Pandemik Covid-19 Sepatutnya Menginsafkan Pemimpin - Sultan Nazrin | Malaysia News

Pandemik Covid-19 sepatutnya menginsafkan pemimpin – Sultan Nazrin

Pandemik Covid-19 sepatutnya menginsafkan pemimpin – Sultan Nazrin

MTN – Pandemik Covid-19 yang sedang dihadapi ketika ini seharusnya menginsafkan para pemimpin yang diamanahkan dengan tanggungjawab, titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Menurut baginda, mereka perlu melakukan penetapan semula perkara-perkara yang perlu diutamakan dalam urus tadbir negara berteraskan prinsip keadilan iaitu meletakkan sesuatu pada tempatnya dan menyerahkan amanah kepada yang ahli dalam bidangnya.

Jelas baginda, karya Mukaddimah yang dihasilkan oleh Ahli Falsafah terkenal Ibnu Khaldun pada 800 tahun yang lalu mengaitkan bencana dengan perubahan sosial yang membentuk lima fasa.

Baginda bertitah, bahawa ahli falsafah Islam Ibnu Khaldun dalam mukadimah yang dihasilkannya 800 tahun lalu mengaitkan bencana dengan perubahan sosial yang membentuk lima fasa.

“Fasa pertama, suatu kaum bersandarkan semangat asabiyah bergerak membentuk identiti politik; fasa kedua bermulanya perluasan kuasa, pengaruh dan wilayah; fasa ketiga kerajaan melalui zaman kemewahan dan kesenangan hasil pemerintah sebelumnya.

“Seterusnya, fasa keempat fasa kelalaian dan berpuas hati dengan pencapaian dan terakhir fasa kejatuhan dan kehancuran sesebuah identiti politik dan kerajaan,” titah baginda.

Sehubungan itu, titah baginda Ibnu Khaldun memberikan peringatan bahawa lima fasa itu akan berulang pada setiap tamadun dan setiap identiti politik akan menghadapinya dalam kitaran sejarah.

“Manusia, pada saat menghadapi bencana berat yang sedang melanda ini, wajib mendalami lubuk hati, menyelami daya fikir, agar dapat menginsafi tentang kemungkinan jatuhnya sesebuah identiti politik, kerajaan, negara dan tamadun, jika sesebuah negara tidak memiliki cukup persediaan dan kekuatan.

“Ibnu Khaldun turut memberikan peringatan bahawa sesebuah tamadun akan runtuh apabila pemerintahan gagal melaksanakan keadilan,” titah baginda.

Di samping itu, baginda bertitah, berdasarkan ‘trend’ yang sedang berlaku, rakyat terpaksa menerima realiti Covid-19 ialah sebahagian kewujudan alam dan akan sentiasa berada dalam kehidupan manusia.

“Sehingga manusia berjaya menemui penawar mujarab, manusia hendaklah menggunakan akal fikiran melakukan perubahan, penyesuaian dan penghijrahan daripada norma hidup sebelum ini dengan memiliki pandangan alam yang bijaksana.

“Pada zaman silam ulama mentafsirkan apabila sesuatu bencana diturunkan, menandakan kemurkaan Ilahi terhadap perbuatan dosa dan kezaliman manusia.

“Oleh itu, di samping usaha begitu gigih yang diterokai untuk mencari formula mengatasi wabak, manusia wajib meneguhkan iman, menerima sesuatu bencana sebagai qadar yang telah ditentukan Ilahi dan berusaha mencari rahsia yang terkandung di sebalik bencana yang diturunkan,” titah baginda.

Baginda yang juga Canselor Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) bertitah demikian ketika menyempurnakan Istiadat Konvokesyen universiti itu kali ke-13 yang berlangsung secara maya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply