Anwar Ibrahim: Hormati Keputusan Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan | Malaysia News

Anwar Ibrahim: Hormati Keputusan Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim: Hormati Keputusan Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan

Bangi, MTN – Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru semua pihak, khususnya kumpulan tertentu dalam partinya, untuk menghormati dan menghormati keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) mengenai penetapan tarikh peralihan Perdana Menteri.

Di samping itu beliau (Anwar) juga merayu bahawa tidak ada tindakan yang diambil oleh kumpulan yang terlibat dan tidak akan membenarkan sebarang serangan atau ancaman berlaku.

“Apa yang kami capai semalam adalah konsensus dan ini termasuk keputusan saya dan Keadilan (Partai Keadilan Rakyat). Oleh itu, Pihak Sekutu harus menghormati dan menghormati keputusan itu, “katanya.

Ini disampaikan oleh Anwar kerana beliau diminta memberi komen mengenai laporan di laman portal yang menyiarkan kumpulan pro menentangnya dalam pendirian sebelumnya bahawa Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan dan meletak jawatan pada Mei tahun ini, bukan selepas Persidangan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) . pada bulan November.

Saman itu dibuat selepas keputusan mesyuarat Majlis Presiden PH malam tadi yang tidak memberi manfaat kepada Anwar.

Adalah diketahui bahawa Dr Mahathir selepas mempengerusikan mesyuarat itu berkata pemindahan kuasa antara beliau dengan Anwar akan berterusan selepas APEC.

Tetapi Dr. Mahathir, terpulang kepada beliau untuk meletak jawatan atau tidak. Dr Mahathir juga mengatakan bahawa tiada tarikh atau masa tertentu telah ditetapkan untuk pemindahan kuasa, menekankan bahawa keputusan itu diputuskan oleh mesyuarat sebulat suara Majlis Presiden PH.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai keadaan mesyuarat yang didakwa tegang malam tadi, Anwar, yang juga anggota Parlimen Port Dickson, berkata perkara itu berlaku dalam mesyuarat demokrasi.

“Pertemuan ini jika dia demokratik sedikit tegang, jadi baiklah. Kata-kata saya sedikit tegang tetapi saya tidak fikir itu masalah.

“Apa yang penting ialah tiada siapa yang menafikan peralihan itu, tidak ada yang menafikan keputusan kami mengenai Perdana Menteri ketujuh Tun Mahathir, Perdana Menteri Perdana Menteri ke-8,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply