Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim Mengatakan Keyakinan Najib Adalah 'Harapan Baru' Untuk Negara | Malaysia News

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim mengatakan keyakinan Najib adalah ‘Harapan Baru’ untuk negara

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim mengatakan keyakinan Najib adalah ‘Harapan Baru’ untuk negara

Perkara Utama 

  • Keyakinan bekas Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak memberikan “harapan baru” bagi rakyat Malaysia yang memilih bekas pemimpin itu keluar dari kuasa dua tahun lalu, kata Anwar Ibrahim, pemimpin tertinggi pembangkang negara itu.
  • Najib dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan dijatuhkan denda 210 juta ringgit Malaysia ($ 49.3 juta) setelah dia didapati bersalah atas semua tuduhan dalam perbicaraan pertamanya yang berkaitan dengan skandal kewangan di 1MDB.
  • Anwar mengatakan terdapat beberapa kebimbangan bahawa proses rayuan boleh mengakibatkan pembatalan keyakinan Najib.

MTN – Keyakinan bekas Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak memberikan “Harapan Baru” bagi rakyat Malaysia yang memilih bekas pemimpin itu tidak berkuasa dua tahun lalu, kata pemimpin politik pembangkang tertinggi negara itu pada hari Rabu.

Najib dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan dijatuhkan denda 210 juta ringgit Malaysia ($ 49.3 juta) setelah dia didapati bersalah atas semua tujuh pertuduhan dalam pertama daripada lima perbicaraannya yang berkaitan dengan skandal kewangan di dana milik kerajaan 1Malaysia Development Berhad , atau 1MDB.

“Ini adalah harapan baru bagi rakyat Malaysia pada umumnya yang kecewa dengan perkembangan politik baru-baru ini, tetapi sekurang-kurangnya mereka percaya sekarang bahawa iklim untuk perubahan dan akhirnya, suara rakyat mesti didengar,” Anwar Ibrahim, pemimpin pembangkang, kepada CNBC “Squawk Box Asia.”

Beberapa pemerhati dan penganalisis mengatakan kejatuhan Najib – bekas pemegang jawatan politik tertinggi – di mahkamah adalah kejadian yang jarang berlaku dalam politik Asia Tenggara dan yang penting dalam pertempuran panjang Malaysia menentang rasuah.

“Mantan Perdana Menteri Malaysia Najib Razak melakar sejarah … ketika menjadi pegawai tertinggi negara yang pernah disabitkan di mahkamah,” kata Francis Hutchinson, rakan kanan dan penyelaras program pengajian Malaysia di badan pemikir Singapura ISEAS-Yusof Ishak Institut.

Skandal bernilai berbilion dolar di 1MDB – yang melibatkan syarikat gergasi perbankan Wall Street Goldman Sachs dan Hollywood – menjadi tajuk utama antarabangsa dan melibatkan siasatan oleh sekurang-kurangnya enam negara. Tuduhan peranan Najib dalam menyedot sekitar 4 bilion ringgit (hampir $ 1 bilion) dari dana negara sebahagiannya menyumbang kepada kekalahan gabungan politiknya pada pilihan raya 2018.

Najib yang berusia 67 tahun, yang menjabat sebagai perdana menteri keenam Malaysia, menghadapi total 42 tuduhan dalam lima perbicaraan berasingan. Tuduhan tersebut merangkumi pengubahan wang haram, penyalahgunaan kuasa dan pecah amanah jenayah.

‘Berharap Untuk Yang Terbaik’

Pada hari Selasa, mantan perdana menteri itu diberikan jaminan dan penangguhan hukuman hukuman penjara dan denda. Dia telah menyatakan bahawa dia akan mengajukan banding atas keputusan itu.

Anwar mengatakan terdapat beberapa kebimbangan bahawa proses rayuan boleh mengakibatkan pembatalan keyakinan Najib.

Dia menjelaskan bahawa sementara ketua hakim negara dikenal sebagai “pelindung” terhadap kebebasan kehakiman, “saya tidak semestinya merasakan ini dikongsi oleh semua rakannya di eselon tertinggi badan kehakiman.”

“Jadi kami berharap yang terbaik,” tambahnya.

Namun, penganalisis memuji keputusan itu sebagai keputusan penting.

“Ini adalah pertama kalinya dalam sejarah Malaysia seorang mantan perdana menteri didakwa di mahkamah atas kesalahan penyalahgunaan kuasa dan rasuah,” kata James Chin, pengarah Asia Institute Tasmania di University of Tasmania di Australia.

“Untuk waktu yang sangat lama, tidak hanya di Malaysia tetapi di seluruh rantau ini, telah difahami secara meluas dan peraturan yang tidak tertulis bahawa jika anda berjaya ke pejabat politik nombor satu, anda biasanya dilindungi dari penyalahgunaan pendakwaan kuasa. Jadi saya rasa atas alasan sejarah, saya fikir ia adalah kes yang sangat penting, “katanya di ” Squawk Box Asia ” CNBC pada hari Rabu.

Proses rayuan boleh memakan masa berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun untuk diselesaikan, tetapi “sukar untuk memahami pentingnya kes ini untuk Malaysia,” kata Hutchinson.

“Ini akan membantu mengembalikan keyakinan terhadap institusi negara, banyak yang terhakis selama empat dekad terakhir,” tulisnya dalam catatan hari Selasa.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply