Gempa Bumi Turki Dan Syria Akibatkan Kematian Lebih 3,700 Orang | Malaysia News
December 10, 2023

Gempa bumi Turki dan Syria akibatkan kematian lebih 3,700 orang

Gempa Turki - Gempa Bumi Turki Syria

Gempa bumi Turki dan Syria akibatkan kematian lebih 3,700 orang

Satu gempa bumi besar yang melanda kawasan Turki dan barat laut Syria pada Isnin lalu telah mengorbankan lebih 3,700 orang, dengan cuaca musim sejuk yang membeku menambah keperitan nasib ribuan yang tercedera atau kehilangan tempat tinggal. Cuaca juga menjejaskan usaha mencari mangsa yang terselamat.

Gempa bumi berukuran 7.8 pada skala Richter itu meruntuhkan seluruh bangunan-bangunan pangsapuri di bandar-bandar Turki dan menimbulkan lebih banyak kemusnahan kepada berjuta-juta rakyat Syria yang sebelum ini kehilangan tempat tinggal akibat perang bertahun-tahun.

Gempa bumi itu melanda sebelum matahari terbit dalam cuaca buruk dan disusuli oleh satu lagi gempa besar pada awal petang kemudiannya.

Di Diyarbakir di tenggara Turki, seorang wanita yang berada bersebelahan serpihan blok tujuh tingkat tempat dia tinggal berkata: “Kami digoncang seperti buaian. Terdapat sembilan daripada kami di rumah. Dua anak lelaki saya masih di dalam runtuhan, Saya sedang menunggu mereka.”

Dia sedang merawat tangannya yang patah dan kecederaan di mukanya.

“Ia seperti kiamat,” kata Abdul Salam al-Mahmoud, seorang warga Syria di bandar utara Atareb. “Cuaca sangat sejuk dan hujan lebat, dan orang ramai perlu diselamatkan.”

Gempa bumi itu adalah yang terbesar direkodkan di seluruh dunia oleh Kajian Geologi Amerika Syarikat sejak gegaran di terpencil di Atlantik selatan pada Ogos 2021.

Di Turki, jumlah kematian berjumlah 2,316 orang, kata pihak berkuasa Pengurusan Bencana dan Kecemasan (AFAD), dan ini menjadikannya gempa bumi paling dahsyat di negara itu sejak gegaran magnitud sama pada 1999 yang memusnahkan wilayah timur Laut Marmara yang berpenduduk padat berhampiran Istanbul dan membunuh lebih 17,000.

Sekurang-kurangnya 1,444 orang terbunuh di Syria dalam gempa semalam dan kira-kira 3,500 cedera, menurut angka daripada kerajaan Damsyik dan pekerja penyelamat di wilayah barat laut yang dikawal oleh pemberontak.

Sambungan internet yang lemah dan jalan raya rosak di antara beberapa bandar yang paling teruk dilanda di selatan Turki, yang menempatkan berjuta-juta orang, menghalang usaha untuk menilai dan menangani kesan gempa itu.

Suhu di beberapa kawasan dijangka turun hampir membeku semalaman, memburukkan lagi keadaan bagi mereka yang terperangkap di bawah runtuhan atau kehilangan tempat tinggal. Hujan dilaporkan pada hari Isnin selepas ribut salji melanda negara itu pada hujung minggu.

Lebih 13,000 orang cedera di Turki akibat gempa itu.

Di bandar Iskenderun di Turki, penyelamat memanjat timbunan besar serpihan batu yang pernah menjadi sebahagian daripada unit rawatan rapi sebuah hospital negeri untuk mencari mangsa yang terselamat. Pekerja kesihatan melakukan apa yang mereka mampu dan terdaya untuk menyelamatkan segera mangsa yang cedera.

“Kami mempunyai seorang pesakit yang baru menjalani pembedahan tetapi kami tidak tahu apa yang berlaku,” kata Tulin, seorang wanita berusia 30-an, berdiri di luar hospital, mengesat air mata dan berdoa.

Presiden Turki Tayyip Erdogan, yang bersiap sedia untuk pilihan raya pada Mei, menyifatkan gempa bumi itu sebagai bencana dan gempa bumi terburuk yang melanda negara itu sejak 1939, tetapi berkata pihak berkuasa sedang melakukan semua yang mereka mampu.

“Semua orang sedang bertungkus lumus cuba menyelamatkan mangsa dan memberikan bantuan walaupun musim sejuk, cuaca dingin dan gegaran yang berlaku pada waktu malam menyukarkan keadaan,” katanya.

Gempa kedua cukup besar untuk menumbangkan lebih banyak bangunan dan, seperti yang pertama, dirasai di seluruh wilayah, membahayakan penyelamat yang bergelut untuk menarik mangsa keluar dari runtuhan.

Syria, yang sudah pun musnah akibat perang saudara selama lebih 11 tahun, menyaksikan 711 orang terbunuh. Di barat laut negara itu yang dikuasai pemberontak Syria, pekerja kecemasan berkata 733 orang telah meninggal dunia. [MK]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply