Seminggu Protes Di Seluruh AS Menuntut Keadilan Dan Perubahan Atas Pembunuhan George Floyd | Malaysia News

Seminggu Protes di Seluruh AS Menuntut Keadilan dan Perubahan Atas Pembunuhan George Floyd

Seminggu Protes di Seluruh AS Menuntut Keadilan dan Perubahan Atas Pembunuhan George Floyd

Bandar New York sekali lagi kecoh dengan aksi protes akibat kematian George Floyd, walaupun perintah berkurung dijalankan selama beberapa hari. Ribuan penunjuk perasaan dilihat masih berkumpul di sekitar jalanan dan berarak di sekeliling bandar sebelum jam lapan malam pada Jumaat.

Selepas tunjuk perasaan yang meluas pada hujung minggu lalu , para penunjuk perasaan terus turun ke jalan sebagai tindak balas pembunuhan George Floyd oleh polis. Menuntut penghentian kekejaman polis terhadap orang kulit hitam Amerika, para penunjuk perasaan berkumpul di bandar-bandar di seluruh negara untuk menentang perkauman sistemik.

Berikut adalah penjelasan mengenai apa yang berlaku minggu ini:

Isnin 1 Jun Tepat satu minggu selepas kematian Floyd, tunjuk perasaan berlaku di bandar-bandar besar seperti San Francisco, Seattle dan Dallas. Namun, salah satu demonstrasi yang paling ketara berlaku di Washington, DC di tengah-tengah ucapan dari Presiden Donald Trump.

Setelah Trump mengancam untuk mengerahkan tentera AS untuk mengakhiri tunjuk perasaan di seluruh negara di bawah Akta Pemberontakan, dia meninggalkan Rumah Putih dan melintasi kawasan awam untuk berdiri di hadapan Gereja St. John sambil memegang Alkitab selama beberapa minit. Untuk membersihkan jalan bagi Trump, pegawai penegak undang-undang secara paksa mengeluarkan para demonstran dengan menggunakan semburan lada dan peluru getah.

Bandar lain mengalami keganasan pada hari Isnin ketika empat pegawai polis St. Louis diserang tembakan dan Jabatan Polis Kota New York menahan hampir 700 orang .

SELASA 2 JUN Protes berlanjutan pada hari Selasa walaupun selepas perintah berkurung di seluruh bandar bermula di tempat-tempat seperti Los Angeles dan Washington, DC New York City bahkan memperpanjang jam malam 20 malam untuk sisa minggu ini dan NYPD menyekat lebih dari 1.000 penunjuk perasaan yang cuba menyeberangi jambatan dari Brooklyn ke Manhattan .

Pentagon juga mengerahkan 1.600 tentera AS ke wilayah DC, sementara Trump meletakkan karangan bunga di sebuah kuil untuk menghormati Saint Pope John Paul II bersama wanita pertama Melania Trump. Bekas Naib Presiden Joe Biden, calon presiden Demokrat, memberikan ucapan berapi-api yang mengkritik tindak balas Trump terhadap tunjuk perasaan itu.

“Ketika para penunjuk perasaan yang aman disebarkan oleh perintah presiden dari depan pintu rumah orang, Gedung Putih – menggunakan gas pemedih mata dan bom tangan – untuk membuat gambar di gereja yang mulia, kita dapat dimaafkan kerana mempercayai bahawa presiden lebih berminat untuk berkuasa daripada pada prinsipnya, “kata Biden.

RABU 3 JUN Demonstrasi lebih tenang pada hari Rabu dan termasuk Quincy Mason Floyd mengunjungi laman web di Minneapolis tempat bapanya terbunuh.

Ketiga-tiga bekas pegawai polis Minneapolis yang hadir ketika Floyd dikekang akan didakwa secara jenayah sehubungan dengan kematiannya, rekod mahkamah menunjukkan pada hari Rabu. Bekas pegawai polis, Derek Chauvin, yang melutut di leher Floyd selama hampir sembilan minit semasa penangkapan itu, apabila tuduhannya meningkat dari pembunuhan darjah ketiga menjadi pembunuhan tahap kedua.

KHAMIS 4 JUN Upacara peringatan untuk Floyd berlangsung pada hari Khamis di Minneapolis dan memaparkan kenangan indah dari rakan dan keluarga. Pengebumian Floyd akan dilakukan di kampung halamannya di Houston pada hari Selasa.

“Dia mengajar kita bagaimana menjadi seorang lelaki kerana dia berada di dunia ini sebelum kita,” kata Rodney Floyd, adik bongsu George Floyd ketika melayani. “Saya ingin kalian tahu bahawa dia akan menentang sebarang ketidakadilan di mana sahaja.”

Disiarkan secara langsung kepada orang ramai, perkhidmatan itu termasuk pidato yang disampaikan oleh pemimpin hak sivil Al Sharpton, yang mengumumkan bahawa perarakan menentang keganasan polis akan berlangsung di Washington, DC pada bulan Ogos, pada ulang tahun 1963 Mac di Washington.

Protes juga berlanjutan di seluruh negara dan Pengarah CDC Robert Redfield memberi amaran kepada penggubal undang-undang bahawa demonstrasi ini boleh menjadi “peristiwa penyemaian” bagi lebih banyak wabak Covid-19. Terdapat juga lebih dari 10,000 penangkapan pada tunjuk perasaan ini, menurut laporan dari Associated Press.

JUMAAT 5 JUN Perkataan “Black Lives Matter” dilukis di 16th Street di Washington, DC dengan izin dari bandar itu pada hari Jumaat. Datuk Bandar Muriel Bowser juga meminta Trump untuk membuang “semua penguatkuasaan undang-undang persekutuan dan kehadiran tentera yang luar biasa” dari bandar itu.

Pemimpin negeri juga mengambil tindakan pada hari Jumaat. Di Minnesota, Pemerintah Tim Walz dan Senator Amy Klobuchar mengadakan lawatan ke bangunan yang rosak semasa tunjuk perasaan di Minneapolis. California Gov. Gavin Newsom mengatakan bahawa dia akan mengakhiri latihan polis negara dalam penggunaan pengekangan karotid, taktik yang serupa dengan yang digunakan pada Floyd. Pemerintah New York, Andrew Cuomo memuji penggantungan dua pegawai polis yang mendorong seorang lelaki berusia 75 tahun ke tanah semasa tunjuk perasaan di Buffalo.

Juga dilaporkan bahwa pendaftaran pemilih meningkat setelah protes sebagai tindak balas terhadap kematian Floyd.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply