Lokman Tiba Di Bukit Aman, Beri Keterangan Gelar IGP 'menipu' | Malaysia News

Lokman tiba di Bukit Aman, beri keterangan gelar IGP ‘menipu’

Lokman tiba di Bukit Aman, beri keterangan gelar IGP ‘menipu’

Ahli Majlis Tertinggi Umno Lokman Noor Adam tiba di Bukit Aman bagi mengambil keterangan ekoran aduan polis yang dibuat berhubung kenyataannya yang mengelar Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador sebagai menipu.

Ini berikutan kenyataan Abdul Hamid sebelum ini yang berkata analisis oleh Cybersecurity Malaysia mendapati video berkenaan adalah tulen tetapi proses pengecaman wajah adalah negatif untuk mengaitkan menteri terbabit.

Abdul Hamid berulang kali menyatakan siasatan ke atas video berkenaan masih dijalankan.

Bagaimanapun, sebelum masuk ke kawasan Bukit Aman, Lokman tetap dengan pendirian berhubung kenyataan itu.

Bulan lalu, beberapa siri video seks diedarkan kepada ahli politik dan wartawan oleh individu tidak dikenali.

Selepas itu, Haziq mengakui beliau adalah salah seorang daripada dua lelaki yang melakukan hubungan sejenis dalam video berkenaan.

Beliau mendakwa pasangannya adalah Azmin yang juga timbalan presiden PKR.

Azmin bagaimanapun menafikan pembabitannya dan menyifatkan video itu sebagai fitnah dan cubaan untuk memusnahkan kerjaya politiknya.

'SOP polis itu sendiri agak bercelaru dalam kes video ni' ​

Kumpulan pendesak pro-Anwar Ibrahim Otai Reformis hari ini mempertikai siasatan polis dalam kes video seks sejenis yang dikaitkan dengan menteri ekonomi Azmin Ali.

Kata Setiausaha Agungnya, Abdul Razak Ismail, prosedur operasi standard (SOP) siasatan polis dalam kes tersebut bercelaru.

“SOP polis itu sendiri agak bercelaru dalam kes video ni.

“Dia siasat bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), bagaimana dengan seksyen 377A Kanun Keseksaan? Adakah berjalan serentak (kedua-duanya)?

“Jika serentak, sepatutnya dua orang yang melakukan hubungan intim ini ditahan untuk sisasatan lanjut.

“Tapi nampaknya di sini, bukan nak kata berat sebelah, tapi Haziq kena tahan beberapa hari, tapi pasangnanya tak ditangkap.

“Adakah kerana dia seorang menteri?” soalnya dalam satu sidang media di sebuah restoran di Kuala Lumpur.

Timbalan pengerusi Otai Reformis Mustapa Mansor bagaimanapun tidak mahu menamakan “menteri kanan” yang dirujuk dalam sidang media itu.

Setakat ini, 11 orang ditahan untuk membantu siasatan, termasuk bekas Ketua Pemuda PKR Santubong Haziq Abdullah Abdul Aziz, yang mengaku sebagai pelaku dalam video itu.

Dia mendakwa Azmin sebagai pasangannya, namun dakwaan itu dinafikan Azmin dengan menyifatkannya sebagai cubaan untuk menjatuhkan karier politik beliau.

Haziq ditahan sejak 14 Julai lalu dan dibebaskan 23 Julai.

Penahanan-penahanan itu dibuat bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan (seks luar tabii), Seksyen 292 Kanun Keseksaan (memiliki bahan lucah) dan Seksyen 323 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (menyebarkan video lucah).

Razak juga mempersoalkan layanan berbeza terhadap Haziq dan Azmin kerana hanya seorang dari mereka ditahan.

Sementara itu, dalam Mustapa juga membacakan sidang media yang antaranya mendakwa Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador memberi kenyataan “agak mengelirukan”.

“Kenyataan KPN haruslah berdasarkan fakta dan data yang jelas, bukannya andaian dan tuduhan semata-mata.

“KPN bukan ahli politik atau orang awam yang sering membuat andaian berdasarkan ‘dengar khabar’ tanpa hasil kajian atau siasatan terperinci,” katanya.

Diasak pemberita Mustapa bagaimanapun berkata siasatan polis sudah bagus tetapi mereka kini hanya mahu melihat hasilnya.

“Bukan nak kata polis tak ikut proses undang-undang, tapi kita mahukan lebih jelas,” katanya lagi.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply