Harga Minyak Susut Selepas OPEC, Sekutu Bersetuju Longgarkan Sekatan Bekalan | Malaysia News

Harga Minyak Susut Selepas OPEC, Sekutu Bersetuju Longgarkan Sekatan Bekalan

Harga Minyak Susut Selepas OPEC, Sekutu Bersetuju Longgarkan Sekatan Bekalan

Kuala Lumpur, MTN – Harga minyak merosot dalam dagangan hari ini selepas OPEC dan sekutunya, Rusia bersetuju untuk meningkatkan bekalan dari bulan Ogos, walaupun penurunan itu disokong oleh harapan kenaikan permintaan Amerika Syarikat (AS) yang cepat setelah penurunan yang lebih besar dari yang dijangkakan daripada stok minyak mentah negara.

Minyak mentah Brent turun AS$0.13, atau 0.3%, pada AS$ 43.66 setong pada 0015 GMT, dan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS turun AS$0.18 atau 0.4%, kepada AS$ 41.02 setong.

Kedua-dua penanda aras minyak itu meningkat 2% pada hari sebelumnya, dibantu oleh penurunan inventori minyak mentah A.S.

Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutunya, yang dikenali sebagai OPEC +, pada hari Rabu bersetuju untuk mengurangkan pemotongan pengeluaran minyak dari bulan Ogos ketika ekonomi global perlahan-lahan pulih dari wabak koronavirus.

OPEC + telah mengurangkan pengeluaran sejak Mei lalu sebanyak 9.7 juta tong sehari, atau 10% bekalan global, tetapi mulai bulan Ogos, pengurangan secara rasmi akan menurun kepada 7.7 juta tong sehari hingga Disember.

“Beberapa pelabur mengambil keuntungan selepas keputusan OPEC+ tetapi kekurangan minyak Amerika Syarikat membantu menyokong,” kata Ketua Penganalisis Fujitomi Co, Kazuhiko Saito.

Data dari Pentadbiran Maklumat Tenaga menunjukkan inventori minyak mentah AS susut 7.5 juta tong minggu lalu, susut lebih daripada 2.1 juta tong, susut seperti yang dijangkakan.

Walaupun terdapat perjanjian rasmi OPEC +, Menteri Tenaga Arab Saudi, Putera Abdulaziz bin Salman mengatakan, pengurangan pengeluaran pada bulan Ogos dan September akan berakhir sekitar 8.1 juta-8.3 ​​juta tong sehari lebih banyak daripada jumlah utama.

Ini kerana negara-negara dalam kumpulan yang terlalu banyak menghasilkan minyak awal tahun ini akan mengimbangi dengan membuat pemotongan tambahan Ogos-September, kata menteri itu.

Namun, harga minyak dijangka tetap statik kerana kenaikan minyak mentah yang diproses oleh kilang minyak kemungkinan akan mengimbangi jumlah penawaran yang lebih tinggi, kata Rystad Energy dalam sebuah catatan.

“Kami mendapati bahawa harga harus tetap berada di tahap yang sama untuk baki tahun 2020 kerana kenaikan akan merugikan margin penapisan dan memberi kesan negatif kepada pemulihan yang paling diperlukan dalam operasi kilang,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply