Guan Eng: Jangan Tanyakan Lagi Mengenai Peralihan Kuasa Kepada Anwar | Malaysia News

Guan Eng: Jangan Tanyakan Lagi Mengenai Peralihan Kuasa kepada Anwar

Guan Eng: Jangan Tanyakan Lagi Mengenai Peralihan Kuasa kepada Anwar

Democratic Action Party (DAP) memberi amaran kepada anggotanya agar tidak membuang masa mempersoalkan pemindahan kuasa yang tidak dapat dielakkan dari Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata Perdana Menteri menyatakan ia mungkin berlaku selepas Sidang Kemuncak APEC 2020 pada November tahun depan.

“Tidak ada lagi soalan mengenai pemindahan kuasa dari Tun (Dr Mahathir) kepada Anwar. Beliau telah menjelaskan, “kata Lim dalam ucapannya di Konvensyen DAP Pulau Pinang pada hari Ahad (12/15) semalam.

Seperti yang diketahui, isu pemindahan kuasa sememangnya telah dinaikkan pada pelbagai keadaan.

Sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14, Perhimpunan Presiden Pakatan Harapan bersetuju bahawa Mahathir akan menjadi Perdana Menteri dan Anwar akan menggantikannya selepas tempoh tertentu.

Perdana Menteri Mahathir baru-baru ini menyatakan bahawa beliau akan menyerahkan kuasa kepada Anwar, walaupun ia tidak akan berlaku sebelum Sidang Kemuncak APEC 2020.

Semasa di Parlimen Oktober lalu, Anwar mengumumkan beliau akan mengambil alih kuasa selepas tempoh dua tahun, dan akan menjadi Perdana Menteri pada Mei tahun depan.

(New Straits Times)

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply