ANWAR, The Untold Story - Filem Perjuangan Perdana Menteri Malaysia Ke-10 | Malaysia News
December 10, 2023

ANWAR, The Untold Story – Filem Perjuangan Perdana Menteri Malaysia ke-10

ANWAR - The Untold Story - Filem - Movie 2023

ANWAR, The Untold Story – Filem Perjuangan Perdana Menteri Malaysia ke-10

Pejuangan politik Perdana Menteri Malaysia Ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim bukanlah baru. Onak duri yang dilalui dalam dunia politik sejak 54 tahun lalu sememangnya membuatkan banyak pihak kagum.

Justeru itu, bagi mereka yang ingin melihat sendiri secara visual bagaimana jerit perih beliau ketika menjawat jawatan Menteri Kewangan Malaysia harus menonton filem terbitan Bianglala Entertainment yang bertajuk ANWAR, THE UNTOLD STORY.

Temui penonton sekitar Mei nanti

Sekitar Mei nanti, filem bergenre biopik ini akan menemui penonton di pawagam dan akan ditayangkan serentak di Malaysia, Brunei dan juga Singapura.

ANWAR - The Untold Story - Filem - Movie 2023

Trailer bukan spoiler

Untuk memberi sedikit bayangan kepada korang tentang filem ini, ANWAR, THE UNTOLD STORY mengisahkan jatuh bangun perjuangan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam politik terutama melawan rasuah.

Siapa sangka, filem ini telah diusahakan dalam jangka waktu yang cukup lama sebelum ditayangkan kerana diproduksi sekitar tahun 2011.

Set masa untuk filem ini adalah sekitar tahun 1993 hingga September 1998, iaitu ketika Anwar mula menjawat jawatan Menteri Kewangan Malaysia sehinggalah dipecat.

Korang yang menonton pasti tak akan berganjak kerana kisah yang digarap telah diolah dari kisah sebenar. Alur ceritanya juga menyentuh mengenai sikap Anwar yang begitu tegas dan konsisten dalam menolak pelbagai jenis imbuhan serta wang tunai dari pihak tertentu.

Filem ini turut menunjukkan bagaimana Perdana Menteri ke-10 itu enggan menggunakan walau sesen pun wang rakyat bagi menyelamatkan syarikat anak kepada pemimpin tertentu yang kerugian berbillion ringgit pada waktu tersebut.

Bertitik tolak daripada itu, beliau telah difitnah dengan sebuah konspirasi besar, dipecat, dipukul secara brutal sewaktu di dalam lokap dan dibiarkan tanpa rawatan perubatan sehingga berhari-hari.

Dari seorang Menteri Kewangan terbaik yang berjaya membebaskan Malaysia daripada belenggu hutang menjadi individu yang dihumban ke dalam penjara.

Telan kos RM10 juta, gabungan dua negara

Dari trailer dan sinopsis filem itu sahaja kita dah dapat bayangkan betapa dramatiknya filem ANWAR, THE UNTOLD STORY ini.

Untuk makluman korang, filem ini telah menelan kos perbelanjaan sebanyak RM10 juta dan bakal memberi anjakan paradigma dan penanda aras baru buat Industri Perfileman Tanah Air.

ANWAR - The Untold Story - Filem - Movie 2023 ANWAR IBRAHIM Filem - The Untold Story - Filem - Movie 2023

Pengambaran filem ini telah dibuat dengan gabungan dua rumpun negara iaitu Indonesia dan Malaysia termasuklah gabungan pelakon terkenal serta team produksi. Ia membuktikan filem terbabit mampu menarik semua lapisan masyarakat ke pawagam untuk menonton.

Gandingan aktor & aktres Malaysia-Indonesia

Paling dinanti sudah tentu gandingan hebat pelakon terkenal Malaysia dan Indonesia, Farid Kamil yang memegang watak Anwar Ibrahim dan Acha Septiasa sebagai Wan Azizah. Selain itu, filem biopik berkenaan juga dibantu oleh beberapa nama seperti Piet Pagau, Dew Irawan dan lain-lain.

Viva Westi telah menjalankan amanah sebagai pengarah filem ini dengan cukup baik dan saling bekerjasama dengan eksekutif produser iaitu Zunar (Zulkifli Anwar Hag) seerta produser (Mohammed Nolizam (Majee).

Korang dah boleh siap sedia menanti untuk pergi menonton filem berdurasi 180 minit ini dari sekarang.

Boleh dah tu buat research sikit-sikit biar feel ketika menonton lebih ‘sampai’.

Senang kata ANWAR, THE UNTOLD STORY adalah antara filem wajib ditonton kita semua terutamanya rakyat Malaysia pada tahun ini. [OMM]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply