PROHAM: Ordinan Berita Palsu Langgar Hak Untuk Dapat Perbicaraan Adil | Malaysia News

PROHAM: Ordinan Berita Palsu Langgar Hak untuk dapat Perbicaraan Adil

PROHAM: Ordinan Berita Palsu Langgar Hak untuk dapat Perbicaraan Adil

MTN – Ordinan berita palsu yang diperkenalkan tanpa melalui sidang parlimen boleh memberi kesan terhadap prosedur jenayah sedia ada dan melanggar hak individu mendapatkan perbicaraan yang adil, kata Persatuan Promosi Hak Asasi Manusia (Proham).

“Ordinan Darurat tersebut memberikan kuasa yang berlebihan kepada pihak berkuasa dan juga menjauhkan diri dari undang-undang bukti biasa yang bersangkutan kerana ia telah melanggar hak untuk perbicaraan yang adil,” katanya dalam kenyataan.

Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) (No. 2) 2021, yang berkuatkuasa pada 12 Mac memperuntukkan denda hingga RM100,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan menyebar “berita palsu” berkaitan pengisytiharan darurat dan Covid -19.

Menurut Seksyen 10 ordinan tersebut, undang-undang ini melangkaui Akta Keterangan 1950, yang merupakan undang-undang dasar mengenai pengendalian bukti bagi kes-kes jenayah biasa.

Sebaliknya, ordinan tersebut memberikan definisi tersendiri mengenai bagaimana sesuatu bukti dikendalikan di mahkamah.

Ini termasuk membenarkan bukti yang diperoleh dengan apa cara sekalipun untuk diterima, membenarkan bahan alternatif bagi bukti yang tidak dikemukakan di mahkamah dan menerima salinan dokumen yang bertentangan dengan yang asli.

Proham berkata tafsiran “berita palsu” terlalu luas dan boleh menyebabkan ia disalahguna.

“Tambahan pula, definisi berita palsu tidak dijelaskan dengan jelas dan terlalu luas yang melanggar hak asasi manusia yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Jelasnya lagi berita palsu perlu dibanteras dengan cara mendidik masyarakat dan ditangani berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada.

“Lebih-lebih lagi, ada peruntukan undang-undang yang cukup iaitu, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, yang dapat digunakan untuk mengatasi kesalahan informasi dan oleh itu, tidak ada keperluan untuk Ordinan Darurat yang baru ini,” jelasnya.

Justeru itu Proham berkata ordinan baru itu perlu dibatalkan dan mengulangi gesaan agar sidang parlimen diadakan.

“Proham rasa terganggu kerana Ordinan Darurat ini tidak langsung dibentangkan di Parlimen dan Proham meminta kerajaan untuk menjalankan persidangan Parlimen walaupun terdapat Pengisytiharan Darurat,” tegasnya.

Parlimen digantung sejak darurat dikuatkuasakan pada 11 Januari dan hanya akan berakhir pada Ogos depan.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan Pengerusi Proham, Michael Yeoh, timbalan pengerusinya, Denison Jayasooria, setiausaha agungnya Khoo Ying Hooi dan ahli exco, Kuthubul Zaman Bukhari. [mk]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply