Siapa Pemenang Sebenar Pilihan Raya Slim? | Malaysia News

Siapa Pemenang Sebenar Pilihan Raya Slim?

Siapa Pemenang Sebenar Pilihan Raya Slim?

Adakah pemenang sebenar Pilihan Raya kecil Slim, sila berdiri?

Siapa yang memenangi peraduan di Perak: Umno atau Barisan Nasional atau Muafakat Nasional atau Perikatan Nasional?

Hasil pilihan raya kecil ini tidak jelas, menurut Profesor Madya Dr Abd Hamidin Abd Hamid, penganalisis politik Universiti Malaya dan rakan kumpulan penyelidikan bebas Ilham Center.

“Umno bertanding di bawah simbol Barisan tetapi berkempen di bawah Muafakat dan ia berada di pemerintahan Perikatan,” katanya.

Pada pilihan raya kecil Slim 29 Ogos di Perak, Mohd Zaidi Aziz dari Barisan Nasional memperoleh 13,060 undi; calon parti Pejuang yang belum didaftarkan, Amir Khusyairi Mohamad Tanusi memperoleh 2,115 undi; dan calon bebas Dr S. Santhara-sekaran mendapat 276 undi. Mohd Zaidi, yang merupakan pemangku ketua bahagian Umno Tanjung Malim, menang dengan majoriti 10,945.

Oleh itu, parti mana yang memenangi pilihan raya Slim?

Pasti Muafakat – pakatan perpaduan Melayu yang terdiri daripada Umno, PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang baru-baru ini dijemput – kata Prof Madya Abd Hamidin, sambil menambah, kemenangan itu lebih merupakan suara keyakinan untuk kerjasama Umno dan PAS dan tidak begitu banyak mengenai Bersatu.

“Ini jelas bukan suara untuk Barisan atau Perikatan walaupun ada Brouhaha atas Perikatan. Bahkan dengan Muafakat, ini mengenai PAS dan Umno dan bukan Bersatu, ”katanya.

Kalah besar adalah Bersatu, kata Abd Hamidin. Walaupun telah diundang untuk bergabung dengan Muafakat untuk pilihan raya kecil, Bersatu tidak muncul dalam kempen atau jentera pilihan raya yang dipimpin oleh Umno dan PAS.

“Naratif semasa berkempen adalah mengenai kerjasama PAS dan Umno dan bukan mengenai kerjasama PAS, Umno dan Bersatu,” katanya.

Abd Hamidin memberi amaran bahawa Muafakat mungkin “laku” di kalangan pengundi Melayu – tetapi tidak cukup baik. Jumlah pengundi 68% di Slim menunjukkan bahawa jenama Muafakat tidak berjaya menarik lebih banyak pengundi ke tempat mengundi: “Maksudnya, orang suka mendengar tentang perpaduan Melayu tetapi ia berhenti di situ,” katanya.

Umno menang di Slim, kata Abd Hamidin. Tetapi kemenangan itu dapat dilihat sebagai kekalahan, kerana parti itu tidak memperoleh banyak suara bukan Umno dan bukan PAS.

“Hasilnya menunjukkan bahawa undi PAS kuat untuk Umno. Tetapi Umno sendiri tidak berjaya mendapat banyak suara dari mereka yang memilih Bersatu pada PRU14, ”katanya, merujuk pada Pilihan Raya Umum 2018.

Itu bukan satu-satunya trend yang membimbangkan bagi Umno, kata Abd Hamidin. Apa yang perlu dibimbangkan oleh parti ialah ketiadaan kepimpinan, katanya.

“Kempen pilihan raya kecil Slim berpusat pada (bekas presiden Umno Datuk Seri Najib Razak). Najib adalah bintang yang menggunakan ‘Bossku’. Anda dapat melihat betapa terhadnya sokongan yang ditarik oleh pemimpin Umno yang lain, ”katanya.

Pengundinya juga memberi amaran bahawa margin kemenangan besar di Slim dapat mendorong Umno untuk kembali ke mode sombong sebelumnya.

Walaupun calon bebas dari Pejuang tewas, Abd Hamidin mengatakan parti Melayu Tun Dr Mahathir Mohamad menang.

“Calon tidak kehilangan depositnya. Ini bermaksud Pejuang, yang mendapat sepertiga undi Bersatu yang diterima pada PRU14, dapat mendapat sokongan pengundi parti, ”katanya.

“Beberapa pakar mengatakan keputusan Slim adalah akhir Dr Mahathir kerana ia menunjukkan dia tidak mempunyai sokongan atau pengaruh. Saya meraguinya. Terdapat tempat untuk Pejuang dalam masyarakat Melayu. Mungkin sukar untuk menang di kawasan luar bandar yang dikuasai oleh Umno dan PAS, tetapi boleh menang di kawasan separa bandar atau bandar. ”

Barisan bukan pemenang di Slim, kata Abd Hamidin.

“Ia kalah. Kempen itu bukan mengenai Barisan. Kempen tersebut adalah mengenai perpaduan dan Muafakat Melayu. Tiketnya adalah Barisan tetapi platformnya adalah Muafakat, ”katanya.

Ketua kumpulan penyelidik politik dan tadbir urus Universiti Teknologi Malaysia Dr Mazlan Ali berkata, keputusan pilihan raya kecil Slim menunjukkan bahawa Umno telah pulih dari pilihan raya bencana pada tahun 2018.

“Apabila anda melihat suara yang diterima pada pilihan raya kecil dan membandingkannya dengan keputusan PRU14, terdapat peningkatan undi dari PAS, dan pengundi yang memilih Pakatan kembali bersama Umno,” katanya.

Dia menyatakan bahawa Umno akan menjadi kekuatan yang harus diperhitungkan pada PRU15 kerana sokongan dari pengundi tradisionalnya nampaknya kembali dan semangat untuk Pakatan Harapan rendah.

Mazlan meramalkan bahawa kemenangan besar Umno dalam pilihan raya kecil itu boleh merumitkan hubungannya dengan Bersatu. Parti itu, katanya, mungkin memandang Muafakat dengan PAS lebih relevan tanpa parti seperti Bersatu yang akan bersaing dengan Umno untuk kerusi yang sama.

Dengan kemenangan Slim yang besar, Umno yang yakin akan terus menekan Perdana Menteri dan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk meminta persetujuan untuk membubarkan Parlimen, kata Mazlan. Penganalisis politik itu memperhatikan bahawa Dr Mahathir, tanpa sokongan Pakatan, tidak boleh pergi jauh dalam politik hari ini. Dari hasil pilihan raya kecil, dia berpendapat bahawa penyokong Pakatan tidak lagi bersama Dr Mahathir.

Menurut perhitungan Mazlan, daripada 6.144 orang yang memilih Bersatu pada PRU14, kira-kira 4,000 pengundi tidak keluar mengundi Slim atau mereka memilih Barisan sebagai tunjuk perasaan – “2.115 suara yang diterima calon bebas Pejuang adalah dari pengundi Bersatu, “Katanya, menunjukkan pertembungan antara Dr Mahathir dan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai alasan untuk ini.

Siapa yang mendapat undi Cina dan India?

Mazlan mengatakan kedua-dua komuniti itu menyokong Barisan kerana dasar Muhyiddin semasa pandemi Covid-19. Presiden Bersatu menjadi faktor Barisan mendapat undi orang Cina dan India, tetapi penganalisis politik itu mengatakan bahawa sumbangan Muhyiddin mungkin tidak memikatnya kepada Umno.

“Nampaknya kejayaan Umno di Slim mungkin menjadi halangan bagi Muhyiddin, kerana parti itu (Umno) berpendapat telah mendapat sokongannya,” katanya.

Walau bagaimanapun, Abd Hamidin mengingatkan bahawa mungkin pengundian taktik di kalangan orang Cina. Komuniti tahu ia harus bersama pemenang dan Barisan akan menang, katanya.

“Oleh kerana Slim mempunyai 10% pengundi Cina dan PAS dan Umno kuat di kerusi itu, mereka mengikut arus. Tetapi ketika menjelang PRU15, masyarakat mungkin akan sebaliknya, ”katanya.

Untuk menjawab soalan saya di awal artikel ini, “Adakah pemenang sebenar Pilihan Raya Kecil Slim, harap berdiri?” – Ini adalah Muafakat tolak Bersatu.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply