Mahathir Membayar Hadi RM900 Juta Untuk Meninggalkan Umno | Malaysia News

Mahathir membayar Hadi RM900 juta untuk meninggalkan Umno

Mahathir membayar Hadi RM900 juta untuk meninggalkan Umno

Mahathir membayar Hadi RM900 juta untuk meninggalkan Umno

Sekiranya anda bertanya kepada saya apakah pertemuan antara Hadi dan Mahathir yang berlaku semalam, dan jika saya membenci sesuatu, saya akan mengesyaki mesyuarat itu untuk membincangkan di mana PAS akan bertahan jika Mahathir membuat keputusan mengenai Anwar Ibrahim dan membentuk baru gabungan tanpa DAP dan puak Anwar dalam PKR.

NO HOLDS BARRED

Ya, anda membaca hak itu. Pada 2016, perdana menteri Najib Tun Razak membayar Presiden PAS Abdul Hadi Awang (atau PAS, atau beberapa pemimpin dalam PAS) RM90 juta untuk mendapatkan PAS menyokong Umno. Semalam, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad membayar Hadi RM900 juta untuk mendapatkan PAS TIDAK menyokong Umno.

Nah, sebenarnya itu tidak berlaku. Tetapi saya pasti Clare Rewcastle Brown dapat mencari cara untuk berputar ini, seperti bagaimana dia memacu cerita RM90 juta pada tahun 2016. Selepas itu, dia boleh menuntut dia mengambil katak dan menciumnya dan ia menjadi seorang putera kacak dan kebanyakannya Orang Pakatan Harapan, khususnya orang Cina DAP, akan percaya cerita itu.

Asal daripada Sarawak Report, gua caya sama lu !

Gua caya sama lu, Clare!

Dan cerita itu masuk akal kerana ini adalah apa yang dilaporkan oleh Utusan Online semalam:

Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini sekali lagi menerima kunjungan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Yayasan Al-Bukhari, ibu negara.

Memetik laporan portal Malaysiakini, Abdul Hadi tiba di pejabat kira-kira pukul 9 pagi dan pertemuan antara kedua tokoh berlangsung kira-kira 45 minit.

Pertemuan yang diadakan ini merupakan pertemuan kedua membabitkan Dr. Mahathir sejak menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri sejak Mei lalu.

“Pertemuan pertama diadakan di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya dengan di sertai Menteri Besar Terengganu, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar dan veteran Pas, Mustafa Ali.

“Menyertai pertemuan kali ini ialah Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan dan Menteri Besar Terengganu, Ahmad Samsuri,” katanya di sini hari ini.

Hadi bertemu Mahathir di pejabatnya pada hari Jumaat, 15 Februari 2019

Saya diberitahu tujuan mesyuarat itu adalah untuk membincangkan subjek pembayaran royalti minyak untuk Terengganu dan Kelantan. Nampaknya kira-kira RM900 juta untuk Terengganu sahaja dan dengan Kelantan termasuk jumlahnya ialah kira-kira RM1.5 bilion atau lebih.

Sebenarnya, Mahathir telah meluluskan pembayaran tahun lepas. Tetapi Menteri Kewangan Lim Guan Eng enggan melepaskan wang kerana Terengganu dan Kelantan tidak berada di bawah Pakatan Harapan. Tambahan pula, mengapa Guan Eng membantu menyatakan di mana populasi 97-98% Melayu dan dikuasai oleh parti Islam?

Singkatnya, Guan Eng membenarkan sentimen anti-Melayu dan anti-Islamnya dalam cara profesionalisme, ketelusan dan tadbir urusnya. Ini adalah tipikal bagaimana triad Cina beroperasi dan Guan Eng dipotong dari kain yang sama.

Bagaimanapun, ini menjadikan cerita Sarawak Report yang baik, yang lapar untuk cerita-cerita baru. Kisah RM90 juta telah pergi basi dan tiada siapa yang mahu membacanya lagi. Oleh itu Sarawak Report kini boleh bercakap tentang RM900 juta yang Mahathir menyuap Hadi semalam untuk mendapatkan PAS tidak menyokong Umno dalam pilihan raya kecil Semenyih.

Husam boleh mendakwa dia melihat cek sebanyak RM900 juta seperti dia mendakwa dia melihat cek RM90 juta itu

Laporan Sarawak juga boleh mendakwa bahawa Husam Musa telah melihat cek berjumlah RM900 juta, seolah-olah dia menyaksikan cek itu berjumlah RM90 juta pada 2016, sehingga sehingga kini SPRM tidak sepatutnya mengesan.

Saya selalu mengatakan tidak pernah membenarkan kebenaran untuk mendapatkan jalan cerita yang baik, cara Clare Rewcastle Brown tidak.

Sekiranya anda bertanya kepada saya apakah pertemuan antara Hadi dan Mahathir yang berlaku semalam, dan jika saya membenci sesuatu, saya akan mengesyaki mesyuarat itu untuk membincangkan di mana PAS akan bertahan jika Mahathir membuat keputusan mengenai Anwar Ibrahim dan membentuk baru gabungan tanpa DAP dan puak Anwar dalam PKR.

Mahathir telah meluluskan pembayaran royalti minyak ke Terengganu dan Kelantan tetapi Guan Eng menentang Mahathir dan menghalang pembayaran

Dan saya mengesyaki Hadi tersenyum dan berkedip-kedip dan memberitahu Mahathir kerana royalti minyak RM900 juta ke Terengganu dan RM600 juta lagi ke Kelantan akan dibebaskan, tidak ada apa-apa yang boleh menentang PAS yang menyokong Pakatan Baru baru Mahathir akan menghalang DAP dan puak PKR Anwar.

Oleh itu, pergi, Sarawak Report. Mari baca kisah baru anda: “Mahathir membayar Hadi RM900 juta untuk meninggalkan Umno ‘.

ASAL BUKAN ANWAR DAN DAP!

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply