Tamatkan Saja Ketidakpastian Peralihan Kuasa | Malaysia News

Tamatkan Saja Ketidakpastian Peralihan Kuasa

Tamatkan Saja Ketidakpastian Peralihan Kuasa

Sepanjang dua minggu yang lalu, Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah menjawab dua soalan antarabangsa yang berkait dengan peralihan kuasa. Yang pertama oleh Reuters, dan yang kedua di Forum Doha yang berlangsung di Qatar, Sabtu lalu.

Kepada dua-dua soalan, Mahathir secara konsisten menjawab bahawa peralihan kuasa akan berpindah kepada Anwar Ibrahim. Mahathir berpendapat bahawa ia adalah komitmen dan janji yang mesti dipenuhi.

Walau bagaimanapun, Mahathir masih belum memberikan masa yang pasti. Walaupun memberi isyarat bahawa beliau akan berundur selepas persidangan APEC pada November tahun hadapan, pemimpin berusia 94 tahun itu masih tidak dapat memberikan tarikh akhir yang sebenar.

Pada bulan Disember nanti, genaplah 2.5 tahun Mahathir memegang jawatan, dan itu bermakna bahawa beliau telah melebihi perjanjian tempoh yang dibuat dalam gabungan Pakatan Harapan.

Keadaan ketidakpastian ini tentunya akan membahayakan rakyat Malaysia. Sebabnya, kebuntuan politik seperti ini akan memberi impak yang panjang (sosial ekonomi) jika ia tidak dapat diselesaikan seawal mungkin.

Oleh itu, dalam kes ini, Perdana Menteri Mahathir mestilah segera menetapkan tarikh akhir bagi peralihan kuasa. Kerana hanya dengan ini akan dapat menjawab semua ketidakpastian yang sedang berlaku.

Rakyat Malaysia sememangnya berharap pemindahan kuasa akan diteruskan secara aman dan dengan betul, tanpa sebarang pergolakan politik. Terutamanya pemindahan kuasa atau penggantian Perdana Menteri di sebuah negara yang mematuhi demokrasi parlimen, kerana ini adalah perkara yang normal.

Akhirnya perkara ini seharusnya mudah. Tidak rumit. Mahathir hanya perlu mengatakan bahawa dia telah berkuasa selama 2 tahun, dan menyerahkannya kepada Anwar.

Hanya selepas itu, ketidakpastian masa depan politik Malaysia dapat diselesaikan.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply