Wan Azizah Menjadi Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia | Malaysia News
December 9, 2021

Wan Azizah Menjadi Perdana Menteri Wanita Pertama Malaysia

Kuala Lumpur, MTN – Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail boleh menjadi Perdana Menteri wanita pertama Malaysia berikutan perletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad selepas rampasan kuasa gagal menubuhkan kerajaan pintu belakang dengan parti pembangkang.

Sumber memberitahu Mail Melayu bahawa Dr Mahathir telah menetapkan Dr Wan Azizah sebagai perdana menteri sementara selepas partinya PPBM memilih untuk meninggalkan pentadbiran Pakatan Harapan.

“Wan Azizah adalah menteri perdana menteri,” kata seorang sumber dekat Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ditanya sama ada beliau akan menggantikan Dr Mahathir.

Pada masa yang sama, sumber itu juga berkata Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali yang juga timbalan presiden PKR dan wanita kanannya, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin, yang merupakan pegawai kanan parti telah dipecat daripada PKR.

Dalam pos Facebook yang berasingan, presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata parti itu memutuskan untuk meninggalkan parti pemerintah itu selepas mesyuarat parti semalam yang melibatkan pemimpin kanannya.

“Kepimpinan tertinggi PPBM telah memutuskan dalam satu mesyuarat khas yang diadakan pada 23 Februari 2020 untuk meninggalkan Pakatan Harapan.

“Semua Ahli Parlimen PPBM juga telah keluar dari Pakatan Harapan. Mereka semua telah menandatangani akuan berkanun untuk terus menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri Malaysia, “kata Muhyiddin.

Sepanjang hari Ahad, parti-parti politik Bersatu, Umno, PAS, Gabungan Parti Sarawak, Parti Warisan Sabah, dan puak PKR yang bertanding dengan Datuk Seri Azmin Ali berkumpul untuk pertemuan-pertemuan furtif yang masing-masing cuba bermain sebagai “normal” sifat.

Advertisement

Walaupun terdapat spekulasi terbuka bahawa kerajaan PH akan runtuh dan digantikan oleh persekutuan baru dan parti Pembangkang, tiada pemimpin atau wakil kerajaan yang keluar untuk menafikan ini dan menenangkan negara.

Sebaliknya, personaliti yang terlibat telah memilih untuk bermain coy tentang sebab sebenar perhimpunan mereka dan cuba melepaskan pertemuan mereka dengan lawan yang sengit sebagai pertemuan santai.

Walaupun Anwar menyifatkan pengkhianatan itu sebagai malam yang lengkap, masih tidak jelas sama ada parti-parti dalam plot yang dikatakan mempunyai nombor untuk menggantikan Pakatan Harapan.

Gabungan dan rakannya Warisan mencecah kuasa pada tahun 2018 dengan 121 kerusi, tetapi telah terus menambah ini dengan merekrut ahli parlimen dari parti Pembangkang, terutama Umno, untuk membawa perwakilannya di Parlimen menjadi 139.

Bagaimanapun, kebanyakan yang menyertai Bersatu dan pemergian 26 Ahli Parlimen dan sembilan Warisan pasti membatalkan kerajaan kerana ini akan meninggalkan PKR, DAP dan Amanah dengan hanya 104 kerusi, kurang daripada 112 yang perlu diteruskan dengan majoriti mudah.

Ini juga sebelum mengambil kira ahli parlimen PKR dari kartel yang dipanggil Datuk Seri Azmin Ali yang dijangka menyertai gabungan baru.

Ketidaksamaan Warisan dan GPS masih belum diumumkan, walaupun pemimpin kedua-duanya menghadiri pertemuan yang istimewa di ibu negara di sini sama dengan mengadakan mesyuarat majlis tertinggi Umno dengan tergesa-gesa.

Tanpa sokongan mereka, kerajaan gabungan yang kononnya akan mati dan dari rupa hal, Warisan dan GPS sepertinya telah meninggalkan percubaan untuk membentuk kerajaan.

Advertisement
Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •