Anwar Sedih Kehilangan Sosok Sahabat Dan Gurunya | Malaysia News

Anwar Sedih Kehilangan Sosok Sahabat dan Gurunya

Anwar Sedih Kehilangan Sosok Sahabat dan Gurunya

Kuala Lumpur, MTN – Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan rasa sedih beliau dengan kehilangan sahabat dan guru beliau, Dr Abdul Hamid Abu Sulayman semalam.

“Saya sedih dengan pemergian sahabat dan guru saya Dr. Abdul Hamid Abu Sulayman semalam,” kata beliau.

Anwar dan Abu Hamid (kiri sekali) ketika Anwar melawat UIA semasa beliau timbalan perdana menteri dahulu.
Anwar berkata, beliau telah mengenali Dr. Abdul Hamid selama hampir lima dekad.

“Sebagai seorang pelajar saya memandangnya sebagai contoh pemikiran kritis dan pandangan progresif yang sangat diperlukan untuk mewujudkan kebangkitan dan renaissance di dunia Muslim.

“Saya bernasib baik kerana telah menghabiskan masa yang tidak terkira dalam kehadirannya, mendengar dan belajar.

“Saya diberi penghormatan untuk menyokong kerja beliau dan bekerjasama dengan beliau dalam banyak projek kebajikan akademik, intelektual dan sosial,” kata beliau.

Dr. Dr. Abdul Hamid merupakan Setiausaha Agung Dunia Perhimpunan Belia Islam, rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM) dan juga salah seorang pengasas Institut Pemikiran Islam Antarabangsa (IIIT).

Sepanjang peranan ini, kata Anwar, dia seorang yang rajin, berdisiplin dan hebat yang meninggalkan kesannya kepada semua yang menemuinya.

Rektor kedua Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), itu meninggal dunia pada usia 85 tahun, semalam.

UIAM menerusi hantaran Facebook semalam mengucapkan takziah kepada ahli keluarga dan sahabat ahli akademik itu atas pemergian beliau.

Allahyarham Abdul Hamid adalah seorang ilmuwan Islam tersohor di peringkat antarabangsa, menghasilkan banyak buku mengenai pembaharuan dan pendidikan Islam.

Beliau berkhidmat sebagai rektor UIAM dari 1988 hingga 1998 dan juga bekas pengerusi Institut Pemikiran Islam Antarabangsa (IIIT), yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Menurut Anwar, Dr. Abdul Hamid suka masa di Malaysia bekerja dengan dan mengajar pelajar dari Malaysia dan seluruh dunia.
Legasi beliau dicerminkan pada tahun 1000-an pelajar di sini dan global yang telah memeluk prinsip pembelajaran sepanjang hayat, pemikiran kritis dan mengejar masyarakat yang lebih banyak dan terangkan.

“Saya berdoa agar Allah memberi ganjaran kepada beliau atas sumbangan ummah, atas keikhlasan komitmen beliau untuk mengangkat kemanusiaan dan beliau memaafkan Dr. Kekurangan Abdul Hamid.

“Azizah dan saya mengucapkan takziah kepada isterinya, Kak Faekah, dan anak-anaknya serta keluarganya. Al-Fatihah,” katanya.[MD]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply