Putera Raja Arab Saudi Zahir Hasrat Bantu Rakyat Malaysia | Malaysia News

Putera Raja Arab Saudi zahir hasrat bantu Rakyat Malaysia

Hishammuddin Tun Hussein - Putera Turki bin Mohammad bin Fahd bin Abdulaziz

Putera Raja Arab Saudi zahir hasrat bantu Rakyat Malaysia

Menteri Kabinet Arab Saudi, Putera Turki bin Mohammad bin Fahd bin Abdulaziz menzahirkan hasrat membantu Malaysia dengan menghulurkan sumbangan dan bantuan kepada rakyat negara ini yang terjejas akibat banjir.

Perkara itu dimaklumkan oleh Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menerusi kenyataan pada Ahad.

“Pagi tadi saya telah dihubungi oleh Putera Turki bin Mohammed bin Fahd bin Abdulaziz, Putera Raja Arab Saudi, yang telah menyatakan hasrat untuk membantu usaha kami bagi menyediakan bantuan dan sumbangan kepada rakyat Malaysia yang terkesan akibat banjir melalui Pusat Bantuan dan Kemanusiaan Raja Salman,” katanya.

Beliau juga berkata, Kementerian Pertahanan, melalui Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kini memberi tumpuan kepada usaha bantuan pasca banjir dan persediaan bagi menghadapi kemungkinan gelombang kedua bencana itu.

Menurutnya, setakat Sabtu, seramai 998 anggota dan pegawai ATM iaitu Tentera Darat, Tentera Laut dan Tentera Udara Diraja Malaysia diatur gerak bersama dengan 96 aset pelbagai jenis termasuk trak, bot tempur, enjin sangkut (OBM) serta helikopter EC725 ke negeri yang terjejas seperti Selangor, Pahang, Negeri Sembilan, Kelantan dan Melaka.

Hishammuddin berkata, ATM juga berjaya memindahkan sejumlah 32,661 mangsa ke pusat pemindahan sementara setakat semalam dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Kementerian Kesihatan serta semua agensi berkaitan menerusi Ops Murni.

“Perancangan ATM yang seterusnya di kawasan berkenaan ialah meningkatkan lagi pelaksanaan kerja-kerja pembersihan pasca banjir termasuk pencegahan penularan wabak Covid-19.

“Ini selari dengan kenyataan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang pada Sabtu bahawa ATM akan menambah jumlah anggota sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan 500 orang khusus untuk membantu kerja-kerja pembersihan,” katanya. [SH]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply