Hadi "Kuda Trojan" | Malaysia News

Hadi “Kuda Trojan”

Hadi “Kuda Trojan”

Hampir dua dekad lalu, Islamonline.net menerbitkan sebuah artikel bertajuk Kuda Trojan Mahathir.

Ini mengenai komplot untuk mendapatkan PAS untuk menyokong rejim BN-Umno yang sudah berjuang untuk terus bertahan.

Kempen Bebas Anwar Ibrahim masih tinggi dan pembangkang PAS adalah kekuatan yang semakin meningkat, menunggang gelombang ‘reformasi’.

Sebagai tajuk yang dicadangkan, plot itu adalah untuk mendekatkan diri kepada beberapa orang dalam PAS dan menanamnya sebagai ‘Trojan Horses’.

Dalam jangka panjang, mereka akan melakukan kerosakan dan sama ada merosakkan PAS atau membawanya ke pusingan Umno.

Hari ini, PAS bersekutu dengan Umno dalam pelbagai keadaan. Plot yang dilancarkan oleh Dr Mahathir Mohamad 20 tahun lalu gagal.

Walau bagaimanapun, sisa-sisa ‘Trojans’ masih berada di dalam PAS dan mereka kini mengawal dengan pemimpin Hadi Awang yang memimpin.

Sama ada Hadi adalah kuda trojan Dr Mahathir 20 tahun yang lalu, kami tidak dapat mengesahkannya sekarang. Tetapi peristiwa yang berlaku dapat memberi jawapan.

THE ERDOGANS

Tetapi trojanya dalam PAS bertengkar dengan ‘Erdogans’ yang kemudian menjadi parti pemecah Amanah.

 

Adalah sukar untuk mengatakan jika Erdogans ditanam oleh Anwar Ibrahim kerana dia berada dalam penjara atau di antara kes mahkamah dengan mata hitam.

 

Namun, Erdogan menjadi puak yang akan menyertai Pakatan Harapan dan memenangi pilihan raya pada 2018. Sementara itu, PAS tetap bertentangan walaupun mereka memenangi banyak kerusi.

 

Kesetiaan para Erdogan kepada Anwar telah membuahkan hasil dan Kuda Trojan Mahathir dalam PAS merosot dengan masa, atau jadi kami fikir.

 

Ia hanya selepas Pilihan Raya Umum 2018 dan margin yang ketat di Parlimen bahawa tentera mendedahkan diri mereka.

 

TROJANS DI PAKATAN

Di Pakatan Harapan, hampir tiada trojan Umno-BN. Kecuali anda akan menandakan pesta Bersatu sebagai trojan yang menyertai PH untuk memusnahkannya dari dalam.

 

Inilah persepsi orang ramai yang semakin meningkat selepas banyak kemunduran yang dialami oleh rejim Mahathir yang baru.

 

Adalah tidak dapat difikirkan bahawa gabungan akan menembak dirinya sendiri di kaki dengan kadar tidak mempunyai jari kaki yang tinggal hanya 18 bulan setelah mengambil kuasa!

 

Harus ada sesuatu yang sangat salah dalam Pakatan atau sesuatu yang tidak betul dengan kerajaan Dr Mahathir.

 

Dan jika ia adalah satu perkara yang bertanya mengapa ayam menyeberang jalan, maka kedua-duanya mungkin benar.

 

Sama ada terlalu banyak oportunis dalam kabinet, atau sebahagian daripadanya adalah tentera sebenar.

 

Jika demikian, kami mempunyai idea yang jelas mengenai siapa mereka. Bagi kerajaan yang dipilih untuk membawa pembaharuan menjadi merosakkan diri sendiri dan menolak agenda pembaharuannya, seseorang mesti meletakkan tongkat dalam jentera.

 

Matlamatnya adalah untuk menjejaskan jentera dan membiarkan PH menyalahkan. Kerja dalam untuk memecahkan PH?

 

HADI'S TRAP?

Selepas Tanjung Piai, kita mempunyai sudut baru untuk seluruh tarian Hadi Awang-Mahathir di koridor kuasa PH.

 

Tidak pernah ada seorang pemimpin Islam dari PAS merasa sangat dialu-alukan di Putrajaya di bawah rejim era Mahathir.

 

Hadi melanggar peraturan dan membuat sejarah dengan lawatannya yang kerap ke pejabat besar Perdana Menteri Malaysia. Sebuah pejabat yang mungkin impiannya memegang pada masa depan?

 

Hanya ada satu atau dua perkara yang dapat memberi motivasi kepada seorang pemimpin PAS untuk membayar kunjungan yang kerap, dengan rakan-rakannya dan bekas musuh, kepada Mahathir.

 

Yang pertama yang kita fikirkan adalah Hadi sedang berfikir bahawa dia mempunyai rancangan dan rancangannya melibatkan Dr Mahathir.

 

Atau, ini adalah cara Mahathir memberitahu Hadi, PAS dan Umno, mereka perlu menyokongnya jika mereka tidak mahu menghadapi Anwar dalam kuasa?

 

Tidak syak lagi Dr Mahathir akan menyerahkan kuasa kepada Anwar. Beliau berkata ia berkali-kali dan kami percaya dia tidak akan turun dalam sejarah sebagai pendusta.

 

Kami tidak percaya ia adalah karya seorang lelaki yang hebat seperti Tun Dr Mahathir Mohamad untuk berbohong dan merancang dari dalam untuk meruntuhkan kerajaannya sendiri.

 

Tetapi masalah dalam semua ini adalah Hadi. Rancangan Hadi sebenarnya adalah perangkap. Pemimpin PAS dan kawan-kawannya dari Umno kini percaya mereka telah menangkap ‘lelaki tua’ dalam permainan mereka.

 

WATERLOO MAHATHIR?

Jika ini benar, ia akan menjadi kasihan untuk melihat Dr Mahathir, haiwan politik, alfa lelaki politik tempatan jatuh ke dalam entrapments itu!

 

Dan jika benar, maka Tanjung Piai adalah air sebenar bagi Dr Mahathir dan versi PHnya.

 

Tanggapan Perdana Menteri terhadap kekalahan di Johor agak menarik. Dia tahu bahawa Bersatu tidak boleh membawa berat dan akan dipukul tetapi oleh margin 2000-undi.

 

Tetapi 15,000 margin tidak terdengar seperti yang mengejutkan baginya, kerana ia berbunyi untuk Anwar.

 

Walau bagaimanapun, kami menjangkakan Dr Mahathir bertindak balas dengan sindiran kepada panggilan untuk meletakkan jawatannya selepas kekalahan besar. Dan dia melakukannya, mengatakan dia tidak tahu jika dia membuat kesilapan.

 

Apa yang diberitahu oleh kita ialah Dr Mahathir tahu dia salah mengira kuasa dari Hadi. Ini mendarat beliau dalam kekalahan terbesarnya sebagai pemimpin parti dalam pilihan raya kecil.

 

Untuk pulih dari ini dia mempunyai beberapa pilihan. Rombakan kabinet, membawa wajah baru-terutama mereka yang menjadi reformis atau menangkap Najib (atas tuduhan pengelakan cukai?). Pilihan terakhir yang dia miliki adalah dengan hanya berhenti dan menyerahkan kepada Anwar.

 

Apa yang pasti dalam senario semasa ialah Mahathir telah kehilangan plot dan kehilangan kawalan PH. Ini tidak boleh dimainkan oleh Hadi. Hadi mahu Mahathir memegang PH dalam cengkamannya dan menyerahkannya kepada PAS sebagai penyokong dalam Pilihan Raya Umum yang akan datang.

 

Sebuah PH di tangan Azmin Ali, Menteri Hal Ehwal Ekonomi yang kuat bermakna PAS berada dalam kerajaan.

 

Sedih untuk mengatakan, semuanya ini adalah kebolehan Dr Mahathir sendiri. Hadi mungkin telah meletakkan rancangan untuk menangkap Dr Mahathir tidak menyedari permainan akhir, tetapi ia adalah Dr M yang melemparkan dirinya dalam ‘referendum’ yang mana dia hilang.

 
Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply