Anwar Ibrahim: Dr Mahathir Telah Melemahkan Kritik Terhadap India Selepas Tindak Balas Kelapa Sawit | Malaysia News

Anwar Ibrahim: Dr Mahathir Telah Melemahkan Kritik Terhadap India Selepas Tindak Balas Kelapa Sawit

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim: Dr Mahathir Telah Melemahkan Kritik Terhadap India Selepas Tindak Balas Kelapa Sawit

Kuala Lumpur – MTN, Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad telah menolak kritikannya terhadap India selepas mencetuskan boikot minyak sawit Malaysia, pengganti pilihannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu Reuters hari ini, mendesak New Delhi mencatatkan perubahan dalam nada .

India, pembeli minyak yang boleh dimakan terbesar di dunia, bulan lalu mengenakan sekatan ke atas import minyak kelapa sawit dan peniaga-peniaga yang tidak ditanya secara tidak sengaja membeli dari Malaysia, pengeluar dan pengeksport komoditi terbesar dunia selepas Indonesia.

Sumber mengatakan tindakan itu sebagai tindakan balas terhadap Dr Mahathir yang bercakap terhadap undang-undang kewarganegaraan baru yang mana pengkritik mengatakan mendiskriminasi terhadap umat Islam. Dr Mahathir juga menimbulkan kemarahan India dengan menuduh ia menyerang dan menduduki Kashmir, wilayah majoriti Muslim yang autonomi New Delhi mengambil tahun lalu, dan dipertikaikan oleh Pakistan.

Anwar, yang menjangkakan untuk menggantikan Dr Mahathir yang berusia 94 tahun kemudian pada tahun ini di bawah perjanjian yang dibuat dengan bekas musuhnya, berkata pemimpin Malaysia itu mungkin melampaui kebimbangan diplomatik dalam mengutuk kerajaan India.

“Negara-negara tidak akan mengambil bantahan kuat apabila anda menyatakan kebimbangan, tetapi sudah tentu dalam hal ini, Tun Mahathir agak sukar dan kuat,” kata Anwar dalam temu bual dengan menggunakan penghormatan kepada Perdana Menteri.

“Tetapi sejak itu dalam beberapa minggu yang lalu, dia telah mencuba tahap yang terbaik untuk dimuat dan cuba membuat penyesuaian yang diperlukan. Saya yakin pemimpin-pemimpin di India akan mengambil tahu hakikat bahawa Dr Mahathir tidak mengatakannya, tetapi sekarang dia telah menahan diri daripada mengulanginya dalam ucapan atau nada. “

Anwar berkata beliau dan Dr Mahathir membincangkan ketegangan dengan New Delhi dan penting untuk mengekalkan hubungan ekonomi dan perdagangan yang baik dengan negara-negara seperti India dan China tanpa harus bersetuju dengan dasar masing-masing.

Anwar berkata beliau akan membuat apa-apa kritikan terhadap India terhadap Kashmir atau undang-undang kewarganegaraan baru yang berbeza daripada Dr Mahathir.

Import Januari minyak sawit India pada bulan Januari India mungkin mencecah 80 peratus daripada setahun sebelumnya kepada 40,400 tan metrik, menurut Refinitiv. India membeli 4.4 juta tan minyak sawit Malaysia tahun lepas, menurut Majlis Minyak Sawit Malaysia.

Sementara itu, musuh India, Pakistan, berjanji untuk membeli lebih banyak minyak sawit dari Malaysia untuk membantu mengimbangi penjualan yang hilang ke India.

Pakistan mungkin telah membeli sekitar 135,000 tan minyak kelapa sawit Malaysia bulan lepas, seorang peniaga yang berpangkalan tinggi di India yang mengesan penghantaran tersebut kepada Reuters dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply