Akibat Covid-19, Majoriti Negara Dunia Tutup Pintu! | Malaysia News
February 24, 2024

Akibat Covid-19, Majoriti Negara Dunia Tutup Pintu!

Akibat Covid-19, Majoriti Negara Dunia Tutup Pintu!

PERTUBUHAN Kesihatan Dunia (WHO) pada 27 Mac merekodkan kes pandemik Covid-19 semakin meningkat di seluruh dunia iaitu sebanyak 465,915 kes dilaporkan dengan 21,031 kematian melibatkan 199 negara.

Susulan saat genting ini rata-rata negara sudah menutup pintu masuk untuk pelancong atau pintu keluar ke nagara lain, malah beberapa penerbangan utama juga turut digantung.

Malaysia sendiri sudah mengambil pendekatan lebih serius bagi mengawal Covid-19 ini daripada terus merebak.

Sejak 18 Mac lalu, Malaysia melaksanakan sekatan menyeluruh semua perjalananan rakyat negara ini ke luar negara dan kemasukan pelancong ke negara ini.

Pendekatan itu termasukan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), menutup sempadan, pemeriksaan kesihatan dan lain-lain langkah lagi.

Antara negara yang selalu menjadi tumpuan pelancong dan memutuskan menggantung semua penerbangan yang tidak penting adalah seperti berikut;

Austria

Tiada penerbangan terus di antara Austria dan United Kingdom (UK) atau laluan lain yang menghubungkan Austria, Itali, Perancis, Sepanyol dan Switzerland.

Pelancong yang datang dari Itali yang menggunakan laluan darat akan diperiksa dokumen dan tahap kesihatan. Resort ski juga ditutup sejak 15 Mac lalu di Tirol, Salzburg dan Vorarlberg.

Andorra, Monaco dan Belanda

Aktiviti kebudayaan dan sukan adalah dilarang; perhimpunan besar terhad; restoran dan bar ditutup; kedai-kedai yang mungkin dibuka pada waktu terhad; pengangkutan awam terhad; pemeriksaan kesihatan pada kedatangan mungkin. Sesetengah penerbangan digantung.

Denmark

Larangan masuk ke pelancong dari UK. Pelancong UK dinasihatkan untuk mempertimbangkan untuk meninggalkan negara-negara ini secepat mungkin, kerana perjalanan seterusnya boleh menjadi lebih sukar.

Sesetengah penerbangan digantung termasuk dari Greenland pada 21 Mac hingga sekurang-kurangnya 4 April 2020. Penerbangan ke Kepulauan Faroe dikurangkan. Sempadan dengan Sweden ditutup kepada pelancong dari 14 Mac.

Perancis

Beberapa penerbangan digantung. Bagaimanapun warga UK masih boleh memandu melalui Perancis untuk kembali ke UK. Perkhidmatan kereta api dan feri Cross-Channel dikurangkan.

Sekatan ke atas pergerakan yang tidak penting dari 17 Mac selama 15 hari untuk membeli-belah termasuk makanan, rawatan perubatan, senaman sehingga 20 minit berjalan atau berjalan.

Aktiviti kebudayaan dan sukan adalah dilarang; perhimpunan besar terhad; restoran dan bar ditutup; kedai-kedai yang mungkin dibuka pada waktu terhad dan pengangkutan awam terhad.

Sepanyol

Larangan masuk kepada warga UK, namun mereka masih boleh memandu melalui Sepanyol untuk kembali ke UK. Semua sempadan ditutup untuk kemasukan dari 23 Mac selama 30 hari.

Pelancong dari UK dinasihatkan untuk mempertimbangkan untuk berlepas secepat mungkin. Hotel dan penginapan jangka pendek mesti ditutup sejak 24 Mac (langkah-langkah tidak terpakai bagi penginapan jangka panjang, seperti tempat perkemahan yang lama, dengan syarat pelancong boleh menampung diri mereka dan tidak bergantung pada kemudahan umum, yang akan ditutup).

Sesetengah penerbangan digantung. Sekatan sempadan darat (iaitu penumpang merentas sempadan dan penghantaran sahaja). Sekatan ke atas pergerakan yang tidak penting (iaitu kecuali belanja makanan, rawatan perubatan).

Asia

Armenia, Bhutan, Israel, Kuwait, Macau, Maldives, Mongolia, Oman, Arab Saudi dan Turkmenistan

Larangan masuk kepada pelancong dari UK. Sesetengah penerbangan digantung.

Jepun

Visa pada ketibaan digantung sehingga akhir bulan April. Larangan untuk masuk ke pelancong yang telah berada di China, Iran atau Itali dalam 14 hari sebelum ketibaan. Sekatan ke atas pergerakan yang tidak penting di Tokyo pada 28 dan 29 Mac.

Singapura

Larangan masuk dan transit. Pelancong UK yang ingin meninggalkan negara dinasihatkan untuk mempertimbangkan dan berlepas secepat mungkin. Transit tidak dibenarkan pada masa ini.

Mesir

Mengharamkan masuk ke pelancong dari UK sehingga 31 Mac. Semua lalu lintas udara digantung dari 19 hingga 31 Mac.

Thailand

Pelancong yang baru-baru ini berada di negara yang terjejas memerlukan sijil kesihatan yang menyatakan bahawa mereka tidak terjejas oleh coronavirus. Kuarantin diri sendiri selama 14 hari. Perayaan Songkran ditunda dan perhimpunan besar lain mungkin dibatalkan atau ditangguhkan.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply