Siasatan Berhubung Kewujudan Kartel Ayam Di Dalam Negara | Malaysia News
December 10, 2023

Siasatan berhubung kewujudan kartel ayam di dalam negara

kartel ayam

Siasatan berhubung kewujudan kartel ayam di dalam negara

Kuala Lumpur – Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) kini di peringkat akhir melengkapkan siasatan berhubung dakwaan kewujudan kartel yang bertindak mengawal harga dan pengeluaran bekalan ayam di dalam negara.
.
Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid berkata beberapa saksi dalam kalangan penternak dan ‘integrator’ turut dipanggil untuk membantu siasatan.

“Setakat ini MyCC sedang menyiasat keterlibatan kartel dalam (mengawal) harga ayam ini dan laporan lengkap dijangka dibentangkan dalam bulan Jun ini, sama ada betul atau tidak kita lihat berdasarkan hasil itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri program Jendela Fikir bertajuk ‘Larangan Eksport Tepung Gandum India Jejas Bekalan Tempatan?’, terbitan Bernama Radio di sini hari ini.

MyCC telah menubuhkan pasukan khas pada awal Februari lepas untuk menyiasat dakwaan terdapatnya pelakuan antipersaingan merangkumi perjanjian antipersaingan atau dan penyalahgunaan kedudukan dominan dalam pasaran yang boleh meningkatkan harga-harga barangan dalam pasaran industri ayam.

Sementara itu, Rosol berkata keputusan mengenai pelanjutan subsidi RM1.40 bagi sekilogram ayam yang dijadual tamat pada Ahad ini (5 Jun) akan dimuktamadkan oleh Kabinet hari ini.

“Kita ada beberapa cadangan berkaitan dengan hal tersebut dan hari ini mesyuarat akan tentukan sama ada nak teruskan, nak hentikan atau yang ketiga terus tapi dengan sedikit peningkatan. Mungkin Kabinet ada cadangan lain jadi keputusan bergantung kepada Kabinet,” katanya. [Bernama]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply