Kenapa DAP Bertanggung Jawab Kepada PH | Malaysia News
April 13, 2021

Kenapa DAP Bertanggung Jawab kepada PH

Ia hampir tidak diucapkan, tetapi banyak pemimpin Melayu dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH) mula percaya bahawa DAP adalah satu tanggung jawab kepada gabungan itu. Terdapat beberapa orang yang mempercayai bahawa kesengsaraan yang dikelilingi oleh Pakatan sebahagian besarnya disebabkan oleh DAP.

Semuanya bermula dengan baik. Pakatan memenangi pilihan raya umum 2018. DAP adalah sebahagian daripada pasukan. Euforia tidak dapat dibayangkan. Gabungan empat parti yang mewakili keratan rentas masyarakat Malaysia benar-benar menggulingkan kerajaan yang berkuasa sejak Kemerdekaan. Tidak banyak yang boleh dipercayai. Malah, penganalisis politik yang paling optimis percaya bahawa Barisan Nasional (BN) masih boleh memenangi pilihan raya dengan majoriti.

Tetapi Pakatan menang. Tun Dr Mahathir Mohamad mengetuai negara kali kedua. Perubahan berada di udara. Harapan adalah kata kunci. Jangkaannya tinggi. Mereka menjangkakan Dr Mahathir dan kumpulan menterinya akan mengubah Malaysia selama-lamanya, untuk lebih baik tentu saja.

Selepas itu mereka menyingkirkan pemerintah yang korup dan pemerintah kleptokrat dalam bentuk Datuk Seri Najib Tun Razak.

DAP memainkan peranan penting dalam pilihan raya itu. Walaupun undi ayunan di kalangan orang Melayu hampir tidak didaftarkan, orang Cina dan India menunjukkan jalan. Kerana angka-angka semata-mata, walaupun 10% swing di kalangan pengundi Melayu menjejaskan keseluruhan keputusan.

Pembangkang sebelum pilihan raya itu mengarang isu roti dan mentega yang melibatkan rakyat – kos sara hidup yang tinggi, harga barang keperluan dan sebagainya. Dan mereka mempunyai beg meninju dalam bentuk GST.

Tentunya, manifesto pilihan raya Pakatan menjanjikan matahari dan bulan. Jika kita menang hari ini, esok kita akan menghapuskan tol. Jika kita menang hari ini, kita akan menghapuskan PTPTN, skim pinjaman untuk pelajar. Terdapat banyak lagi janji yang sekarang Pakatan mesti menyesal kerana meletakkan mereka dalam manifesto mereka.

Tetapi orang mahu melihat perubahan. Mereka mahukan kehidupan yang lebih baik. Jika kerajaan terdahulu rasuah, mereka mengharapkan yang lebih baik. Jika ekonomi tidak baik sebelum Mei 2018, mereka mengharapkan sesuatu yang lebih baik. Lebih penting lagi, kebanyakan rakyat Malaysia mahu Malaysia lebih bebas, adil dan lebih adil. Mereka mahu hubungan kaum meningkat.

Tiada perkara di atas telah berlaku!

Bagaimana keadaan telah berubah dari keghairahan kepada keputusasaan dan dari harapan kepada hampir harapan! Orang ramai menjangkakan perubahan beberapa bulan pertama. Mereka sanggup berkorban untuk perubahan. Mereka mahukan dasar yang betul di tempat yang akan membantu mereka. Mereka juga mengharapkan keajaiban.

Tetapi tiada yang benar-benar berlaku. Kabinet baru dibentuk yang terdiri daripada mereka yang berumur 24 hingga 94 tahun. Ramai yang baru, menteri kali pertama dengan semangat dan mungkin untuk memulakan, atau membuktikan mereka lebih baik daripada yang sebelumnya.

Seluruh naratif sepanjang beberapa bulan pertama menyalahkan kerajaan sebelumnya. Najib-bashing adalah trend, begitu juga ia menjadi lebih hebat.

Najib bukan ahli politik biasa. Dia telah berpolitik selama empat dekad. Dia tahu bahawa serangan terhadapnya tidak akan baik dengan orang Melayu – apa pun sekutu politik mereka.

Benar dia menghidupkan serangan tanpa henti kepadanya untuk kelebihannya. Dia mengambil tagline “Malu Apa Bossku!” dan selebihnya adalah sejarah.

Ada yang menjijikkan untuk seseorang yang telah melakukan begitu banyak kerosakan kepada negara yang keluar dengan tagline seperti itu.

Tagline mungkin adalah yang paling berkesan dalam sejarah penjenamaan politik, di sini dan di luar negara. Ini hanyalah satu strategi cemerlang. Najib tahu dia terpaksa bertanding, dan dia tahu di mana dia sedang menuju ke mahkamah yang dia dituduh lakukan. Tetapi perjuangannya dia bercorak luar biasa.

Tetapi Najib bukanlah satu-satunya masalah yang mengeruhkan Pakatan. Pada hari Sabtu (18 Jan), Pakatan kalah dalam pilihan raya kecil Kimanis di Sabah. Ia telah kehilangan lima pilihan raya kecil dan mungkin mengira.

Walaupun perjuangan Kimanis adalah Sabah, tetapi ia pastinya satu panggilan bangun serius untuk Pakatan. Satu lagi kemenangan bermegah untuk Umno, Barisan, dan sudah tentu Bossku Najib!

Apa yang salah? DAP terutama harus melakukan banyak pencarian jiwa dari sekarang. Jangan terlepas pangkat selepas pungutan suara mengisytiharkan menteri mereka melaksanakan di atas yang lain. Pemilihan tidak mewakili getaran sebenar rakyat. Akhbar tertentu diketahui bercanggah dengan pemimpin politik tertentu dalam Pakatan. Bayangkan Harakah mengundi pembaca, atau Sinar Harian melakukan tinjauan mengenai prestasi menteri.

Apabila Barisan hilang, salah satu daripada perkara pertama pemimpin menyedari adalah untuk menetapkan gerakan “menyalahkan kempen DAP”. Menyalahkan segala-galanya di DAP. DAP mengawal kerajaan. DAP menetapkan agenda nasional. DAP meruntuhkan sebab-sebab Melayu dan Islam. Menyalahkan mereka untuk segala-galanya – penyusunan Tabung Haji, penjualan aset kerajaan, masalah di Felda, dan sekarang juga pembayaran RM30 kepada rakyat melalui e-wallet, apatah jerebu dan kematian seorang pegawai di perarakan (ya mereka juga!).

Perlantikan seorang menteri DAP di Kementerian Kewangan tidak membantu. Walaupun prestasi Lim Guan Eng di sana, kepada orang Melayu ia terlalu sensitif untuk menjadi pemimpin DAP di sana, dan Guan Eng tidak pernah dikenali sebagai orang yang mengambil lembu-lembu oleh tanduk, jadi untuk bercakap. Tetapi menarik atau menawan dirinya dengan kumpulan Melayu, walaupun dalam mempersiapkan bajet, bukan kekuatannya. Hasilnya, walaupun bajet yang agak baik dan benar-benar orang yang didorong oleh rakyat, terdapat sedikit tepukan untuk kerjanya.

Advertisement

Gobind Singh Deo berusaha keras untuk membuktikan kebolehannya, tetapi sedihnya dia tertangkap dalam kebodohannya sendiri. Percaya bahawa pemerintahan Pakatan tidak mengawal media adalah naif. Lihat saja apa yang berlaku kepada kumpulan yang mengambil alih lesen kumpulan surat khabar Utusan dan pengambilalihan Media Prima Bhd oleh pihak yang dekat dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia. Adakah dia tidak sedarkan diri?

Gobind perlu meluangkan masa untuk menghapuskan banyak undang-undang yang menyekat kebebasan akhbar dan kebebasan bersuara. Ia adalah sebahagian daripada manifesto Pakatan selepas itu untuk menghapuskan atau memansuhkan undang-undang sedemikian. Malah niat baiknya untuk menubuhkan Majlis Media sedang disoal. Mengapa ia harus dimulakan oleh kerajaan dan bukannya industri? Mengapakah keperluan untuk Majlis Media sekarang dalam dunia Internet dan serangan media sosial?

Mungkin DAP hampir tidak tahu apa yang berlaku di sekeliling mereka. Menteri-menteri sibuk menggembirakan seksyen tertentu media supaya mereka akan dipuji sebagai menteri yang berprestasi tinggi. Selain itu, mereka masih berkelakuan seperti mereka dalam Pembangkang. Sesetengah daripada mereka membuat komen yang menyinggung perasaan orang Melayu.

Barisan dan Umno tidak perlu menggunakan kad ras lagi. Para pemimpin DAP membantu mereka melakukannya.

Beberapa pemimpin DAP tidak terganggu untuk terlibat dengan kumpulan Melayu. PR mereka buruk. Pegawai-pegawai mereka membantah bos mereka di dalam kepompong mereka sendiri dengan percaya bahawa dengan “bekerja keras” mereka dapat membantu rakyat.

Untuk bersikap adil kepada semua, terlibat dengan orang dan berkomunikasi dengan orang awam bukanlah kelemahan pemimpin DAP sahaja, malah kebanyakan pemimpin Pakatan. Apapun yang anda katakan mengenai pemimpin Umno dan Barisan yang mereka gunakan sendiri 24 jam sehari, 365 hari setahun kepada media.

Orang Melayu dan Muslim telah bertindak balas kepada kerajaan yang dikuasai DAP yang dipanggil lebih banyak daripada satu. Kita hanya perlu membaca serangan seksual terhadap DAP dalam media sosial. Terdapat perbincangan yang marah antara kumpulan-kumpulan Melayu (tidak semestinya di kalangan orang-orang Melayu) yang menimbulkan kebimbangan mengenai isu ini.

Kerajaan Pakatan ditangkap dengan seluar mereka dengan keganasan penolakan Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Ras (Icerd). Dan mereka mesti mengamati kerjasama antara Umno dan PAS, yang sekali lagi, kebanyakan pemimpin Pakatan mengambilnya dengan ringan. Pandangan bahawa DAP meruntuhkan kepentingan Melayu adalah mengambil daya tarikan. Saya tidak terkejut bahawa Kongres Maruah Melayu dianjurkan sama sekali. Malah, saya tidak terkejut melihat Dr Mahathir pada perhimpunan itu. Dia hanya cuba menenangkan kumpulan Melayu. Dia mempunyai sedikit pilihan!

Malah di kalangan orang Cina, DAP mempunyai banyak jawapan. Ia sebenarnya kehilangan sokongan penting dari apa yang saya dengar. Berada di dalam kerajaan, pemimpin DAP yang paling baik menggumam rasa tidak senang terhadap dasar tertentu. Tetapi mungkin untuk menunjukkan perpaduan, kebanyakan mereka lebih suka menyimpannya. Atau hanya Dr Mahathir telah berjaya memerintah mereka. Ada juga yang percaya pemimpin DAP telah menjadi makhluk kertas dalam kerajaan.

Singkat kata, mereka tidak memenangi hati orang Melayu tetapi kehilangan keyakinan dan muhibah bukan orang Melayu, bahkan orang Cina.

Bahagian yang paling menyedihkan ialah Malaysia lebih teruk dari segi hubungan perkauman sekarang. Suhu perkauman adalah tinggi. Rakyat kita hanyut. Segalanya diselaraskan menjadi isu perkauman. Bukan sahaja pemimpin politik dipersalahkan tetapi kumpulan minat tertentu dari semua kaum yang menimbulkan ketegangan kaum harus dipersalahkan.

DAP mesti melihat sendiri cermin di dalam cermin. Cuba untuk berkelakuan adalah parti berbilang kaum adalah percubaan yang baik tetapi sejauh ini ia hanya percubaan kosmetik. Ia masih dianggap sebagai parti Cina. Dan kepada banyak orang Melayu, DAP masih merupakan parti perkauman dan chauvinistik Cina. Pemimpin masih terperangkap dalam pemikiran cara-cara lama. DAP perlu berubah dengan masa.

DAP mesti membuktikan dirinya sebagai parti untuk semua, pertama dan terpenting. Dan untuk menjadi berkesan dalam Pakatan, ia perlu mengubah caranya.

Lebih penting lagi terdapat keperluan mendesak untuk mendekati orang Melayu kerana ia telah gagal dalam keadaan yang teruk. Tidak hairanlah DAP dijadikan bogeymen dan juga musuh kepada penyebab Melayu dan Islam.

Dan tidak hairan bila banyak pemimpin Melayu di Pakatan menyesali kehadiran DAP dalam gabungan itu. Perkara yang lebih baik tanpa mereka, mereka percaya.

Advertisement
Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •