Dr M: Di Bawah PN, Anda Boleh Pulangkan Separuh Wang Dicuri Untuk Terlepas | Malaysia News

Dr M: Di Bawah PN, Anda Boleh Pulangkan Separuh Wang Dicuri untuk Terlepas

Dr M: Di Bawah PN, Anda Boleh Pulangkan Separuh Wang Dicuri untuk Terlepas

Kuala Lumpur, MTN – Selepas menang dalam PRU ke-14, antara langkah utama kerajaan PH adalah mengambil tindakan terhadap pihak yang didakwa mencuri wang negara, kat Dr Mahathir Mohamad.

Akan tetapi pihak yang didakwa berbuat demikian boleh menyerahkan semula sebahagian wang tersebut dan terlepas daripada tindakan, katanya yang sekali lagi membangkitkan keputusan untuk melepaskan tanpa membebaskan anak tiri bekas perdana menteri Najib Razak, Riza Aziz.

Menjelaskan keputusan untuk terus menentang pentadbiran Perikatan Nasional yang dipimpin Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, Mahathir berkata keputusan terhadap kes Riza tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Jika ini adalah dasar baru untuk Malaysia, maka semua pencuri dapat mencuri. Dan apabila mereka melakukannya, mereka pasti dapat menikmati separuh daripada wang itu sementara separuh lagi dipulangkan kepada kerajaan agar mereka tidak akan mendapat dihukum,” katanya ketika sidang media di Yayasan Perdana, Putrajaya hari ini.

“Jadi sekarang, semua pencuri menunggu untuk pergi ke mahkamah sehingga mereka dapat mengembalikan separuh dari apa yang mereka curi,” katanya lagi.

Pada tahun lalu Riza dihadapkan dengan lima pertuduhan pengubahan wang haram bernilai AS$248 juta (RM1.25 bilion) membabitkan dana 1MDB.

Pada 14 Mei lalu, mahkamah melepaskan tanpa membebaskan (DNAA) Riza selepas persetujuan dicapai dengan pihak pendakwaan.

Dalam persetujuan itu, Riza perlu memulangkan semula aset dari luar negara dengan nilai anggaran AS$107.3 juta (RM465.3 juta).

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply