Amanah: 'Langkah Sheraton' Azmin Ali Mesti Bertindak Secara Undang-undang | Malaysia News

Amanah: ‘Langkah Sheraton’ Azmin Ali Mesti Bertindak Secara Undang-undang

Amanah: ‘Langkah Sheraton’ Azmin Ali Mesti Bertindak Secara Undang-undang

Kuala Lumpur, MTN – Pengerusi Naib Ketua Pemuda Amanah Perak, Mohd Fitri Asmuni berkata bahawa ‘langkah Sheraton’ yang dirancang oleh bekas naib presiden PKR Mohamed Azmin Ali perlu diambil tindakan undang-undang kerana ia melanggar prinsip undang-undang perlembagaan dan undang-undang negeri.

“Saya percaya bahawa di sebalik langkah-langkah ‘Sheraton’ di bawah Azmin dan kumpulannya sebagai pemimpin PH memanggilnya, kita tahu ia adalah satu langkah ke hadapan untuk menurunkan kerajaan PH yang sah, melalui proses demokrasi melalui Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) , “katanya.

“Langkah ini adalah tindakan yang diambil tanpa undang-undang, ia boleh disiasat di bawah Seksyen 124 (b) dan Seksyen 124 (c) Kanun Jenayah (undang-undang jenayah),” katanya.

Menurut beliau, tindakan sekumpulan anggota parlimen di bawah pembangkang Azmin melanggar prinsip demokrasi parlimen dalam usaha untuk menggulingkan kerajaan yang sah.

“Ini kerana tidak ada asas undang-undang bagi mereka untuk melakukan itu, kerana perubahan kerajaan hanya boleh dilakukan dengan peraturan yang ditetapkan oleh perlembagaan,” katanya.

“Sebagai contoh, dalam pilihan raya pertengahan, parlimen tidak mempercayai parlimen atau perdana menteri untuk meminta Agong Pertuan membubarkan parlimen, tetapi apa yang dilakukan Azrr Azmin tidak dibenarkan oleh undang-undang,” jelasnya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply