Wong Chen: Apa Yang PH Pilih Akan Berakibat Pada Politik Dan Ekonomi | Malaysia News

Wong Chen: Apa yang PH Pilih Akan Berakibat Pada Politik dan Ekonomi

Wong Chen: Apa yang PH Pilih Akan Berakibat Pada Politik dan Ekonomi

Kuala Lumpur, MTN – Ahli Parlimen Subang Wong Chen berkata jika tiada tarikh peralihan negara diumumkan, ia akan memberi kesan kepada politik dan ekonomi negara.

“Sekiranya tarikh itu tidak diumumkan, ia akan menjadi status quo … kita akan menghadapi masalah dengan SD (pengisytiharan berdasarkan undang-undang) dan kerajaan pintu belakang yang sedang berjalan. Malah, cerita-cerita ini sering dimainkan oleh Umno dan PAS, “katanya.

“Apa yang mereka pilih (PH), mereka perlu tahu akibat politik dan ekonomi,” tambah Wong.

Seperti yang diketahui di tengah-tengah spekulasi, terdapat anggapan bahawa ini adalah untuk mengekalkan Mahathir yang berusia 94 tahun daripada memegang jawatan perdana menteri sehingga tamat tempohnya.

Laporan Sarawak sebelum ini mendakwa bahawa sekumpulan Ahli Parlimen sedang menjalankan perisytiharan berdasarkan undang-undang (SD) yang menyokong Dr Mahathir.

Walau bagaimanapun, Anwar menafikan penglibatan Mahathir dalam masalah asas, tetapi berkata terdapat usaha dari PAS, Umno dan “kumpulan” ahli PKR.

Terdapat juga usaha dalam parti Anwar sendiri untuk mencapai dua sekolah rendah yang berasingan – satu menyokong presiden PKR dan yang lain untuk Dr Mahathir untuk berkhidmat.

PAS juga merancang untuk mengadakan undi keyakinan untuk Dr Mahathir untuk memimpin negara itu sehingga akhir penggalinya di Majlis Rakyat pada Mac.

Anwar semalam menafikan bahawa beliau akan memaksa Dr Mahathir menetapkan tarikh tertentu untuk pemindahan itu.

Sebaliknya, beliau mahu negara memberi tumpuan kepada masalah ekonomi, dengan mengatakan perbincangan tentang peralihan kepada kuasa “boleh diselesaikan dalam masa setengah jam.”

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply