Wajib Hukumnya Bagi PAS Tuk Menjatuhkan Kerajaan PH | Malaysia News

Wajib Hukumnya Bagi PAS tuk Menjatuhkan Kerajaan PH

Wajib Hukumnya Bagi PAS tuk Menjatuhkan Kerajaan PH

Ahad lepas, Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh semasa menyampaikan ucapan penggulungan pada Muktamar Tahunan PAS ke-65 di Kuantan, Pahang menyatakan pendirian bahawa wajib hukumnya bagi parti itu menjatuhkan kerajaan PH.

Tindakan PAS yang secara terbuka menyatakan pendiriannya wajib menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan (PH), dilihat sebagai menggunakan hukum agama untuk kepentingan politik semata-mata.

 

Pengerusi Amanah Perak Asmuni Awi berkata PAS sering mengeluarkan ‘fatwa’ baharu bertujuan menjatuhkan parti lawan setiap kali mengadakan muktamar tahunan.

 

“Itulah sikap PAS yang gemar menjatuhkan ‘hukum’. Dahulu apabila mereka bergaduh dengan UMNO digelarkannya UMNO parti kafir, sekarang mereka mahu menjatuhkan PH pula.”….mereka (pengikut) yang tidak mahir dalam agama (Islam) menganggap itu sebagai satu perintah kerana yang bercakap (mengeluarkan ‘fatwa’) itu memakai serban dan berjanggut, jadi pengikut mudah terpedaya”.

 

Asmuni yang juga anggota Exco bagi Agama dan Pendidikan Islam, Luar Bandar dan Pembangunan Usahawan negeri bercakap kepada pemberita di Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Amanah peringkat negeri di sini, hari ini.

 
Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply