Google Memberi Amaran Monopoli Jika Berlaku Terhadap Oracle | Malaysia Top News
January 23, 2021

Google Memberi Amaran Monopoli Jika Berlaku Terhadap Oracle

NEW YORK: Google Inc Alphabet menggesa Mahkamah Agung AS untuk membatalkan keputusan bahawa penggunaan perisian Oracle Corp untuk sistem operasi mudah alih Android melanggar hak cipta, dalam hal yang mungkin membentuk semula perlindungan undang-undang untuk kod perisian.

Google, dalam pemfailan ke mahkamah bertarikh Isnin, sebahagian besarnya mengulangi hujah-hujah raksasa yang ditemui dalam kes yang telah dipertandingkan selama hampir sedekad: bahawa undang-undang untuk menggunakan sebahagian daripada bahasa pengaturcaraan Java Oracle untuk membantu membuat Android berkomunikasi lebih banyak mudah dengan perisian lain.

Kekalahan, Google telah membantah, akan menyekat inovasi lebih lanjut dalam industri pengkomputeran.

Oracle, yang memperoleh Java ketika membeli pemaju asalnya, Sun Microsystems, berpendapat bahawa ia berhutang sekurang-kurangnya US $ 8.8 bilion untuk penggunaan kod Google tanpa lesen.

Kebanyakan kejayaan perniagaan Google sejak sedekad yang lalu datang dari keupayaannya untuk meletakkan enjin gelintar dan iklan – pada telefon yang menjalankan Android, yang menyumbang kira-kira satu daripada setiap empat telefon pintar di seluruh dunia.

Kes ini mungkin mempunyai kelemahan di luar Google dan Oracle – banyak syarikat teknologi dan permulaan bergantung kepada menggunakan bit kod syarikat lain yang membangun atau memiliki ketika membangunkan perisian baru. Itulah permintaan yang dibuat oleh Google ke mahkamah.

Advertisement

“Satu kemenangan Oracle akan menaikkan cara industri teknologi sentiasa menghampiri isu penting antara muka perisian,” kata Kent Walker, ketua undang-undang Google, menulis hari ini dalam catatan blog.

“Ia akan buat pertama kali memberikan pemilik hak cipta kuasa monopoli untuk membanteras penciptaan pelaksanaan dan aplikasi baru.”

Oracle pada mulanya menyaman Google untuk pelanggaran hak cipta pada tahun 2010. Sejak itu, kes itu telah berjalan melalui sistem undang-undang, memacu dua percubaan juri dan banyak rayuan.

Mahkamah Agung menolak permintaan pertama Google untuk mengkaji semula kes itu pada tahun 2014. Selepas mahkamah rayuan persekutuan memutuskan dalam pertimbangan Oracle, Google memfailkan rayuan lain ke mahkamah tinggi, dan hakim tersebut bersetuju pada bulan November untuk mengambil kes itu.

Mahkamah dijadualkan mendengar hujah-hujah lisan pada bulan Mac atau April dan memerintah pada akhir bulan Jun.

Kes itu ialah Google v. Oracle America, 18-956.

Advertisement
Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •