DR M Terkejut PH Kalah Teruk Di Tanjung Piai | Malaysia News

DR M Terkejut PH Kalah Teruk di Tanjung Piai

DR M Terkejut PH Kalah Teruk di Tanjung Piai

Kuala Lumpur – Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata kekalahan Pakatan Harapan dalam pilihan raya Parlimen Tanjung Piai adalah sesuatu yang diharapkan.

“Saya perhatikan keputusan pemilihan Parlimen Tanjung Piai yang baru-baru ini. “Saya menerima keputusan yang dibuat oleh rakyat Tanjung Piai, walaupun diharapkan bahawa majoriti akan beralih kepada pembangkang,” katanya, yang ditulis pada hari Isnin (11/18).

“Saya harap majoriti kerugian ini tidak akan melebihi 2,000 undi. Tetapi keputusan rasmi untuk majoriti kerugian ialah 15,086 undi, “katanya.

Menurut Mahathir, bedah siasat terperinci, serius dan jujur ​​akan dijalankan di semua peringkat untuk menentukan punca sebenar kekalahan itu.

PH yang dipercaya telah dilanda suara protes besar yang melibatkan masyarakat Melayu dan Cina, dan ia dilihat menjadi penting di tengah-tengah kawasan lukisan majoriti China (PDM) ketika harga peralihan sokongan kepada BN terjadi pada harga dua kali setinggi PDM Melayu mayoritas.

PH hilang ke semua PDM, berbeza dengan pilihan raya umum sebelum PH memenangi 11 daripada 27 PDM.

Kekalahan itu juga dikritik oleh veteran PKR Syed Husin Ali yang menggambarkan kekalahan PH sebagai referendum orang yang kecewa dan mahu “mengajar” kerajaan Dr Mahathir.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply