sebenar yang mengutamakan kepedulian rakyat.

“Sebarang peralihan kuasa perlu berlaku sepertimana yang dijanjikan, berjalan dengan tertib dan aman, serta mengikut lunas undang-undang,” tegasnya.

Terdahulu, dikhabarkan Pakatan Harapan (PH) dan Parti Warisan Sabah telah mengumpulkan sokongan 129 anggota parlimen daripada 222 anggota di Dewan Rakyat bagi mencabar keabsahan kerajaan PN.

Menteri Kanan (Kluster Ekonomi) Azmin Ali hari ini berkata, beliau tidak tahu mengenai perkara itu namun memberi amaran agar pihak berkenaan tidak mengheret negara ini ke dalam krisis politik sekali lagi.

Sebagai rekod, semasa persidangan Dewan Rakyat pada 18 Mei lalu, susunan tempat duduk menunjukkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mempunyai majoriti tipis dua kerusi dengan sokongan 114 anggota Parlimen.

Sementara itu, anggota parlimen PKR berkata, mereka akan melipatgandakan usaha bagi meneliti dan menggubal dasar yang mengutamakan nasib rakyat, serta agenda reformasi di dalam dan luar parlimen.

Menurutnya, anggota parlimen PKR juga menekankan keperluan meneliti usaha selama ini untuk menepati janji-janji yang dibuat serta mengelak daripada mengulangi kesilapan lalu.

“Ahli-Ahli Parlimen Keadilan diingatkan agar menitikberatkan kebajikan warga terutama yang terkesan akibat Covid-19 termasuk yang kehilangan pendapatan dan pekerjaan, di mana usaha menyeluruh diperlukan,” jelasnya.

 


 

KENYATAAN MEDIA BERSAMA AHLI-AHLI PARLIMEN KEADILAN

39 Ahli-Ahli Parlimen KEADILAN telah mengadakan satu pertemuan secara atas talian hari ini.

Antara perkara yang dibincangkan termasuk melipatgandakan usaha penelitian dan penggubalan dasar-dasar yang mengutamakan nasib rakyat, serta keperluan untuk mengemaskini gerak langkah memperkukuh agenda Reformasi di dalam dan luar Parlimen. Ahli-Ahli Parlimen KEADILAN diingatkan agar menitikberatkan kebajikan warga terutama yang terkesan akibat Covid-19 termasuk yang kehilangan pendapatan dan pekerjaan, di mana usaha menyeluruh diperlukan.

Ahli-Ahli Parlimen KEADILAN juga menekankan keperluan bermuhasabah dan meneliti usaha selama ini untuk menepati janji-janji yang dibuat serta mengelak dari mengulangi kesilapan-kesilapan yang telah berlaku.

Kami juga berpendirian bahawa Pakatan Harapan perlu terus diperkukuh kerana mandat rakyat telah diberi kepada Pakatan Harapan dengan jelas pada PRU14 yang lalu.

Pada masa yang sama, kami turut mengambil maklum bahawa proses rundingan dan perbincangan dengan semua pihak masih berterusan, demi mengembalikan mandat rakyat ke tempat yang sepatutnya pada kadar segera.

Ini bukan pertarungan di kalangan elit politik untuk merebut kuasa, tetapi sebaliknya adalah usaha membawa agenda Reformasi sebenar yang mengutamakan kepedulian rakyat.

Sebarang peralihan kuasa perlu berlaku sepertimana yang dijanjikan, berjalan dengan tertib dan aman, serta mengikut lunas undang-undang.

YB Dato’ Johari Abdul
Ahli Parlimen Sungai Petani
Ketua Whip KEADILAN

28 Mei 2020.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply