Kes Covid-19, Memaksa Pemerintah Memikirkan Strategi Visit Malaysia 2020 | Malaysia News
Notice: sanitize_url is deprecated since version 2.8.0! Use esc_url_raw() instead. in /home/kulf6423/public_html/malaysiatopnews.com/wp-includes/functions.php on line 4652

Kes Covid-19, Memaksa Pemerintah Memikirkan Strategi Visit Malaysia 2020

Putrajaya, MTN: Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Mohamaddin Ketapi berkata arah dan promosi Tahun Melawat Malaysia (VM2020) akan berubah sejajar dengan keadaan negara berikutan jangkitan Covid-19.

Beliau berkata penyebaran Covid-19 telah memberi impak kepada industri pelancongan, yang memerlukan strategi yang berkesan untuk menarik pelancong.

Beliau berkata kementerian itu telah menelefon pengurus pemasaran Tourism Malaysia dari luar negara untuk berkongsi pendapat mereka dan merumuskan langkah terbaru memandangkan kesan Covid-19.

“Pada masa ini, tumpuan utama kami adalah mengenai wabak Covid-19 di China yang boleh dan telah menjejaskan sektor pelancongan tempatan dan global.

Bagaimanapun, bencana yang melanda tanah besar China boleh menjadi faktor yang mempengaruhi kedatangan pelancong dari China ke Malaysia dan dengan itu menjejaskan VM2020, “katanya pada majlis makan malam sempena persidangan Pengurus Pemasaran Tourism Malaysia malam tadi.

Mohamaddin berkata China adalah pasaran tradisional yang penting kepada Malaysia dan salah satu daripada 10 negara teratas yang menyumbang kepada sektor pelancongan negara.

Beliau berkata Tourism Malaysia kini harus memberi tumpuan kepada pasaran yang tidak terjejas oleh wabak seperti Asean, India, Asia Barat dan Korea Selatan.

Kerajaan pada 27 Jan menggantung semua kemudahan imigresen kepada warga China dari Wilayah Hubei termasuk Wuhan.

Facebook Comments