Apa Yang Istimewa Dengan Hadi Ini ? | Malaysia News

Apa yang istimewa dengan Hadi ini ?

Apa yang istimewa dengan Hadi ini ?

Kuala Lumpur, MTN – Tidak, ini bukan tentang Jose Mourinho. Dan bukan kerana dia tidak lagi dikenali sebagai Khas. Ini adalah mengenai utusan khas kerajaan.

Serius, saya tidak melihat kenapa negara harus mempunyai utusan khusus atau wakil khas, seperti yang kadang-kadang dipanggil, ditugaskan ke kawasan tertentu di dunia apabila kita sudah mempunyai duta besar di hampir setiap negara untuk mewakili Malaysia. Dan kebanyakan kali para duta itu dihormati anggota korps diplomatik negara.

Tetapi kerajaan kita terus melantik utusan khusus. Malah Pakatan Harapan telah melakukan perkara ini sebelum ini. Pengerusi DAP Tan Kok Wai pada satu masa melantik utusan khusus ke China. Ini walaupun pendirian awal gabungan itu tidak tepat untuk tokoh politik terlibat dalam pekerjaan diplomatik antara negara.

Ia adalah Barisan Nasional yang memulakan bola bergulir. Perdana menteri Datuk Seri Najib Razak melantik utusan khas Tun S Samy Vellu ke India dan Asia Selatan. Begitu juga Tan Sri Ong Ka Ting melantik duta khas ke China dan Asia Timur. Pada masa pelantikan, kedua-dua mereka tidak lagi presiden parti politik masing-masing – MIC dan MCA masing-masing.

Tidak seperti Tan, jawatan utusan khas yang dianugerahkan kepada Samy dan Ong menjalankan status menteri. Mereka berhak menerima semua tawaran seorang menteri dalam pentadbiran BN.

Pelantikan ini selalu dilihat sebagai ganjaran atau menunjukkan rasa syukur kerana kedua-duanya sudah tidak lagi memimpin parti-parti mereka dan tidak secara langsung dilantik untuk duduk di kabinet.

Sekarang kita mempunyai kerajaan yang dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melantik Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai utusan khas ke Timur Tengah. Tidak seperti Samy dan Ong, beliau masih menjalankan partinya sebagai presiden PAS tetapi seperti mereka, pelantikannya juga datang dengan status menteri.

Oleh itu, walaupun secara terbuka meminta Muhyiddin untuk tidak menganggapnya sebagai menteri ketika PM membentuk kabinet PN bulan lalu, Hadi kini menjadi menteri dalam pemerintahan PN. Sebagai seorang menteri, beliau berhak memiliki pegawai dan kakitangan sokongan sendiri untuk membantunya melakukan tugasnya, yang secara tidak sengaja terperinci apabila pelantikannya diumumkan.

Jelasnya, emolumen Hadi dan pasukannya akan berjumlah besar, jadi soalannya: Adakah kerajaan perlu membelanjakan wang ini terutama sekarang dengan kesusahan yang dihadapi oleh negara kerana pandemik Covid-19?

Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man melihat pelantikan bosnya sebagai “peluang untuk mengukuhkan hubungan diplomatik antara Malaysia dan negara-negara di rantau Timur Tengah”.

Tetapi bukan apa yang telah dilakukan oleh Wisma Putra? Bukankah duta besar kami melakukan kerja yang baik? Adakah hubungan sangat miskin sehingga ada keperluan untuk menguatkan mereka?

Dan walaupun ada keperluan untuk utusan khusus tidak boleh menunggu sehingga selepas pandemik? Apa yang tergesa-gesa? Perkara yang diingati adalah bahawa jawatan itu memenuhi maksud politik, iaitu untuk Muhyiddin untuk memastikan sokongan berterusan PAS.

Tetapi Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan menafikan bahawa pelantikan itu adalah untuk menenangkan anggota parti. Bukan rahsia besar yang ahli PAS mengharapkan Hadi diberi jawatan timbalan perdana menteri atau kedudukan kabinet kanan sekurang-kurangnya. Dan mereka tidak puas hati bahawa pemimpin PAS yang membuat pemotongan hanya diberi jawatan dalam kementerian kecil.

Bagaimanapun, penganalisis politik Dr Oh Ei Sun berkata pelantikan sebegini adalah untuk menenangkan bukan ahli parti tetapi para pemimpin sendiri yang telah melepaskan bot itu kali pertama.

“Ini sebahagiannya dilakukan untuk menenangkan presiden parti yang tidak termasuk dalam kabinet supaya mereka masih mempunyai keistimewaan menteri di dalam negeri dan diberi ihsan menteri ketika melakukan perjalanan ke luar negeri,” kata S. Rajaratnam, kawan senior di Sekolah Pengajian Antarabangsa Singapura.

Seorang pemerhati politik mencatatkan: Walaupun pelantikan Hadi bermakna presiden dan orang-orangnya berada di kabinet, pemimpin Umno lagi ditinggalkan dalam keadaan sejuk.

Pengecualian Presidennya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mudah dijelaskan tetapi peninggalan timbalannya Datuk Seri Mohamad Hasan sukar difahami. Sebaliknya, Datuk Seri Azmin Ali, bekas timbalan presiden PKR, mempunyai seluruh ahli parlimen yang disusun dalam kabinet.

“Ia adalah satu perkembangan yang tidak akan disedari oleh para pemimpin Umno dan para panglima perang yang melihat perlantikan Hadi sebagai tidak perlu terutama kerana pemimpin mereka sendiri ditinggalkan,” kata pemerhati itu.

Juga, PAS mendakwa tidak ada permintaan atau tekanan kepada Muhyiddin untuk melantik Hadi. Ini, menurut pemerhati, menimbulkan lebih banyak persoalan karena jelas tidak ada urgensi atau keharusan untuk utusan Timur Tengah, terutama sekali dengan pangkat menteri.

Jadi dia berkata “jawapannya mestilah salah satu dimensi politik dan bukannya keperluan negara”. Saya setuju sepenuhnya.

Hakikatnya terdapat banyak negatif dalam pelantikan Hadi. Dan Hadi tidak membantu penyebabnya sebagai pergerakan orang awam yang pertama apabila dilantik adalah menulis surat dalam bahasa Arab kepada pemimpin dunia Islam.

Dikatakan bahawa dalam surat itu, Hadi mengawasi bagaimana dan mengapa PN berkuasa dan PH telah jatuh. Dalam surat itu, Hadi didakwa menuduh presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang dipanggil PM ke-8, mendapatkan bantuan dan sokongan daripada kumpulan barat dan anti-Islam. Beliau juga memberitahu pemimpin Islam bahawa Anwar, DAP dan Amanah gagal mengambil alih kuasa semasa pergolakan politik negara “meskipun campur tangan duta besar dan Freemason dan penasihat Zionis”.

Sudah lebih dari 48 jam sejak surat yang dikatakan menjadi virus di media sosial, namun Hadi dan PAS tidak hadir untuk menolak atau mengulas mengenai perkara tersebut. Itulah masa yang lama dalam politik.

Kepada pengkritik mereka, satu alasan untuk surat itu adalah untuk memberi alasan kepada negara-negara Islam yang tidak menghangatkan pemerintahan kerana cara itu berkuasa. Ternyata, tegas kerajaan pintu belakang adalah kebimbangan terhadap pentadbiran Muhyiddin.

Ini mengenai pelantikan duta khas, bukan mengenai surat yang viral di scocial media. Surat itu, jika memang ditulis oleh Hadi, adalah untuk PH dan iaitu Hadi untuk menyerangnya.

Bagi saya, kerajaan telah membuat keputusan mengenai utusan khas dan kami terjebak dengannya walaupun terdapat wabak yang menakutkan.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply