PKR Mahu Mahathir Berikan Tarikh Peralihan Kepada Anwar Ibrahim | Malaysia News

PKR Mahu Mahathir Berikan Tarikh Peralihan kepada Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim

PKR Mahu Mahathir Berikan Tarikh Peralihan kepada Anwar Ibrahim

Partai Keadilan Rakyat (PKR) menuntut ketegasan Mahathir Mohamad untuk menentukan tarikh peralihan kuasa yang dijanjikannya kepada Anwar Ibrahim.

Dalam Konvensyen Reformis 2019 yang diadakan pada hari Ahad, terdapat lapan resolusi termasuk penetapan tarikh peralihan.

Konvensyen Reformis 2019 juga menyeru agar kerajaan menghapuskan undang-undang autoritarian termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Pelanggaran Keselamatan 2012 (Sosma) 2012, seperti yang dipetik oleh The Star, 25 November 2019.

Sekutu dan penyokong Pakatan Harapan (PH) percaya pakatan pemerintah dapat memulihkan keyakinan orang ramai selepas kekalahan dalam pilihan raya umum baru-baru ini jika Perdana Menteri Mahathir Mohamad menyerahkan tongkatnya kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim tanpa kelewatan.

Pengerusi Reformis Otai ris98 Idris Ahmad berkata ramai rakyat Malaysia kecewa dengan keadaan semasa sejak PH menjadi kerajaan selepas memenangi pilihan raya umum ke-14 tahun lepas.

“Kami mahu menggulingkan kerajaan lama, dan dengan itu melaksanakan agenda pembaharuan dalam kerajaan, tetapi adakah kami berpuas hati selepas satu setengah tahun berkuasa?” kata Idris meminta penonton 500 orang yang menghadiri Konvensyen Pembaharuan 2019 di sini.

Di samping isu peralihan kuasa, resolusi ingin politik perkauman ditolak dan keharmonisan kaum dikekalkan selaras dengan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Mereka juga mahu kerajaan membentuk Majlis Pembaharuan Malaysia untuk mengumpul orang dari pelbagai latar belakang, memberi input kepada kerajaan dalam membuat undang-undang dan membentuk agenda nasional.

Konvensyen ini juga mencadangkan penubuhan Lembaga Media Digital Bersama untuk meningkatkan usaha untuk memerangi berita palsu di internet.

Acara itu dihadiri oleh Anwar Ibrahim sebagai Pengerusi Ketua PKR, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Pengerusi Pemuda PKR dan Ahli Parlimen Johor Baru, Akmal Nasrullah Mohd Nasir dan bekas naib presiden PKR Dr Syed Husin Ali.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply