Audio Mirip Muhyiddin, Hamzah Ada Siasatankah? - Anwar Ibrahim | Malaysia News

Audio mirip Muhyiddin, Hamzah ada siasatankah? – Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim

Audio mirip Muhyiddin, Hamzah ada siasatankah? – Anwar Ibrahim

Kuala Lumpur, MTN – Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatakan bahawa dia dipanggil sebagai saksi, bukan suspek, dalam siasatan polis mengenai klip audio yang diperdebatkan.

Presiden PKR Anwar Ibrahim mempersoalkan mengapa audio didakwa mirip suara perdana menteri dan menteri dalam negeri, yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini tidak disiasat polis.

Sedangkan, katanya, audio perbualan didakwa mirip suaranya dan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi tidak lama dahulu yang tidak mengandungi unsur jenayah pula disiasat.

Dia membangkitkan persoalan itu selepas keluar daripada memberikan keterangan sebagai saksi di Bukit Aman berhubung perkara itu.

Pemimpin pembangkang menjelaskan perkara ini kepada pemberita setelah menghabiskan masa selama 90 minit di Bukit Aman di sini hari ini.

Polis sedang menyiasat rakaman kononnya Anwar dan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang dibocorkan pada 7 April.

Presiden PKR itu mengatakan sekiranya polis ingin meneruskan pendakwaan, dia tidak akan teragak-agak untuk memberi keterangan sebagai saksi.

“Pertanyaannya adalah, saya tidak tahu mana kes korupsi, kasus pemerasan, atau kasus jenayah mana. Tetapi saya memberikan kerjasama saya. “

Anwar ditemani peguamnya, Sankara Nair dan Ramkarpal Singh memberikan keterangan di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaaan.

Dia keluar pukul 11.25 pagi setelah hampir sejam setengah memberikan keterangan.

“Diambil keterangan sebagai saksi. Itu penting untuk ditekankan,” kata Ramkarpal.

Peguam Anwar, Datuk Sankara N. Nair berkata, anak guamnya tidak boleh dipanggil untuk disoal siasat sebagai saksi kerana Seksyen 505B berkaitan dengan kesalahan yang tidak boleh disita.

“Seksyen 505B adalah kesalahan yang tidak dapat disita. Oleh itu, menggunakan kuasa di bawah Seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah adalah salah dan penyalahgunaan kuasa. “

Anwar mempersoalkan hasrat pemerintah untuk menjadikan isu itu politik, memandangkan ia tidak ada kaitan dengan kemerosotan ekonomi negara.

Dia menunjukkan klip audio bocor lain yang telah membuat putaran di media sosial, tetapi tidak mendapat perhatian polis.

“Terdapat klip audio yang bocor di media sosial yang didakwa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai skema perkara.

“Ramai di antara anda akan pernah mendengar (klip itu) melibatkan ancaman dan rasuah. Saya hanya ingin bertanya, adakah siasatan?

“Sejauh yang saya tahu, belum ada penyelidikan mengenai hal ini. Oleh itu, selalu ada piawaian berganda – satu untuk pemimpin, satu untuk rakyat Malaysia biasa – mengenai hukuman, tuduhan dan siasatan. “

“Mengapa isu seperti ini mahu dijadikan isu politik oleh kerajaan yang nampak sangat terdesak sekarang. Apa kaitannya dengan kemelesetan ekonomi, kegawatan politik, penyalahgunaam kuasa yang ada sekarang .

“Saya sebut juga ada penyebaran meluas dalam media sosial mengenai audio rakaman yang didakwa oleh Muhyiddin Yassin, mengenai scheme of things … melibatkan ugutan rasuah, lantik GLC dan sebagainya.

“Saya tanya ada siasatankah?

“Terkini ada penyebaran audio yang didakwa suara Hamzah Zainuddin mengenai mengatur ‘orang-orang kita’ sebagai pegawai kanan tertinggi polis.

“Apakah ada siasatan dalam kes seperti ini yang jauh lebih serius, kerana melanggar beberapa peraturan dan jaminan beliau (untuk) tak campur tangan dalam urusan ini,” katanya kepada pemberita di depan bangunan Bukit Aman.

Dia menyerang Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin, membawa rakaman audio lain yang didakwa mengenai yang terakhir.

Klip itu mengandungi pernyataan mengenai kedudukan dan penempatan pegawai polis, yang sebelumnya Hamzah katakan dia menjauhkan diri, kata Anwar.

“Jadi, saya ingin bertanya sekali lagi, apakah ada penyiasatan terhadap hal ini … yang jauh lebih serius, kerana bertentangan dengan undang-undang, dan kata-katanya (Hamzah) bahawa dia tidak akan masuk campur dalam urusan polis.”

‘Salah guna kuasa polis’

Sementara itu, menurut Sankara, panggilan terhadap Anwar untuk memberikan keterangan itu merupakan satu salah guna kuasa oleh pihak polis jika melihat daripada peruntukan undang-undang digunakan dalam siasatan tersebut.

“Ini jelas-jelas salah guna kuasa, hanya untuk ganggu klien saya, untuk hadir, buang masa bagi keterangan, yang tidak sah pun. Akhirnya boleh dicabar,” katanya kepada pemberita.

Ketika ditanya mengenai apakah dia dimaklumkan sama ada Ahmad Zahid turut akan dipanggil memberikan keterangan berhubung audio tersebut, jawab Anwar, dia tidak tahu.

“Melainkan ada lagi perbualan telefon disebarkan,” kata Anwar berseloroh.

Pada 10 April lalu, Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador dilaporkan berkata selain Anwar, Ahmad Zahid juga akan dipanggil memberikan keterangan berhubung rakaman audio itu.

Abdul Hamid memaklumkan kertas siasatan telah dibuka dan salinan audio itu dihantar ke makmal forensik untuk menentukan ketulenannya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply