Makanan Ini Disyorkan Untuk Orang Yang Demam Pulih Dengan Cepat | Malaysia News

Makanan Ini Disyorkan Untuk Orang yang Demam Pulih dengan Cepat

Makanan Ini Disyorkan Untuk Orang yang Demam Pulih dengan Cepat

Kuala Lumpur, MTN – Pada asasnya, tidak ada sekatan makanan khusus untuk orang yang demam. Kunci untuk mengatasi demam adalah untuk makan diet berkhasiat seimbang dan untuk memenuhi keperluan cecair untuk mempercepat pemulihan.

Walaupun begitu, terdapat makanan dan minuman yang boleh anda makan apabila anda mengalami demam. Inilah beberapa yang terbaik:

1. Sup ayam
Sup ayam mengandungi banyak protein, vitamin, dan mineral yang diperlukan oleh badan ketika memerangi jangkitan. Kandungan air yang tinggi dalam makanan ini akan memberikan pengambilan cecair dan elektrolit supaya ia memberi manfaat kepada orang yang mempunyai demam.

Di samping itu, sup ayam juga mengandungi cysteine ​​asid amino yang boleh melawan virus dan melegakan keradangan di dalam badan. Bagi orang yang demam dengan sup ayam sejuk adalah makanan yang tepat untuk melegakan gejala penyakit ini.

2. Air kelapa
Demam boleh membuat anda kehilangan banyak cecair badan. Oleh itu, makanan dan minuman yang anda makan semasa demam harus dapat memulihkan cairan tubuh yang hilang. Salah satu sumber cecair terbaik ialah air kelapa.

Bukan sahaja menyediakan cecair yang anda perlukan, air kelapa juga mengandungi glukosa serta pelbagai jenis mineral elektrolit. Keseimbangan elektrolit mesti dikekalkan supaya tubuh dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

3. Madu
Manfaat madu untuk kesihatan seolah-olah tidak berkesudahan. Bahan makanan semulajadi ini mengandungi sebatian antibakteria dan dapat meningkatkan fungsi sistem kekebalan tubuh. Oleh sebab itu, madu adalah salah satu makanan yang sesuai untuk penderita demam.

Orang yang demam boleh mengambil madu secara langsung atau mencampurkannya ke dalam makanan dan minuman. Pastikan anda tidak memberikan madu kepada bayi di bawah 1 tahun kerana sistem imun tidak sempurna.

4. Buah-buahan
Buah-buahan adalah sumber terbaik vitamin dan mineral apabila anda mengalami demam. Beberapa jenis buah seperti strawberi, blueberries, dan cranberry juga kaya dengan sebatian anthocyanin yang boleh melawan virus dan mengurangkan keradangan.

Faedah ini telah terbukti dalam beberapa kajian. Sebatian antosianin dalam ekstrak buah boleh menghalang lampiran bakteria dan virus dalam sel-sel badan. Kompaun ini juga terbukti dapat meningkatkan fungsi sistem imun.

5. Teh hangat
Teh hangat boleh menjadi pelengkap kepada pelbagai makanan untuk orang yang demam. Sebabnya, minuman ini mempunyai begitu banyak faedah. Bermula dari menyediakan pengambilan cecair, melegakan kesesakan hidung, dan melegakan keradangan di dalam badan.

Teh juga mengandungi sebatian yang dipanggil polyphenols. Kompaun ini membantu tubuh anda melawan jangkitan virus, bakteria, dan fungus. Terima kasih kepada faedah ini, teh adalah pilihan minuman yang sesuai untuk anda yang mempunyai demam yang disertai batuk dan hidung berair.

Tiada makanan atau minuman yang boleh meredakan demam, atau menyembuhkan penyakit. Walau bagaimanapun, makanan dan minuman yang diberikan kepada demam boleh meningkatkan fungsi sistem imun dan melegakan gejala.

Pilih makanan yang kaya dengan protein, vitamin dan mineral. Lengkapkan keperluan cecair anda dari buah, sup dan sup, atau minum air. Jangan lupa untuk berehat secukupnya untuk menyokong sistem imun anda supaya anda pulih dengan cepat.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply