Menjawab Raja Petra: Muhyiddin Tidak Punyai Legitimasi Untuk Membentuk Kerajaan | Malaysia News

Menjawab Raja Petra: Muhyiddin Tidak Punyai Legitimasi Untuk Membentuk Kerajaan

Menjawab Raja Petra: Muhyiddin Tidak Punyai Legitimasi Untuk Membentuk Kerajaan

Kuala Lumpur, MTN – Saya membaca ulasan panjang oleh Raja Petra Kamaruddin berkenaan legitimasi sokongan politik untuk kerajaan “Pintu Belakang” Muhyiddin. Penulisan panjang siap dengan angka statistik, namun jika diperiksa dengan teliti, sebenarnya tidak cukup untuk membina hujah-hujah moral mengapa rakyat harus menyokong Muhyiddin. Kasihan Raja Petra.

Saya akan menerangkan satu demi satu kesalahan berfikir Raja Petra. Terutamanya apabila beliau membenarkan tindakan merompak kuasa oleh Muhyiddin.

*PEMENANG = KERAJAAN*

Pilihanraya, di mana-mana bahagian dunia pun adalah garis sempadan yang menentukan antara kumpulan yang mendapat sokongan politik dari rakyat untuk berkuasa. Jika anda menang, maka secara moral politik, anda mempunyai kuasa untuk memerintah.

Tradisi parlimen yang diterima pakai oleh Malaysia juga demikian. Faktanya, Pakatan Harapan telah memperoleh lebih separuh kerusi parlimen (50% lebih), tentu saja PH mempunyai hak untuk membentuk kerajaan. Bukan blok lain atau blok kepunyaan bos Raja Petra (Tuan Najib 1MDB).

Konsep politik ini berlaku di mana-mana bahagian di seluruh dunia. Kecuali bagi mereka yang tidak pernah belajar “Sains Politik”.

*VOX POPULI VOX DEI*

Undian mengikut majoriti rakyat adalah nyata, tidak boleh dibezakan berdasarkan nombor. Hakikatnya undi orang-orang yang memilih Pakatan Harapan jauh lebih besar daripada lawan politik mereka. Jumlah ini secara konseptual disebut sebagai Majoriti.

Lalu jika ya, nampaknya tidak perlulah membuat klasifikasi rakyat. Rakyat yang mengundi Pakatan Harapan pastilah terdiri daripada penduduknya yang berbangsa Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan dan lain-lain.

Membezakan mereka hanya akan meningkatkan sentimen perkauman dalam masyarakat. Inilah satu perkara yang akan menghalang sifat kebangsaan Malaysia daripada berkembang.

*BUKAN SOAL MAHATHIR*

Perjanjian untuk melantik Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Kelapan adalah perjanjian di dalam Pakatan Harapan. Dan tentu saja ini bukan soal peribadi Mahathir Mohamad.

Perjanjian itu adalah sama dan sepakat dengan perjanjian lain yang melantik Mahathir sebagai Perdana Menteri sementara.

Maka apakah penting untuk membincangkan persetujuan Mahathir dalam perjanjian untuk melantik Anwar sebagai PM8, Raja Petra? Tiada apa-apa. Tidak semestinya apa-apa. Kecualilah sekiranya Tun M adalah sebahagian daripada Majlis Presiden PH.

*Perompakan Kekuasaan di Tengah Jalan*

Persoalan Yang di-Pertuan Agong melantik sesiapa pun tidak perlu dipertikaikan. Sebab, di dalamnya terdapat kekhususan Demokrasi Malaysia. Ada Daulat Tuanku yang mengiringi Daulat Rakyat.

Tetapi apa yang benar-benar berlaku di sini ialah bagaimana kita membiarkan mereka yang kalah, jadi berkuasa di Malaysia. Mereka yang kalah dalam PRU-14, tiba-tiba melalui perompakan kuasa, maju dan muncul sebagai penguasa.

Sekali lagi, saya mengingatkan anda, sekali lagi, jalan untuk berkuasa dalam demokrasi hanyalah melalui pilihan raya. Tiada mekanisme lain.

Kerana, jika kita membenarkan perkara ini berlaku, ia akan menetapkan  satu tradisi meraih kekuasaan yang buruk bagi Malaysia. Kerana pada masa depan, sesiapa yang memenangi pilihan raya, entah bagaimana perlu harus bersedia untuk digulingkan di tengah jalan dengan konspirasi-konspirasi kelompok kartel yang korup serta ahli politik yang busuk.

Bos-ku Raja Petra, tradisi ini sangat buruk dan tidak baik untuk demokrasi dan psikologi rakyat Malaysia. Anda tidak sepatutnya membiarkan perkara ini berlaku.

Akhirnya, sahabatku Raja Petra, saya hanya mahu mengingatkan. Kita boleh menerima dan hidup dalam dua pandangan politik yang berbeza, tetapi yang terbaik hanyalah dengan mengemukakan perkara yang terbaik untuk rakyat. Kerana, tidak ada makna kekuatan di tangan kita jika sebenarnya rakyat Malaysia terus menjadi mangsa.

Semoga kita semua mengekalkan cita-cita politik Tunku Abdul Rahman dan semua pengasas bangsa ini.

@RaheemArshavin

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply