Dr M: Perombakan Kabinet, Mungkin Sebelum Apec | Malaysia News
May 11, 2021

Dr M: Perombakan Kabinet, Mungkin Sebelum Apec

PETALING JAYA: Rombakan kabinet mesti berlaku, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata bahawa akan ada beberapa menteri yang akan digugurkan tetapi menambah bahawa ia tidak akan hari ini atau esok.

“Sangat mungkin sebelum Malaysia menganjurkan sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) tahun depan,” kata Dr Mahathir.

Mengaku bahawa perombakan tidak akan menjadi penyelesaian untuk memulihkan populariti Pakatan Harapan yang semakin berkurangan, seperti yang ditunjukkan dalam kekalahan pilihan raya kecil Tanjung Piai baru-baru ini, Dr Mahathir berkata ia perlu dilakukan.

Pakatan menerima kekalahan pilihan raya kecil di Tanjung Piai apabila calon Bersatu kehilangan lebih 15,000 undi kepada MCA Barisan Nasional pada 16 Nov.

Beliau berkata rombakan itu tidak sepatutnya “radikal” untuk menjejaskan persediaan Malaysia untuk menjadi tuan rumah Apec.

“Mungkin sebelum sidang kemuncak Apec tetapi saya tidak mahu terlalu banyak perubahan berlaku kerana kita perlu membuat persiapan yang diperlukan kerana ini melibatkan banyak kuasa dunia dan kita perlu bersedia.

“Sebagai Perdana Menteri, saya bertanggungjawab untuk merombak dan saya akan mendengar pendapat orang lain. Saya akan memberikan pandangan saya sendiri untuk membuat perombakan.

“Ia tidak akan hari ini atau esok kerana kita perlu menimbang kebolehan dan pencapaian para menteri sekarang. Hanya selepas itu saya boleh berbincang (dengan parti komponen) perombakan Kabinet.

“Kekangan saya adalah walaupun saya PM, saya perlu berbincang dengan lima parti komponen Pakatan yang lain dan saya tidak boleh membuat keputusan sendiri dengan mudah untuk mengubah atau menurunkan sesiapa saja,” kata Dr Mahathir.

Pakatan terdiri daripada Bersatu, PKR, DAP dan Parti Amanah Nasional dan bekerjasama dengan Parti Warisan Sabah.

Beliau berkata bahawa perombakan Kabinet mungkin membawa masalah baru dan oleh itu, banyak yang perlu ditimbang.

“Perbuatan reshuffling bukan penyelesaian, ia mungkin menjadi masalah, kita perlu tahu pencapaian menteri sebelum kita menggantikannya. Kita perlu tahu apa keupayaan (yang baru).

“Rombakan kabinet tidak menjadi penyelesaian kepada masalah kita yang akan memulihkan kedudukan kerajaan. Jika kita merombak, mungkin orang-orang baru juga akan mengambil masa dan hasilnya juga akan mengambil masa dan pada masa itu, mungkin ada panggilan untuk perbahasan lain.

Advertisement

“Seolah-olah kita merombak, semuanya akan diselesaikan,” kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir berkata bahawa penganjuran Sidang Kemuncak Apec tidak boleh dianggap ringan kerana ia merupakan mesyuarat antarabangsa yang penting

“Kita perlu membuat persiapan dan ini (rombakan) mungkin menjadi halangan kepada perubahan radikal dalam kerajaan,” katanya.

Beliau berkata walaupun pemimpin parti itu telah menyuarakan kebimbangan mereka mengenai kekalahan mereka yang teruk di Tanjung Piai dan keperluan untuk perombakan semula tidak lama lagi, beliau tidak diberikan tarikh akhir.

“Parti saya tidak memberi saya tarikh akhir apabila perombakan akan berlaku. Kami akan membincangkan perkara ini tidak lama lagi dengan parti komponen Pakatan Harapan tidak lama lagi, dalam masa beberapa hari,” kata Dr Mahathir.

Beliau bercakap kepada media di ibu pejabat Bersatu di sini selepas bertemu dengan pimpinan pusat parti itu.

Beliau seterusnya menyatakan bahawa kerajaan, walaupun hanya berumur kurang dari dua tahun, telah mencapai banyak tetapi rakyat tidak dimaklumkan mengenai peningkatan pelaburan langsung asing yang berjaya ditariknya.

“Walaupun kami telah berkuasa selama satu tahun dan lapan bulan, banyak rancangan yang telah kami lancarkan akan mengambil masa sebelum hasil. Kami telah mengubah banyak rancangan untuk memastikan kerajaan lebih efektif.

“Kami telah dapat mengurangkan banyak amalan rasuah walaupun ini menyebabkan ketidakselesaan di kalangan mereka yang sebelum ini digunakan untuk mendapatkan ‘bantuan yang rosak’.

“Kes di bahagian atas (kerajaan) yang pernah mengambil berbilion-bilion tidak berlaku lagi. Mungkin ada korupsi di peringkat rendah, tetapi ini jauh lebih rendah daripada sebelumnya,” kata Dr Mahathir.

Ogos lalu, The Star melaporkan bahawa rombakan kabinet mungkin dibincangkan semasa mesyuarat Kabinet.

Dr Mahathir kemudiannya merendahkannya sebagai berkata ia adalah “pembaharuan semula portfolio Kabinet” semata-mata.

Para pemimpin Pakatan Rakyat sendiri telah mengkritik prestasi mereka selepas kekalahan Tanjung Piai dan meminta penilaian semula bagaimana gabungan itu berfungsi dan pemimpinnya.

Advertisement
Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •