Azmin Ahli Politik Paling Dibenci & Dicemuh Di Malaysia | Malaysia News

Azmin Ahli Politik Paling Dibenci & Dicemuh di Malaysia

Azmin Ahli Politik Paling Dibenci & Dicemuh di Malaysia

'CANDA' ARROGANT AZMIN SEKARANG IALAH AHLI POLITIK PALING DIBENCI & DICEMUH DI MALAYSIA - TIDAK SAHAJA MAHATHIR TETAPI UMNO & PAS MENJAUHKAN DIRI DARI GANGGUAN PERMAINAN POLITIKNYA - APABILA KARTELNYA MEMAKSA UNTUK KEMBALI KE 'PLAN C' DENGAN RUMOR PEMBENTUKAN PARTI BARU - TAPI YANG PASTI, DIRINYA SENDIRI BERKATA 15 MPs ‘LOYAL’ KEPADANYA YANG TIDAK INGIN MENEWASKAN KOMITMEN POLITIK UNTUKNYA

Azmin Ali telah menggali lubang sangat mendalam sehingga sukar untuk melihat bagaimana dia dapat bertahan. Bukan sahaja dia terperangkap di dalam lubang itu, pendeta-pendatangnya Anwar Ibrahim telah melemparkan tali untuknya menggantung dirinya. Tetapi dia hanya menyalahkan dirinya sendiri. Dia menjadi sombong angkuh apabila dipromosikan sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi, sebuah portfolio yang dibuat oleh Perdana Menteri Mahathir.

 

Benar apa kata presiden PKR Anwar pada Konvensyen Reformis 2019 – bahawa Azmin, timbalannya, telah lupa akarnya setelah memperoleh jawatan menteri kanan. Walaupun kenaikan pesatnya untuk kemasyhurannya telah dirancang oleh Encik Mahathir untuk memecah parti PKR dan mengandungi pengaruh Encik Anwar, Azmin masih lagi percaya bahawa dia sedang disapu sebagai perdana menteri yang akan datang.

 

Menteri urusan ekonomi menjadi lebih sombong apabila perdana menteri terus melindunginya, walaupun video seks gay yang meledak dengan seorang lelaki lain di bilik Four Points Sheraton Hotel di Sandakan, Sabah pada 11 Mei 2019. Azmin berasa tidak dapat dikalahkan dan tidak dapat dilepaskan. Ketika permusuhannya terhadap Anwar berkembang, Azmin semakin bergantung kepada Mahathir untuk bertahan.

 

Pilihan raya kecil Tanjung Piai pada 16 November adalah titik perubahan. Walaupun menghabiskan dua hari di kawasan pilihan raya berkempen untuk partinya sendiri, Mahathir kehilangan spektakuler. Seperti yang dijangkakan, perdana menteri enggan mengakui ekstremisme perkauman dan agamanya adalah salah satu sebab pihaknya kehilangan 15,000 undi. Dia tidak boleh kehilangan wajah, apalagi maruah.

 

Tetapi tidak mengapa siapa atau apa yang dia nyatakan. Seperti yang disebut banyak kali, hari ini bukan tahun 1980-an atau 1990-an di mana maverick menggunakan media berita yang dikawal oleh kerajaan untuk membentuk minda rakyat. Semua orang tahu bahawa bukan sahaja minoriti kaum Cina dan India telah mengundi pembangkang untuk mengajar kuda lama sebagai pelajaran, tetapi orang Melayu telah memutuskan untuk memberikan orang tua itu hidung berdarah.

 

Oleh itu, permainan poker konyanya mengundang kira-kira 22 Ahli Parlimen – 17 dari UMNO pembangkang dan 5 dari PKR – untuk menghadiri majlis makan malam yang dianjurkan oleh Azmin di kediamannya selepas kekalahan yang luar biasa. Panglima perang UMNO, Hishammuddin Hussein, sepupu bekas Perdana Menteri, Najib Razak, turut menghadapi hujan lebat untuk menghadiri pertemuan makan malam rahsia yang dipanggil bersama.

 

Menteri urusan ekonomi tidak mempunyai jumlah untuk tuan politiknya untuk terus menjadi perdana menteri. Namun, beliau cuba nasibnya, menggunakan psikologi terbalik untuk menipu musuhnya, Perdana menteri dalam menunggu Anwar, memikirkan bahawa kem Mahathir mempunyai sekurang-kurangnya 112 Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan majoriti mudah di Parlimen 222 kerusi. Kini, ia jelas seperti kristal bahawa mereka tidak mempunyai nombor.

 

Azmin yang dihina itu berharap untuk menjadi perdana menteri yang akan datang dengan menggunakan helah yang sama yang dikemukakannya untuk menjadi Menteri Besar Selangor. PKR, dengan sokongan dari sekutu DAP, menamakan Wan Azizah (isteri Anwar) pada 2014 untuk menggantikan Khalid Ibrahim sebagai ketua menteri negeri. Tetapi terima kasih kepada sokongan parti PAS Islam, Azmin menjadi ketua kerajaan negeri itu.

 

Ya, akibat daripada “pertemuan rahsia” dengan PAS, Azmin dinobatkan sebagai ketua eksekutif Selangor. Sebagai seorang raja yang memenangi 15 kerusi di Dewan Undangan Negeri Selangor pada Pilihan Raya Umum 2013, PAS bersetuju untuk menyokong Azmin (walaupun dia sangat ditentang oleh PKR dan DAP). PAS diberi ganjaran dengan 3 EXCO, dan susunan yang aneh walaupun selepas PAS keluar dari gabungan itu.

 

Tidak hairan, selepas Mahathir kehilangan kerusi Parlimen Tanjung Piai kira-kira 10 hari yang lalu, PAS membuat giliran U tiba-tiba. Abdul Hadi Awang, orang suci palsu parti Islam, mendakwa partinya telah menerima tawaran untuk membentuk kerajaan pintu belakang. Bagaimanapun, presiden PAS yang menyogok RM90 juta oleh Najib Razak yang bengkok, berkata beliau menolak pendekatan itu.

 

Encik Hadi berkata – “Kami akan memasuki hadapan walaupun pintu belakang terbuka. Kami tidak mahu masuk ke belakang. “Serius? Seorang lelaki yang pihaknya telah mengesahkan “kebohongan” sebagai “patuh Syariah” kini bercakap tentang membentuk kerajaan baru dengan cara yang betul? Satu-satunya sebab yang “Perdana Menteri Wannabe” seperti Hadi tidak berminat ialah tidak ada mana-mana kerajaan belakang untuk dimulakan.

 

Sudah tentu, ada mesej tersembunyi di sebalik kenyataan nakal Hadi. Setelah didedahkan bahawa Azmin telah bersetubuh dengan lelaki lain, sukar bagi pemimpin parti Islam untuk memberi alasan kepada anak-anak lelakinya bahawa mempunyai perdana menteri masa depan yang terlibat dalam perbuatan homoseksual adalah “patuh Syariah”. Penolakan Hadi untuk masuk melalui pintu belakang boleh menjadi mesej bahawa dia tidak boleh menerima homoseksual.

 

Ini seterusnya membuktikan bahawa Azmin Ali tidak mempunyai bilangan untuk membentuk kerajaan baru “Melayu” sahaja dengan PPBM (Bersatu) Mahathir, PAS Hadi, beberapa desperados UMNO seperti Hishammuddin Hussein dan puak Azmin sendiri dalam PKR. Tidak seperti kegagalan Ketua Menteri Selangor pada 2014, kelihatan PAS memilih untuk meninggalkan cita-cita Azmin kali ini.

 

Perancangan besar untuk mewujudkan kerajaan gabungan baru telah dihancurkan. Untuk membuat perkara yang lebih teruk, Mahathir, Azmin dan UMNO tidak dapat mendapatkan cerita mereka sehingga mesyuarat makan malam rahsia berkenaan. Mahathir berkata sebab 17 Ahli Parlimen UMNO bertemu Azmin dengan makan malam lilin adalah merengut, mengerang dan membantah bahawa parti itu telah kehilangan arahnya.

 

Mahathir memberitahu wartawan pada 22 November – “Mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan (seterusnya). Jadi, mereka bertanya sama ada mereka perlu menyertai parti lain atau tidak. “Sungguh mengasyikkan bahawa walaupun memenangi Tanjung Piai dengan 15,000 undi majoriti yang luar biasa, 17 Ahli Parlimen UMNO begitu degradasi dan tertekan bahawa mereka telah mendapatkan nasihat daripada Azmin, seolah-olah menteri adalah sejenis pakar psikiatri.

 

Tetapi keseronokan tidak berhenti di sana. Walau bagaimanapun, Ahli Parlimen UMNO yang telah bertemu dengan Azmin, telah merosakkan tuntutan Mahathir untuk kehilangan kepercayaan dalam parti itu. Bertentangan dengan akaun Perdana Menteri, Ahli Parlimen pembangkang, termasuk bekas Menteri Pertahanan Hishammuddin berkata mereka mempunyai niat yang sama sekali tidak mahu meninggalkan UMNO, apatah lagi untuk menyertai parti Mahathir.

 

Seperti reputasi dan integriti Mahathir yang melanda, Ahli Parlimen Gerik Hasbullah Osman berkata Azmin sebenarnya telah memberitahu Ahli Parlimen UMNO untuk tinggal di pihak masing-masing semasa majlis makan malam, bukannya melompat kapal – dengan jelas bertentangan dengan pernyataan Perdana Menteri. Adakah Azmin dimainkan atau ditipu oleh UMNO dalam permainan terdesaknya untuk kekal relevan?

 

Menariknya, Mahathir tidak mempertikaikan versi cerita UMNO. Kesunyian Azmin telah menimbulkan kening. Adakah Azmin berbohong kepada Mahathir, memasak ayam liar dan kisah lembu jantan yang telah menyerang dan memalukan orang tua itu? Atau adakah Mahathir berbohong untuk mengalihkan perhatian orang ramai daripada populariti yang merosotnya? Mungkin Ahli Parlimen UMNO berbohong selepas menyedari Azmin tidak mempunyai nombor selepas itu.

 

Barangkali setiap orang yang ingin menyerang Anwar Ibrahim, DAP dan Amanah tidak mempunyai pilihan selain berbohong sekarang kerana pelan besar itu menimbulkan masalah. Itu menjelaskan mengapa Presiden PAS Hadi Awang bercakap tentang tidak mahu membentuk kerajaan pintu belakang. Ini juga menjelaskan mengapa Mahathir bersetuju dengan Anwar bahawa sesiapa yang mahu menjadi perdana menteri seterusnya mesti menggunakan saluran yang betul.

 

Lebih penting lagi, Perdana Menteri Mahathir berkata presiden PKR Anwar bersetuju bahawa peralihan kuasa perlu dilakukan tanpa menyebabkan terlalu banyak tekanan kepada negara – mencadangkan bahawa kedua-dua pemimpin bersetuju untuk menyerahkan kepimpinan yang betul tanpa perlu menurunkan kerajaan sekarang dan membentuk kerajaan baru dengan pembangkang.

 

Tetapi jika PAS tidak lagi berminat untuk membentuk kerajaan pintu belakang dengan Mahathir, dan pada masa yang sama Ahli Parlimen yang memberontak UMNO juga tidak berminat untuk meninggalkan parti mereka untuk PPBM (Bersatu) Mahathir, ini bermakna Azmin Ali disekat masa besar. Adakah menteri urusan ekonomi masih menyokong 15 anggota Parlimen PKR sekarang bahawa tidak ada penyusunan semula politik?

 

Ada sebab mengapa Mahathir menyimpan Azmin sebagai haiwan kesayangannya.

Tetapi apabila seorang anak lelaki atau anak lelaki tidak lagi berguna, hanya ada satu cara untuk menyingkirkannya.

 

Kegagalan Azmin untuk memperlihatkan dia mempunyai bilangan untuk mengekalkan Mahathir sebagai perdana menteri juga bermakna asas kuasa Anwar akan meningkat dengan ketara. Azmin yang dipanggil 15 Ahli Parlimen, jika mereka benar-benar wujud di tempat pertama, ketahui roti sebelah mana yang buttered.

 

– Finance Twitter
Source: https://www.malaysia-chronicle.com/?p=180623

 

——————————————————————————————-

 

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply