Covid-19: Malaysia Derma Lima Tan Beras Kepada KNPI | Malaysia News

Covid-19: Malaysia Derma Lima Tan Beras Kepada KNPI

Covid-19: Malaysia Derma Lima Tan Beras Kepada KNPI

Kuala Lumpur, MTN – Kementerian Wilayah Malaysia bersama Yayasan Persahabatan Malaysia (Permai) mendermakan 1,000 pakej lima kilo beras bernilai lima tan kepada Majlis Perwakilan Komite Nasional Pemuda Indonesia (KNPI) Malaysia yang dikemukakan kepada Tenaga Kerja Indonesia (TKI) yang terjejas oleh COVID-19.

Menteri Wilayah Malaysia Tan Sri Annuar Musa diiringi oleh Pengarah Eksekutif Yayasan Persahabatan Malaysia Afiq Amani Anuar kepada Ketua Majlis Diwan Perwakilan KNPI Malaysia Tengku Adnan di Kantor Enforcement Departement Pemerintah Kota Kuala Lumpur (DBKL), Jumaat (3/4/2020).

Turut hadir adalah pentadbir Perikatan Serantau Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) dan Wilayah Persekutuan dan pengurus MP KNPI Malaysia.

Bantuan itu kemudiannya diserahkan kepada sejumlah organisasi massa Indonesia di Malaysia yang berlangsung di Jalan Arraziq Muslim Jalan Putra Kuala Lumpur untuk diteruskan kepada Tenaga Kerja Indonesia (TKI) yang terjejas oleh COVID-19 di beberapa kawasan di Malaysia.

Pada majlis itu, Menteri Hal Ehwal Serantau Tan Sri Annuar Musa berkata pengurusan KNPI Malaysia telah mengadakan pertemuan dengannya dan memberikan maklumat bahawa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) (18/3) kepada (14/4) memberi impak kepada pekerja asing yang telah mengambil bahagian membangunkan Malaysia dalam pelbagai sektor termasuk sektor pembinaan, perkhidmatan dan sebagainya.

“Kami kemudiannya mengemukakan isu ini kepada mesyuarat, maka kami membuat keputusan supaya NGO tempatan (NGO) dan masyarakat Indonesia dibenarkan untuk memberikan bantuan kepada warga Indonesia dan warga negara lain,” katanya.

Dia berkata dia secara peribadi mempunyai banyak kawan dan sahabat dari Indonesia.

“Saya menjadi ketua Persatuan Persahabatan Malaysia – Indonesia, dan saya dan keluarga saya juga membuat sumbangan kecil. “Insya Allah, akan ada lebih banyak lagi selepas ini disampaikan kepada KNPI untuk disampaikan kepada saudara-saudara kita di rumah bersama atau di mana pun mereka berada,” katanya.

Anuar Musa juga menggesa pekerja asing dan warga asing lain untuk bekerjasama untuk mematuhi PKP serta rakyat Malaysia yang lain.

“Kami harap mereka semua berada dalam keadaan baik dan tidak terjejas oleh penghantaran wabak ini, dan jika ada warga Indonesia atau warga negara lain yang mengalami simpton untuk mendapatkan perawatan kesehatan, tidak perlu khawatir mungkin seseorang yang mempunyai masalah dengan imigrasi tidak perlu menjadi perhatian,” katanya.

Pada ketika itu Pengarah Eksekutif Yayasan Persahabatan Malaysia, Afiq Amani Anuar berkata, pihaknya telah memberikan beras kepada KNPI untuk diberikan kepada pekerja asing migran COVID-19.

“Kita melihat ini sebagai satu krisis global bukan hanya di Malaysia, jadi sangat penting bagi kita sebagai warga dunia untuk membantu satu sama lain, jadi mungkin tumpuan kita adalah untuk membantu rakyat Malaysia bukan sahaja bantuan tetapi rakyat dunia perlu bersatu. harap NGO lain juga akan membantu rakyat yang terjejas di Malaysia, “katanya.

Sementara itu, Pengerusi Ahli Parlimen KNPI Malaysia Tengku Adnan berkata sebelum ini pihaknya telah menghadapi Menteri Wilayah dengan memberi banyak aspirasi.

“Apa yang kami sampaikan kepadanya ialah kami meminta perhatian supaya rakyat Indonesia di Kuala Lumpur dan persekitarannya dan malah semua Malaysia juga mendapat perhatian daripada kerajaan Malaysia mengenai kesan pelaksanaan PKP,” katanya.

Beliau berkata jumlah rakyat Indonesia adalah sangat besar, jadi sukar jika hanya organisasi sukarelawan dan wakil-wakil Republik Indonesia (Kedutaan Indonesia) yang terlibat sehingga pemerintah Malaysia dan bantuan NGO sangat diperlukan untuk memenuhi kebutuhan warga Indonesia yang umumnya diupah pekerja.

“Kami berterima kasih kepada Malaysia kerana membenarkan masyarakat Indonesia seperti Muhammadiyah, NU, Muslim KL dan sebagainya untuk berpindah ke rakyat Indonesia yang memerlukan apa yang tersebar,” katanya.

Beliau berharap inisiatif ini dapat mempercepat ketibaan bantuan kerajaan Indonesia ke Malaysia dengan tidak memanjangkan masa untuk mengatasi kesulitan makanan terutama kerana para sukarelawan telah menerima beribu-ribu aduan untuk mendapatkan makanan.

Sebilangan organisasi yang dibina oleh Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur telah memulakan bantuan penggalangan dana untuk warga Indonesia di Malaysia.

Beberapa organisasi ini adalah Pimpinan Cabang Istimewa Muhammadiyah (PCIM) Malaysia, KNPI Malaysia, Persatuan Keluarga Madura, Pengurus Cabang Istimewa Nahdlatul Ulama (PCINU) Malaysia, KL Muslim, Persatuan Komuniti Jawa, Komuniti Ekonomi Syariah, Tamadun Malaysia, Serantau, Lumajang Peduli, Anshor Malaysia, Migrant Rescue Team, dan organisasi masyarakat Melayu Aceh.

Menteri Wilayah Malaysia Tan Sri Annuar Musa (tiga dari kiri) didampingi Direktur Eksekutif Yayasan Persahabatan Malaysia Afiq Amani Anuar (tiga dari kanan) menyerahkan derma 1000 pakej beras bernilai lima tan kepada Ketua MP KNPI Malaysia Tengku Adnan (lima dari kiri) di Kuala Lumpur, Jumat (4/3/2020). Bantuan tersebut akan diserahkan ke sejumlah Ormas Indonesia di Malaysia untuk diteruskan ke Tenaga Kerja Indonesia (TKI) terdampak COVID-19.
Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply