UMNO Telah Memutuskan Hubungan, Berhenti Sepenuhnya! Berhenti Menyokong Muhyiddin - Tajuddin | Malaysia News

UMNO telah memutuskan hubungan, berhenti sepenuhnya! Berhenti menyokong Muhyiddin – Tajuddin

UMNO telah memutuskan hubungan, berhenti sepenuhnya! Berhenti menyokong Muhyiddin – Tajuddin

Petaling Jaya, MTN – Masih ada beberapa Ahli Parlimen UMNO yang masih menyokong PPBM walaupun keputusan parti itu memutuskan hubungan dengan parti Muhyiddin Yassin, dan panglima perang Umno Tajuddin Abdul Rahman sama sekali tidak senang.

Dia mengecam pemimpin Umno ini kerana melemahkan parti.

“Bagaimana Umno akan menjadi kuat? Siapa yang melemahkan parti? Bukan PPBM. Ini kita. Kami tidak bersatu sebagai satu, ”katanya.

Tajuddin, yang juga pengarah pemilihan Umno, menambahkan bahawa dia berharap tidak akan ada sabotaj dalam parti ketika PRU15 nanti.

Dia merujuk kepada beberapa Ahli Parlimen Umno yang dikatakan masih menyokong Presiden PPBM dan perdana menteri Muhyiddin walaupun keputusan parti itu telah memutuskan hubungan dengan parti pemerintah.

Keputusan itu dibuat semasa persidangan pemimpin-pemimpin Umno di Janda Baik, Pahang, pada 19 Februari.

Hubungan antara Umno dan PPBM telah tegang sejak September tahun lalu, dan akhirnya keluar sepucuk surat dari Zahid kepada Muhyiddin yang mengatakan bahawa Umno tidak akan bekerjasama dengan parti itu apabila Parlimen dibubarkan untuk PRU15.

Di sebalik keputusan itu, beberapa ahli majlis tertinggi PPBM minggu lalu mencadangkan agar jawatan timbalan perdana menteri diberikan kepada menteri pertahanan Umno, Ismail Sabri Yaakob dalam usaha untuk mempengaruhi sokongan Umno.

Tajuddin, bagaimanapun, mengatakan keputusan telah dibuat untuk tidak bekerjasama dengan PPBM.

“Kami (Umno) telah memberitahu Muhyiddin pada 26 Februari bahawa Barisan Nasional tidak akan bekerjasama dengan PPBM. Berhenti penuh, ”kata Ahli Parlimen Pasir Salak.

Dia juga mengingatkan Ahli Parlimen dan Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Umno bahawa mereka memenangi kerusi PRU14 atas tiket parti dan “Umnolah yang meletakkannya di sana. Sebahagian daripada mereka adalah menteri kerana itu ”.

Dia juga meminta semua anggota memberikan sokongan di belakang presiden parti yang diperangi Ahmad Zahid Hamidi, yang menghadapi beberapa panggilan untuk mengundurkan diri.

“Ada masalah sekarang kerana ada yang tidak sepenuhnya menyokong presiden parti dan tidak menyokong parti itu,” kata Tajuddin.

Dia menambahkan bahawa beberapa anggota partai telah meminta diskusi lebih lanjut mengenai keputusan untuk memutuskan hubungan dengan PPBM, “mereka mempertanyakan keputusan parti.”

Sementara itu, dalam satu sidang media hari ini, Tajuddin mengatakan PAS tidak boleh terlibat dan berusaha menjadi pendamai antara Umno dan PPBM.

Katanya, parti Islam itu tidak memahami apa yang berlaku antara kedua-dua parti itu dan mengapa partinya memutuskan hubungan dengan PPBM untuk pilihan raya ke-15.

Merujuk kepada tuntutan timbalan presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man untuk bekerjasama, dia berkata: “Tuan Ibrahim perlu memahami alasan mengapa Umno mengambil pendirian sedemikian. Perkara itu difikirkan terus-menerus. Umno tidak akan membuat keputusan untuk menolak kerjasama dengan PPBM secara sembarangan.

“Sebelum dia ingin memberikan nasihatnya, dia perlu memahami apa masalahnya.
Sekiranya dia tidak tahu masalahnya, apa sahaja yang dia katakan tidak akan berjaya,”katanya.

Semalam, Tuan Ibrahim mengatakan bahawa negara memerlukan kerjasama politik antara PAS, PPBM dan Umno untuk terus berlanjutan menjelang pilihan raya umum akan datang.

Dia menasihatkan para pemimpin ketiga-tiga parti itu untuk terus menyokong pemerintahan Perikatan Nasional sekarang, yang dipimpin oleh PPBM dan untuk meminimumkan politik dalaman sehingga lebih banyak tumpuan dapat diberikan untuk menyelesaikan masalah yang menimpa orang-orang yang terkena wabak Covid-19.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply