Azmin Anjur Makan Malam, Setiausaha Agung: PKR Akan Bertindak Balas Pada Pengkhianat | Malaysia News

Azmin Anjur Makan Malam, Setiausaha Agung: PKR Akan Bertindak Balas Pada Pengkhianat

Saifuddin Nasution Ismail

Azmin Anjur Makan Malam, Setiausaha Agung: PKR Akan Bertindak Balas Pada Pengkhianat

Kuala Lumpur – Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution berkata beliau tidak mengetahui topik agenda pembangunan rakyat di Majlis Makan Malam Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dianjurkan oleh Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Saya pun baru faham tentang visi untuk Wawasan Kemakmuran Bersama, kami fikir ia mungkin penjelasan untuk merapatkan perbezaan ekonomi bandar dan luar bandar,” tulis beliau pada Selasa (12/10).

Sebaliknya, Saifuddin berkata apa yang dibaca melalui media berdasarkan ucapan dari pemimpin parti dan penjelasan untuk Wawasan Kemakmuran Bersama ialah ekonomi Malaysia akan lebih makmur jika Anwar terus diserang.

“Saya pun tidak tahu sama tajuk itu dikupas boleh jadi oleh Ketua Setiausaha Kementerian, pengarah bahagian berkenaan saya pun tidak tahu, tetapi apa yang saya baca bahawa ucapan pemimpin parti dan penjelasan mengenai Wawasan Kemakmuran Bersama mereka ialah ekonomi Malaysia akan lebih maju jika Anwar terus diserang. Itulah yang saya faham, “katanya.

“Ekonomi Malaysia akan pulih luar biasa lonjakan saujana hanya dengan mengganyang Anwar Ibrahim. Itu mesej saya tolong tulis jadikan itu tajuk utama,” tambahnya.

Mengulas lanjut, Saifuddin berkata ia bukanlah satu idea yang baik menggunakan platform lain untuk menjawab dan menjelaskan apa yang baru-baru ini disuarakan oleh perwakilan, terutama yang berkisar tentang pengkhianat.

Beliau berkata Kongres Kebangsaan PKR hanya satu di Melaka dan beliau merasakan adalah lebih molek jika ada penjelasan atau jawapan disampaikan melalui platform tersebut pada sesi penggulungan yang dihadiri oleh perwakilan.

“Tindakan yang kurang manis adalah tidak hadir semasa penggulungan tetapi membuka platform yang lain untuk menjawab, jadi tidak sampai,” tambahnya.

Saifuddin menegaskan bahawa mengawal perbahasan perwakilan parti dalam Kongres PKR bukanlah sebuah tradisi parti.

Sebaliknya, beliau berkata, tradisi parti sering menggunakan sesi penggulungan untuk setiap perwakilan menyuarakan pendirian mereka, termasuklah mempertahankan diri, menghadapi dan menjawab hujah perwakilan.

“Tidak pernah menjadi tradisi PKR sebagai parti reformis memberikan ‘the dos and the don’ts’. Masa saya dalam UMNO dulu ya nak bagi ucapan boleh ini tidak. PKR tidak buat begitu.

“Itulah sebabnya dalam kongres pada hari terakhir adalah hari menggulung, mana-mana pemimpin diberi peluang untuk membuat penggulungan itu peluang terbaik itulah rukun dan tertib dalam mana-mana organisasi yang baik,” katanya.

Selepas tidak menghadiri sesi penutup Kongres Nasional PKR pada petang Ahad, Azmin, yang juga Menteri Hal Ehwal Ekonomi semalam, secara terbuka mengkritik Anwar pada majlis makan malam yang membawa tema dasar kerajaan.

Malah Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida juga berkata bahawa beliau dan Azmin bersedia dipecat dari keanggotaan.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply