Anwar Ibrahim: Apa Yang Dilakukan Kerajaan Untuk Yakinkan Kumpulan Antivaksin? | Malaysia News

Anwar Ibrahim: Apa yang dilakukan kerajaan untuk yakinkan kumpulan antivaksin?

Anwar Ibrahim: Apa yang dilakukan kerajaan untuk yakinkan kumpulan antivaksin?

Petaling Jaya, MTN – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membangkitkan persoalan tindakan yang diambil kerajaan bagi memastikan golongan antivaksin di negara ini mendapatkan suntikan vaksin Covid-19.

Ketika proses pemberian vaksin Covid-19 terus berjalan dan pada masa sama pendaftaran dipergiatkan, Presiden PKR Anwar Ibrahim meminta Putrajaya menjelaskan beberapa perkara mengenai isu tersebut.

Misalnya Anwar bertanya suatu “gerombolan” yang dilihat tidak cenderung untuk mendapatkan vaksin bagi menghadapi ancaman Covid-19.

“Apa yang telah dilakukan kerajaan dalam meyakinkan gerombolan antivaksin memandangkan ianya tidak wajib?” katanya dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Persoalan Anwar itu dibuat merujuk kepada segelintir orang yang enggan disuntik dengan vaksin Covid-19 atas pelbagai alasan.

Ketua pembangkang itu juga bertanya sama ada kerajaan sudah mengenal pasti atau memikirkan kaedah untuk meningkatkan kesedaran rakyat terhadap pentingnya mengambil vaksin.

“Saya percaya ia sepatutnya diurus dengan lebih baik dan cekap. Isu-isu penting sekitar hal vaksin ini harus segera didepani.

“Sebagai contoh, masalah kesedaran tentang pentingnya vaksin ini dan juga hal-hal lain yang melibatkan proses pendaftaran melalui aplikasi MySejahtera perlu ditangani dengan segera dan diberi keutamaan,” katanya lagi.

Anwar yang juga ahli parlimen Port Dickson menambah sebelum ini kerajaan ada menyatakan pengeluar vaksin perlu berkongsi pengetahuan mengenai pembuatan bahan itu jika mahu bekerjasama dengan Malaysia.

Justeru, katanya, penting untuk rakyat dan negara tahu berapa cepatkah fasiliti pengeluaran vaksin itu akan dibangunkan.

“Mengapakah universiti-universiti tempatan serta badan-badan penyelidikan tidak berada di barisan depan dalam mengkaji serta membangunkan vaksin?

“Kita punya pengalaman dalam membangun penawar bagi virus Nipah sebelum ini, dan ia membuktikan kita punyai keupayaan bagi mengkaji, menyelidik dan membangunkan vaksin,” katanya.

Dalam pada itu, Anwar turut mendakwa kerajaan belum menjawab soal ketelusan dalam proses mendapatkan vaksin sejak awal pelaksanaan program vaksinasi pada 24 Februari lalu walhal sejumlah RM3 bilion wang negara dibelanjakan untuk mendapatkan pelbagai jenis vaksin.

Ini termasuk jumlah komisyen yang perlu dibayar kepada syarikat farmaseutikal Pharmaniaga bagi mendapatkan vaksin Sinovac yang masih kabur selain terdapat beberapa laporan menyatakan tentang keberkesanan vaksin buatan Rusia iaitu Sputnik V yang jauh lebih murah namun tidak diberi perhatian oleh kerajaan.

“Kerajaan pernah menyatakan sebelum ini bahawa pengeluar-pengeluar vaksin perlu berkongsi pengetahuan terkait pembuatan vaksin, sekiranya pengeluar-pengeluar vaksin ini mahu bekerjasama dengan Malaysia. Justeru, penting untuk rakyat dan negara tahu berapa cepatkah fasiliti pengeluaran vaksin ini akan dibangunkan,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply