Pakatan Harapan Perlu Selesai Masalah Komunikasi Sebelum PRU15 | Malaysia News

Pakatan Harapan perlu selesai masalah komunikasi sebelum PRU15

Lim Kit Siang

Pakatan Harapan perlu selesai masalah komunikasi sebelum PRU15

Pakatan Harapan (PH) perlu menyelesaikan isu kegagalan berkomunikasi sebelum pilihan raya umum ke-15 atau bakal berdepan salah anggap di kalangan pengundi, kata pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

Dia berkata empat isu yang melanda PH ialah persepsi yang bercanggah bahawa DAP adalah anti-Melayu dan juga telah menjual kepentingan orang bukan Melayu, di mana gabungan itu juga dianggap gagal menunaikan janji ketika menjadi kerajaan, serta gagal menjelaskan kepentingan keputusan pilihan raya umum 2018.

Lim menyatakan bahawa bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad telah mengakui bagaimana Umno telah memberi gambaran bahawa DAP mahu “memusnahkan orang Melayu” dan kerajaan Melayu-Islam diperlukan untuk menggantikan kerajaan PH.

“Tetapi Mahathir hanya menunjukkan separuh daripada gambaran itu. Di kalangan orang bukan Melayu, khususnya orang Cina, terdapat dakwaan di sebaliknya bahawa PH merupakan kerajaan Melayu atau Mahathir, dan DAP telah menjual hak dan kepentingan orang bukan Melayu secara umumnya dan khususnya terhadap kaum Cina.

“Ini adalah kegagalan komunikasi pertama kerajaan PH, di mana Mahathir mengakui kerajaan PH gagal menangkis dakwaan tidak berasas ini,” katanya.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata PH juga tidak dapat menjelaskan dakwaan bahawa gabungan itu gagal melaksanakan manifesto selama 22 bulan mentadbir sehingga ia ditumbangkan melalui pengkhianatan.

“Ada sebab yang wajar untuk rakyat Malaysia tidak berpuas hati dengan perkembangan pembaharuan institusi atau perkembangan pelaksanaan janji-janji pilihan raya, dan inilah sebabnya saya bertemu Mahathir pada pertengahan 2019 dan menyatakan kebimbangan saya tentang perkembangan berkenaan dalam mengotakan manifesto pilihan raya PH.

“Saya berhasrat untuk bertemu perdana menteri selepas penggal pertengahan kerajaan PH tetapi ia telah ditumbangkan selepas 22 bulan.

“Mandat PH untuk mengotakan manifesto pilihan raya adalah selama lima tahun. Jika pada separuh penggal pertama, pelaksanaan manifesto pilihan raya lambat atas sebab apa pun, ini boleh dipulihkan pada separuh kedua penggal dalam lima tahun tersebut dengan mempercepatkan pelaksanaan manifesto pilihan raya itu.

“Tetapi ia dijadikan sesatu yang mustahil oleh konspirasi Langkah Sheraton yang menggulingkan kerajaan PH dalam tempoh 22 bulan mentadbir,” katanya.

Rampasan kuasa terhadap kerajaan PH digelar sebagai Langkah Sheraton kerana kumpulan di sebalik konspirasi tersebut telah berkumpul di Hotel Sheraton di Petaling Jaya pada akhir Februari 2020 sebelum berlakunya pembelotan besar-besaran yang telah dirancang.

“Kegagalan komunikasi PH ketiga ialah kegagalan untuk memberi perhatian kepada rakyat tentang kepentingan keputusan pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei 2018 dalam menamatkan hegemoni politik Umno,” kata Lim.

Katanya, kesannya dapat dilihat apabila Malaysia kini berada dalam senario politik baru yang sedang mencari keseimbangan, dengan menyaksikan empat perdana menteri dalam tempoh lima tahun.

“Pengajaran untuk rakyat Malaysia adalah untuk menyedari bahawa perjuangan politik untuk menjadikan Malaysia sebuah negara besar bertaraf dunia adalah satu perjuangan yang lama dan sukar serta memerlukan ketabahan dan stamina untuk jangka masa panjang.

“Ia mengambil masa setengah abad untuk memecahkan hegemoni politik Umno.

“Kita mungkin memerlukan setengah abad lagi untuk mencapai impian Malaysia untuk menjadi negara hebat bertaraf dunia – kerana ia tidak boleh dilakukan dalam satu atau dua tahun, atau dalam satu atau dua dekad,” katanya.

Lim berkata negara itu telah kebelakang selama setengah abad, ketinggalan di belakang Taiwan, Korea Selatan, Singapura dan Vietnam.

“Rakyat Malaysia harus menamatkan trajektori ini dan berusaha untuk menjadi negara hebat bertaraf dunia dalam pelbagai bidang,” katanya.

Lim berkata PH juga gagal menyampaikan memorandum persefahaman (MOU) tentang transformasi dan kestabilan politik dengan PH yang ditandatanganinya dengan kerajaan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Melalui perjanjian itu kerajaan menjanjikan senarai panjang pembaharuan yang merangkumi pembaharuan parlimen, menurunkan had usia mengundi, meluluskan rang undang-undang antilompat parti, menghadkan tempoh jawatan perdana menteri kepada dua penggal, memberi fokus kepada Covid-19, memastikan kebebasan kehakiman dan memenuhi Perjanjian Malaysia 1963.

Pelaksanaan pembaharuan ini akan dipantau oleh 10 Ahli jawatan orang anggota yang bersifat bipartisan dan akan bermesyuarat dua minggu sekali.

“PH telah gagal untuk menangkis dakwaan bahawa PH telah mengikut serta dalam kerajaan Ismail Sabri dan bukan lagi (blok) pembangkang,” katanya.

Lim berkata MOU itu hanya dapat dilaksanakan dengan berakhirnya hegemoni Umno.

“MOU itu adalah untuk menyatukan usaha semua rakyat Malaysia untuk menamatkan peningkatan kes dan kematian Covid-19,” katanya.

Di bawah MOU itu juga, Lim berkata PH telah mendesak kerajaan Ismail Sabri memperuntukkan RM45 bilion untuk membantu rakyat Malaysia yang terjejas akibat pandemik Covid-19.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply