Jika Diberi Masa, Rakyat Akan Faham... | Malaysia News

Jika diberi masa, Rakyat akan faham…

Anwar Ibrahim-Pakatan Harapan

Jika diberi masa, Rakyat akan faham…

"Jika diberi masa, rakyat akan faham mengapa Pakatan perlu mengambil masa untuk menyampaikan janji-janjinya." (Anwar Ibrahim)

PORT DICKSON: Pakatan Harapan tidak dapat mempertahankan kerusi DUN Semenyih kerana belum melaksanakan beberapa program yang telah dijanjikan, kata presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata jika diberi masa, rakyat akan faham mengapa pemerintah pakatan perlu mengambil masa untuk melaksanakannya.

“Rakyat juga akan faham mengapa kita perlu melakukan beberapa langkah lain serta batasan kami dalam melaksanakan beberapa program,” katanya pada majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina yang dianjurkan olehnya Sabtu (2 Mac).

Beliau berkata walaupun Pakatan kehilangan Semenyih, kedua-dua kerajaan Selangor dan Persekutuan berada dalam kawalannya.

“Kita mesti mengambil kira perkara ini tetapi sementara kita mesti sentiasa menegakkan semangat Perlembagaan Persekutuan mengenai hak-hak orang Melayu dan Islam, kita mesti memastikan keperluan kaum-kaum lain dan perpaduan kaum sentiasa dipelihara,” katanya.

Anwar berkata keputusan Semenyih menunjukkan bahawa Pakatan perlu segera melihat masalah yang dihadapi rakyat.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, yang juga hadir, berkata hasilnya jelas menunjukkan bahawa demokrasi masih hidup di Malaysia.

“Pengundi telah menghantar mesej kepada kami dan terdapat beberapa isu yang perlu kita lihat dengan teliti.”

“Kami telah memperhatikan sentimen pengundi dan akan mengusahakannya,” katanya.

DAP Lim Kit Siang, yang juga hadir, tidak mahu menjawab soalan tersebut.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply