Akankah Pemecahan PKR Menewaskan Perjanjian Peralihan Kuasa? | Malaysia News

Akankah Pemecahan PKR Menewaskan Perjanjian Peralihan Kuasa?

Akankah Pemecahan PKR Menewaskan Perjanjian Peralihan Kuasa?

PKR sedang mengalami kekacauan, tetapi akankah memecahkan parti membunuh perjanjian peralihan kuasa dan menghentikan Anwar daripada menjadi PM?

Pertama, sukar untuk mengetahui bahawa ahli parti anda menentang anda dalam peralihan kekuasaan yang rumit.

Bagaimanakah Anwar Ibrahim, calon PM mengendalikan keadaan ini? Dan apa yang akan menjadi akibat Anwar mengambilalih daripada Dr Mahathir Mohamad?

Sejak Jun, PKR berada di bawah ancaman perpecahan dengan beberapa pemimpin tertinggi yang sanggup menentang Anwar.

Mereka secara terbuka menyokong Dr Mahathir, yang bukan dari parti mereka.

Sekali lagi, pakatan pembangkang juga menyokong PM. Adalah pelik bahawa pembangkang telah gagal memainkan peranannya. Sekiranya ia tidak menjadi bahagian depan terhadap gabungan pemerintah?

Bagaimanapun, ada cubaan untuk memecahkan PKR atau membuang Anwar dan pasukannya dari parti itu.

Ia adalah satu tugas berat bagi pengkritik dan penentangnya untuk menghapuskan Anwar dari parti itu. Dia mempunyai cengkaman yang kuat terhadap aparat parti.

Walau bagaimanapun, penyakit itu berada di tahap lanjut parti. Satu kumpulan PKR membina sebuah pasukan retak untuk mewujudkan sayap yang kuat.

Perbalahan dalam PKR mencadangkan perjanjian di bawah meja untuk menjaga Anwar di kakinya dan menggoncang parti itu.

Siapa dibalik TURMOIL?

Ia berfungsi untuk tujuan seseorang untuk memelihara parti itu dalam tatters, menghancurkan keyakinannya dan membawanya ke ambang kejatuhan.

 

Siapa yang berada di belakang kekacauan PKR? Tidak ada yang tahu asal usulnya. Ramai yang membuat spekulasi bahawa ia adalah seseorang dari luar. Yang lain mengatakan bahawa Azmin Ali, Menteri Hal Ehwal Ekonomi yang kuat yang berada di belakangnya.

 

Sesetengah orang merasakan bahawa Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang menyuap perpecahan di PKR.

Walaupun begitu, marilah kita beri cara demikian: Tidak ada bukti yang jelas mengenai gangguan luar PKR.
 
Walau bagaimanapun, akar perpecahan di PKR berlaku selepas kekalahan parti pada 2013 pada pilihan raya 13 Mei.

Tuduhan Liwat 2 mengikut kekalahan parti pada pilihan raya Mei 2013. Sebelum dia di penjarakan, parti itu mengadakan pemilihan pada tahun 2014. Yang paling kontroversial.

Nama tengah PKR adalah ‘kontroversial’, dengan politik wang dan manipulasi yang menguasai pemilihan 2014. Jadi katakan pemerhati.

Ia mengambil masa lima bulan untuk mengadakan undi dan presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatannya tanpa pertandingan. Yang amat kontroversial semata-mata kerana parti itu telah mengikut Umno dalam memilih seorang pemimpin tanpa bertanding?

Timbalan presiden yang hadir, Azmin Ali bagaimanapun mengalahkan Saifuddin Nasution, parti sekunder dengan 11,819 undi.

Pencabar ketiga untuk timbalan presiden PKR, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, hilang kelayakan selepas pemecatannya daripada parti itu pada 9 Ogos 2014.

Hari ini, sumber mengatakan pemecatannya terpaksa dilakukan dengan ‘kartel’ yang telah memegang peralatan parti.

Kita semua tahu ‘kartel’ merujuk kepada sayap Azmin Ali, yang semakin kuat sejak itu.

Dan kartel itu adalah pemain utama dalam rundingan dan tawaran PKR-Bersatu untuk membentuk gabungan Pakatan Harapan dengan Bersatu Dr Mahathir.

SECRET DEALS?

Tetapi kita tidak tahu apa yang dikatakan para pemimpin semasa perundingan untuk pembentukan gabungan besar untuk memerangi Barisan Nasional dalam pilihan raya 2018.

Apa yang kita tahu ada perjanjian bagi Dr Mahathir untuk berhenti selepas beberapa waktu dan menyerahkan kuasa kepada Anwar. Anwar berkata perjanjian itu adalah bagi Dr Mahathir untuk meninggalkan selepas dua tahun. Mahathir dan rakyatnya nampaknya berjuang melawan garis masa dua tahun ini.

Tidak ada yang akan menentang peralihan jika mereka tidak mendapat sokongan daripada pihak-pihak PH yang lain.

Dan kita tahu siapa yang dalam PKR menyokong Dr M untuk terus berkuasa untuk jangka masa penuh. Dan adalah tidak masuk akal bagi ahli PKR untuk memberi sokongan kepada Dr Mahathir untuk kekal sebagai PM sementara pemimpin mereka mengambil alih tugas itu.

Sebagai yang luar biasa dan tidak masuk akal, kedua-dua pembangkang Umno-PAS dan kartel PKR memihak kepada Dr Mahathir untuk kekal sebagai PM untuk seluruh mandatnya. Perlu ada agenda tersembunyi di bawah batu itu.

POUND OF FLESH?

Terdahulu, kami berkata kita tidak mengetahui apa yang berlaku dalam mesyuarat yang membawa kepada pembentukan Pakatan Harapan.

Dan apakah urusan sebenar yang disusun untuk mendapatkan kembali Dr Mahathir di meja perundingan?

Adakah terdapat apa-apa ceramah rahsia dan yang ada dalam ceramah ini? Sebaliknya, sukar untuk mempercayai bahawa Azmin dan rakan sepasukannya termasuk Zuraida Kamaruddin, Menteri Perumahan akan menentang pemimpin mereka Anwar tanpa apa-apa.

Mereka mesti ada sesuatu. Adakah jawatan menteri atau adakah ia pertempuran untuk mengawal parti?

Kami tahu bahawa Rafizi Ramli dan Nurul Izzah turut hadir dalam pertemuan awal untuk mendapatkan Bersatu dalam jentera PH.

Namun mereka diam seperti batu dan tidak mahu mengatakan apa-apa mengenai ‘perjanjian’ dengan Dr Mahathir.

Walau bagaimanapun, mesti ada satu paun daging yang tergantung di suatu tempat di cangkuk di dalam bilik mesyuarat dan ia mesti menjadi sebahagian daripada perjanjian yang disetrika secara rahsia.

Jika tidak, tidak ada sebab Azmin dan gengnya menjalankan rusuhan di dalam parti mereka. Oleh itu, kita perlu tahu apa yang ditawarkan kepada kartel secara rahsia dan oleh siapa.

TROUBLE FOR ANWAR?

Kita juga perlu tahu apakah pon daging yang dibuat. Adakah jawatan PM menjanjikan kepada Azmin supaya dia mempertahankan presiden Anwar di atas jaring untuk bertempur kerana kemasukannya sebagai PM seterusnya negara?

Di atas semua, jelas ada yang mengangguk di suatu tempat dari seseorang untuk kartel untuk melaksanakan gangguan sistematik PKR.

Kita tidak akan tahu siapa yang berada di belakang semua ini jika kartel itu memenangi perang penuh dalam PKR.

Kemudian, kebenaran mengenai kerahsaan antara beberapa pemimpin PH untuk melemahkan Anwar tidak akan muncul.

Janji-janji yang dibuat kepada kartel akan menjadi jelas jika Anwar kehilangan parti itu.

Selain itu, sekiranya PKR dipecahkan, ia pasti akan membatalkan perjanjian pilihanraya selepas 2018.

Dr Mahathir akan pergi ke umum dan mengatakan perjanjian itu berakhir kerana PKR adalah parti minoriti atau dengan Anwar tidak dalam parti itu, dia tidak boleh menjadi PM seterusnya.

Makan malam Renaisans dan rusuhan yang digunakan untuk mendapatkan banyak orang untuk menghadiri pertemuan itu, mungkin, tahap lain dalam perjuangan kuasa antara Anwar dan Azmin dalam PKR.

Source:

 

wtf.live

(http://www.wftv.live/will-the-breaking-of-the-pkr-kill-the-power-transition-deal/)

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply