Bentuk Kerajaan Perpaduan, DAP: Itulah Keinginan Tun Mahathir | Malaysia News

Bentuk Kerajaan Perpaduan, DAP: Itulah Keinginan Tun Mahathir

Bentuk Kerajaan Perpaduan, DAP: Itulah Keinginan Tun Mahathir

Kuala Lumpur, MTN – DAP dalam kenyataannya berkata bahawa hanya Tun Dr. Mahathir Mohamad akan menentukan siapa menteri Kabinet dalam kerajaan perpaduan. Malah DAP dan pihak lain tidak akan dirujuk dalam proses tersebut.

Menurut DAP, selepas menerima sokongan daripada semua pihak untuk memegang jawatan perdana menteri, Dr. Mahathir menekankan cadangan untuk penubuhan kerajaan kesatuan individu.

“Ini bermakna hanya Mahathir yang menentukan siapa menteri kabinet itu. DAP dan pihak lain tidak akan dirujuk dalam proses,” kata kenyataan itu.

“Malah, cadangan Kabinet Mahathir mempunyai kecenderungan untuk menyenaraikan keperibadian yang sama yang mencetuskan krisis, sama seperti ahli parlimen dari UMNO dan PAS,” katanya.

Menurut kenyataan itu, hasilnya adalah kerajaan Mahathir dan bukan kerajaan Pakatan Harapan, sehingga janji-janji yang terkandung dalam manifesto PH tidak dipenuhi.

DAP berkata mereka telah menjemput Dr Mahathir menghadiri mesyuarat Lembaga Presiden PH untuk membincangkan kebimbangan mereka mengenai cadangan itu, tetapi Perdana Menteri Interim enggan.

Oleh itu, pemimpin PH memutuskan untuk menegakkan mandat rakyat yang diberikan kepada kerajaan PH dan memenuhi janji dalam manifesto dengan melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri PH.

“Kami menggesa semua rakyat Malaysia untuk menyokong pencalonan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri kelapan Malaysia, untuk menghormati mandat yang diberikan dalam pilihan raya umum ke-14 dan untuk memastikan kestabilan negara,” kata DAP.

Kenyataan itu bermula dengan DAP yang menyatakan komitmen PH untuk memenuhi janji manifesto pilihan raya dan menegakkan mandat yang diamanahkan kepada mereka.

Mereka kemudian menyenaraikan kronologi krisis yang bermula dengan apa yang mereka katakan adalah keengganan Dr Mahathir untuk menyertai Datuk Seri Azmin Ali dan Amerika untuk membentuk kerajaan baru dengan UMNO dan Pas pada hari Ahad, 23 Februari.

Perkembangan ini mengikuti langkah Dr Mahathir untuk meletakkan jawatan pada hari Isnin.

Sementara itu, DAP mengucapkan terima kasih kepada Dr Mahathir kerana mempertahankan prinsip kerjasama dengan UMNO dan menyatakan sokongannya kepadanya untuk terus menjadi perdana menteri PH.

Dr Mahathir dalam mesej khas hari ini berkata beliau mahu cuba membawa negara memihak kepada mana-mana pihak, dengan kepentingan negara dalam fikirannya.

“Politik dan parti politik perlu diketepikan sekarang. Jika dibenarkan, saya akan cuba menubuhkan sebuah kerajaan yang tidak memihak kepada sesiapa pun.

“Hanya kepentingan negara akan diberi keutamaan,” kata Perdana Menteri sementara itu, yang juga menjelaskan mengapa beliau meletak jawatan.

Menurut beliau, salah satu sebab utama ialah dia tidak dapat menerima, jika parti UMNO menyertai kerajaan campuran, yang mungkin diwujudkan.

“Saya boleh terima ahli UMNO yang meninggalkan UMNO dan menyertai parti lain. Tetapi UMNO akan menyertai kerajaan campuran ini sebagai Parti UMNO. Bagi saya ini tidak boleh diterima. Jadi saya terpaksa meletakkan jawatan, “kata Dr Mahathir. –

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply