GA Akan Mempercepatkan Peningkatan Dalam Pembangunan Digital - MDEC | Malaysia News

GA Akan Mempercepatkan Peningkatan Dalam Pembangunan Digital – MDEC

GA Akan Mempercepatkan Peningkatan Dalam Pembangunan Digital – MDEC

GA Akan Mempercepatkan Peningkatan Kemahiran Tempatan Dalam Pembangunan Digital – MDEC

KUALA LUMPUR, 10 Dis – Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah bekerjasama dengan Perhimpunan Agung AS (GA) untuk menubuhkan operasi di sini dan membantu memacu pembangunan bakat digital lebih jauh lagi.

GA adalah peneraju global dalam transformasi kemahiran dengan 23 kampus di empat benua dan menawarkan 130 kursus digital yang dipegang oleh lebih daripada 3,000 tenaga pengajar.

Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Surina Shukri berkata, syarikat itu kini bergabung dengan rakan industri untuk memudahkan kemajuan transformasi kemahiran digital.

“Kumpulan bakat digital pintar akan membantu mendorong syarikat Malaysia ke tahap serantau dan global,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata ini peluang peningkatan kemahiran penting juga akan membina Malaysia sebagai ASEAN Digital Heart dan menarik lebih banyak syarikat global untuk memulakan operasi di negara ini.

GA akan menyediakan latihan khusus untuk pembelajaran sepanjang hayat dalam ekonomi digital yang berkembang pesat dewasa ini khusus untuk bakat digital dan teknologi di Malaysia.

Ini termasuk menawarkan kandungan dan proses untuk meningkatkan kemahiran kritikal dan permintaan yang sesuai dengan keupayaan digital semasa dan generasi akan datang; memperkenalkan kemahiran radikal bagi mereka yang perlu mengambil peranan digital baru; dan mewujudkan saluran bakat baru yang beroperasi seperti perkhidmatan atas permintaan.

Latihan ini boleh diberikan melalui satu siri kelas, bengkel tangan, atau pembangunan khas.

GA Managing Director Asia Pacific Ryan Meyer berkata syarikat itu sedang bekerjasama dengan syarikat itu untuk membina saluran paip bakat yang mampan yang memenuhi keperluan mereka.

“Malah, 94 peratus daripada graduan kami dari program sepenuh masa bekerja dalam tempoh enam bulan tamat pengajian,” katanya.

GA akan menjadi sebahagian daripada perjalanan transformasi digital di Malaysia dengan kampus ke-23, keempat di Asia Pasifik dan yang kedua di Asia Tenggara.
– BERNAMA

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply