Meghan Markle Menang Kes Mahkamah Terhadap Penerbit Tabloid UK | Malaysia News
December 10, 2023

Meghan Markle menang kes mahkamah terhadap penerbit tabloid UK

Meghan Markle

Meghan Markle menang kes mahkamah terhadap penerbit tabloid UK

DUCHESS of Sussex, Meghan Markle memenangi pusingan terbaharu perjuangan privasinya yang berpanjangan dengan penerbit Mail.

Mahkamah di United Kingdom (UK) pada Khamis menolak rayuan yang dibawa oleh Associated Newspapers Limited (ANL) terhadap penghakiman sebelumnya bahawa Meghan mempunyai jangkaan privasi yang munasabah mengenai surat yang dihantar kepada bapanya Thomas Markle pada Ogos 2018.

Meghan mengemukakan tindakan undang-undang terhadap ANL selepas Mail pada Ahad menerbitkan semula sebahagian daripada surat peribadi berkenaan.

ANL dan Mail pada Ahad berkata mereka tetap dengan keputusan untuk menerbitkan petikan surat tulisan tangan itu dan akan mempertahankan kes berkenaan.

Dalam ringkasan penghakiman pada Khamis, mahkamah itu berkata Duchess “mempunyai jangkaan privasi yang munasabah dalam kandungan surat itu.”

“Kandungan tersebut adalah peribadi, persendirian dan bukan perkara yang mempunyai kepentingan awam yang sah,” kata penghakiman itu.

“Artikel-artikel dalam Mail pada Ahad mengganggu jangkaan privasi Duchess yang munasabah,” kata penghakiman itu lagi.

Dalam satu kenyataan pada hari Khamis, Meghan meraikan keputusan itu dan menzahirkan harapannya bahawa ia akan membantu mengubah industri akhbar UK. ANL juga menerbitkan Daily Mail, tabloid terbesar di Britain.

“Ini adalah kemenangan bukan hanya untuk saya, tetapi bagi sesiapa yang pernah merasa takut untuk bertindak demi perkara yang betul,” katanya.

“Walaupun kemenangan ini adalah suasana precedent, apa yang paling penting ialah kita kini secara kolektif cukup berani untuk membentuk semula industri tabloid yang membuat orang menjadi kejam, dan keuntungan dari pembohongan dan kesakitan yang mereka buat.”

Duchess memenangi tuntutan privasinya terhadap ANL pada Februari apabila hakim memutuskan “pendedahan itu nyata berlebihan dan menyalahi undang-undang,” dan bahawa tidak akan ada “prospek bahawa penghakiman yang berbeza akan dicapai selepas perbicaraan.”

Walau bagaimanapun, ANL mencabar keputusan itu dan menggesa agar perbicaraan diadakan.

Dalam kenyataannya pada hari Khamis, Meghan mengkritik penerbit kerana memperluaskan tuntutan mahkamah dan “membuat kes yang mudah secara luar biasa berbelit-belit untuk menghasilkan lebih banyak tajuk utama dan menjual lebih banyak akhbar – model yang memberi ganjaran kekacauan di atas kebenaran.”

“Dalam tempoh hampir tiga tahun sejak ini bermula, saya telah bersabar dalam menghadapi penipuan, intimidasi, dan serangan yang tidak terkira.

“Hari ini, mahkamah memutuskan memihak kepada saya – sekali lagi – mengukuhkan bahawa Mail pada hari Ahad, yang dimiliki oleh Lord Jonathan Rothermere, telah melanggar undang-undang.” [AA]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply