Kes Harian Makin Meningkat, Anwar Gesa Khairy Ambil Langkah Proaktif | Malaysia News
December 10, 2023

Kes harian makin meningkat, Anwar gesa Khairy ambil langkah proaktif

Anwar Ibrahim

Kes harian makin meningkat, Anwar gesa Khairy ambil langkah proaktif

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengambil langkah proaktif dalam membendung peningkatan kes harian COVID-19 di negara ini.

Menurut Anwar, perkembangan jumlah kes harian yang melebihi lima angka amat membimbangkan terutama menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor tidak lama lagi.

“Kita rasa kesal bila 10,000 kes, ini bukan nombor, tapi (bilangan) orang yang terlibat bila keluarga mereka sakit, mereka tertekan dan sebagainya serta anak-anak kita di sekolah,” jelasnya ketika ditemui Astro AWANI dalam Majlis Apresiasi Sukarelawan Selangor (SERVE) 2022 di sini, pada Ahad.

Dalam masa sama, Ahli Parlimen Port Dickson itu menggesa agar prosedur operasi standard (SOP) diberi keutamaan terutama ketika kempen PRN yang akan dijalankan kelak.

“Selain itu masyarakat dan rakyat, semasa kempen ini jagalah tak perlu salam… jangan salam, jaga jarak,” katanya lagi.

Mengulas mengenai SOP PRN Johor yang akan diumumkan kelak, Anwar mengharapkan pihak berwajib memberi penekanan aspek sama rata dan tidak berat sebelah.

Memahami bahawa syarat-syarat ketat perlu dikenakan, namun, Anwar dalam masa sama meminta pertimbangan agar ruang yang sewajarnya diberikan kepada calon-calon yang ingin berkempen untuk PRN Johor.

“Nak ada pilihan raya, kemudian dia (kerajaan) ketat kan SOP, dia boleh kempen guna media, kita minum kopi. Ini politik apa macam ini?

“Bagi saya jangan guna ini (kuasa) untuk menekan kita (pembangkang)… jangan buat macam di Melaka.

“Bagi syarat-syarat macam dalam dewan, di luar, umpamanya di kawasan padang, dihadkan jumlah,” kata Anwar lagi.

Sebelum ini, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin memaklumkan SOP PRN Johor hampir selesai dirangka sebelum dibentangkan kepada pengurusan tertinggi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk dimuktamadkan.

Jelas Khairy, SOP PRN Johor dijangka berbeza berbanding PRN Melaka dan Sarawak, ekoran penularan varian Omicron yang turut diambil kira.

Sementara itu, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Abdul Ghani Salleh juga melontarkan cadangan agar KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) memberi sedikit kelonggaran kepada calon berkempen dalam pilihan raya itu.

Ia termasuk kebenaran melakukan ‘walkabout’ calon bertemu pengundi khususnya 750,000 pengundi muda berusia 18 tahun yang bakal menunaikan tanggungjawab mereka dalam pilihan raya itu. [AA]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply